Siirry sisältöön

Näin varaudut sähkökatkoon

Sähkö on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme, ja jokainen keskeytys sähkönjakelussa tuntuu ikävältä. Porvoon Sähköverkon henkilökunta pyrkii tekemään kaikkensa, jotta keskeytykset pysyisivät mahdollisimman lyhyinä, olosuhteista riippumatta.

Häiriöt johtuvat usein luonnonilmiöistä tai ulkopuolisen aiheuttamista vaurioista sähköverkoille. Myrskyt, lumikuormat, ukonilmat, eläimet ja kaivinkoneet ovat yleisimpiä häiriöiden aiheuttajia.

Sähkökatkoja on kahdenlaisia: yllättävät keskeytykset kuten myrskyt, lumi, kaapelin katkeaminen, eläimet, yms. sekä suunnitellut katkot, joita tehdään sähköverkon rakennus- tai muiden töiden ajaksi. Suunnitelluista katkoista lähetämme asiakkaillemme aina ilmoituksen tekstiviestillä ennakkoon.

Suositelluista toimenpiteistä sähkökatkon aikana voit lukea täältä.

Sähkökatkoon varautuminen

Varaa kotiin ainakin:

 • taskulamppu: koska sähkökatko yllättää usein pimeän aikaan, taskulamppu on välttämätön joka kodin varuste. Säilytä taskulamppu vakiopaikalla, josta sen löytää pilkkopimeässäkin. Tarkista myös, että lamppuun löytyy paristoja.
 • kynttilöitä ja tulitikkuja: reilu varasto kynttilöitä on toinen pakollinen varuste. Jos katko kestää pitempään, asunnot alkavat kylmetä. Kynttilät tuottavat sekä valoa että lämpöä.
 • paristokäyttöinen radio: sähkökatkos sammuttaa valtaosan kodin elektroniikasta. Paristoilla toimiva radio viihdyttää ja pelastaa uutispimennolta. Tarkista myös, että radioon löytyy paristoja.
 • varasulakkeita: tarkista sulakkeet sähkökatkon sattuessa. Pidä aina muutama sulake varalla.
 • matkapuhelimen laturi: kannattaa hankkia varavirtapankki/laturi, jolla voit ladata matkapuhelimen akun ilman verkkovirtaa.
 • polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni.
 • UPS-laite: hanki tietokoneeseesi UPS-laite, jos haluat varmistaa, ettei sähkökatkos sammuta konettasi kesken tärkeän työn.

Lisäksi kotiin voi varata:

 • pullovettä
 • pienen varaston hyvin säilyviä ruokia
 • riittävän määrän lääkkeitä lääkekaappiin
 • pienen summan käteistä
 • auton tankkiin vähintään neljäsosan polttoainetta: sähkökatkon aikana huoltoasemilta ei saa polttoainetta.

Myrskyyn varautuminen

Irrota herkät sähkölaitteet verkosta mahdollisuuksien mukaan ennen myrskyä. Suojaa myös  mahdolliset modeemiliittymät etenkin ukkosen aikaan. Jos asut haja-asutusalueella, kannattaa hankkia polttomoottori- tai traktorikäyttöinen aggregaatti.

Pidä kiinteistösi sähköverkko ja -laitteet kunnossa. Poista lahonneet pihapuut tontilta ajoissa, käyttäen apunasi ammattitaitoista metsuria. Sähkölinjoja uhkaavien puiden kaatamiseen on saatavilla puunkaatoapua. Tarvitsetko puunkaatoapua – Klikkaa tästä!

Vikailmoitusnumeromme on 020 690 144.

Häiriövahti

Ota häiriövahti käyttöön ilmoittamalla puhelinnumerosi HÄIRIÖVAHTI-palveluumme. Palvelun käyttäjänä saat käyttöpaikkaasi koskevat vika- ja työkeskeytystiedotteet reaaliaikaisesti puhelimeesi klo 07-22.

Tutustu HÄIRIÖVAHTIIMME tästä

Pahasti poikki –opas

Mitä tapahtuu pitkän sähkönkatkon aikana vedenjakelulle, liikenteelle ja lämmitysjärjestelmille? Toimivatko puhelimet? Panevatko kaupat ja pankit ovensa kiinni? Mistä kansalaiset saavat tietoa tilanteesta?  Näihin kysymyksiin antaa vastauksia Puolustusministeriön ja yhteistyökumppaneiden laatima opas:

Näin selviät pitkästä sähkökatkoksesta -kansalaisopas.pdf