Siirry sisältöön

Lämpö ja tuotanto

Lisää kysyntää ja bioenergiaa

Vuosi 2016 oli edellisvuotta viileämpi. Astepäivälukuna mitattuna ero oli 20 prosenttia kylmempi verrattuna vuoteen 2015, jääden kuitenkin normaalivuodesta vielä 7 prosenttia. Porvoossa kaukolämpöä kului edellisvuotta enemmän noin11 prosenttia ja Loviisassa noin 9 prosenttia.

Pääosan Porvoossa toimittamastaan kaukolämmöstä Porvoon Energia tuottaa yhteistuotantona Tolkkisten biovoimalaitoksissa. Viime vuonna 90 prosenttia Porvoon kaukolämmöstä tuotettiin Tolkkisissa. Lämmön ja sähkön yhteistuotannossa kuluu noin kolmanneksen vähemmän polttoainetta verrattuna siihen, että lämpö ja sähkö tuotettaisiin erikseen. Myös päästöt ovat täten pienemmät. Tolkkisten biovoimaloissa tuotetaan Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKO-sähköä. Polttoaineena käytetään puupohjaisia polttoaineita.

Kirjaltajantien ja Harabackan huippu- ja varalaitosten polttoaineena on maakaasukaasu ja biokaasu.

Loviisassa tuotetaan pelkästään kaukolämpöä. Toimintavuoden aikana Loviisassa otettiin uusi isompi biolämpölaitos käyttöön. Polttoaineena käytetään Loviisassakin pääosin puuperäistä biomassaa. Uuden biolämpölaitoksen myötä myös Loviisassa puupolttoaineen osuus on mahdollista nostaa yli 90 prosentin.

Porvoossa kaukolämpöverkon pituus on nyt vajaa 151 km. Lisää tuli toimintavuoden aikana 1,8 km. Loviisassa verkko on pituudeltaan 35 km. Saneeraustyö kaukolämpöverkostossa on jatkuvaa ja sitä tehtiin vuonna 2016 noin 1,2 km:n verran.

Uusia liittymiä tehtiin Porvoossa 39 (39 vuonna 2015) ja Loviisassa 3 (6). Kaukolämpöasiakkaita oli vuoden 2016 lopussa yhteensä 2 082, joista 1 793 Porvoossa ja 289 Loviisassa.

 

Ari Raunio
Lämpö- ja tuotantopäällikkö