Siirry sisältöön

Aika päivittää vapaa-ajan asunnon sähköjärjestelmä?

Noussut varustelutaso ja lisääntynyt käyttö kasvattavat vapaa-ajan asunnon energiankulutusta. Vähäisempään sähkönkäyttöön suunnitelluilla iäkkäämmillä vapaa-ajan asunnoilla voikin olla edessään sähköremontti, jotta esimerkiksi sulakekoko ja johdotukset saadaan ajan tasalle ja vastaamaan kasvanutta sähkönkäyttötarvetta.

Sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on 30-40 vuotta, ja TUKESin mukaan sähköasennusten kunto olisi hyvä tarkistuttaa 15–30 vuoden välein. Aikanaan ammattitaitoisesti rakennettu sähköjärjestelmä voi säilyä käyttökuntoisena hyvinkin pitkään, mutta sähkönkulutuksen kasvaessa ei vanhan sähköjärjestelmän kapasiteetti todennäköisesti riitä kattamaan kasvaneita käyttötarpeita. Tästä selvä merkki on jatkuva sulakkeiden palaminen. Ikääntynyt sähköjärjestelmä on myös tulipaloriski.

Suunnittele huolellisesti

Jos harkitset sähköremontin teettämistä vapaa-ajan asunnollasi, ota heti alkuun yhteyttä sähköasentajaan. Ammattilainen selvittää sähköliittymäsi kokonaiskuormituksen ja auttaa suunnittelemaan päivitysratkaisun, joka varmistaa, että järjestelmä kestää myös tulevaisuuden tarpeet.

Sähköremontti sisältää yleensä johdotuksien vaihtamisen, uudet sähkökalusteet ja nykyaikaisen sähkökeskuksen. Lisäksi kokonaisuuteen voidaan sisällyttää esimerkiksi pistorasioiden määrän lisääminen, valaistuksen tehostaminen ja vaikka sähköauton latauspisteen asentaminen. Samalla kannattaa miettiä myös lämmitysasioita: esimerkiksi ilmalämpöpumppu on suoraa sähkölämmitystä energiatehokkaampi ratkaisu vapaa-ajan asunnon lämmittämiseen.

Vastuullisia valintoja

Sähköremontin yhteydessä voi miettiä myös sähköomavaraisuuden kasvattamista ja energiankäyttökustannusten alentamista. Uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettu sähkö on ekologisin vaihtoehto myös vapaa-ajan asunnolla, ja vaikka mökkisi olisi liitetty kiinteään sähköverkkoon, voi osan mökillä käytettävästä sähköstä tuottaa esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköjärjestelmä akustoineen on vihreämpi vaihtoehto myös aggregaateille: paneeleilla tuotettu sähkö riittää esimerkiksi jääkaapin, television ja lämmityksen käyttöön, mikäli laitteisto on riittävän suuri.

Kulutustottumukset tarkasteluun

Ekologisiin ratkaisuihin siirtyminen ja oman hiilijalanjäljen pienentäminen ovat ekotekoja myös vapaa-ajan asunnolla. Ekomökkeilijä tarkastaakin kulutustottumuksensa ja harkitsee, mitä kaikkia laitteita mökillä todella tarvitaan. Kun huomioi myös kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkuuden ja siirtyy paljon sähköä kuluttavasta ylläpitolämmityksestä kuivanapitolämmitykseen, voi vapaa-ajan asunnon energiankulutusta laskea merkittävästikin. Luonto ja kukkaro kiittävät!

Aiotko hankkia aurinkopaneelit?
Lisätietoa ja ohjeita löydät täältä!

Viisi vihreää vinkkiä

  1. Säästä energiaa: siirry kuivanapitolämmitykseen, vaihda led-valaisimiin, täydennä sähkölämmitystä muilla lämmitysmuodoilla.
  2. Hanki sähkölaitteita vain tarpeeseen ja valitse energia- ja vesipihejä vaihtoehtoja.
  3. Aurinkopaneeleilla tuotat ekologisesti ainakin osan mökillä tarvittavasta sähköstä.
  4. Minimoi jätteen määrä, lajittele ja kierrätä. Kiinnitä huomiota veden ja sähkön kulutukseen.
  5. Kun remontoit, ota listalle myös energiatehokkuusasiat: eristäminen, tiivistäminen ja lämmitysratkaisut.

Teksti: Nita Torni
Kuva: Unsplash

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2024.