Noussut varustelutaso ja lisääntynyt käyttö kasvattavat vapaa-ajan asunnon energiankulutusta. Vähäisempään sähkönkäyttöön suunnitelluilla iäkkäämmillä vapaa-ajan asunnoilla voikin olla edessään sähköremontti, jotta esimerkiksi sulakekoko ja johdotukset saadaan ajan tasalle ja vastaamaan kasvanutta sähkönkäyttötarvetta.
Sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on 30-40 vuotta, ja TUKESin mukaan sähköasennusten kunto olisi hyvä tarkistuttaa 15–30 vuoden välein. Aikanaan ammattitaitoisesti rakennettu sähköjärjestelmä voi säilyä käyttökuntoisena hyvinkin pitkään, mutta sähkönkulutuksen kasvaessa ei vanhan sähköjärjestelmän kapasiteetti todennäköisesti riitä kattamaan kasvaneita käyttötarpeita. Tästä selvä merkki on jatkuva sulakkeiden palaminen. Ikääntynyt sähköjärjestelmä on myös tulipaloriski.
Jos harkitset sähköremontin teettämistä vapaa-ajan asunnollasi, ota heti alkuun yhteyttä sähköasentajaan. Ammattilainen selvittää sähköliittymäsi kokonaiskuormituksen ja auttaa suunnittelemaan päivitysratkaisun, joka varmistaa, että järjestelmä kestää myös tulevaisuuden tarpeet.
Sähköremontti sisältää yleensä johdotuksien vaihtamisen, uudet sähkökalusteet ja nykyaikaisen sähkökeskuksen. Lisäksi kokonaisuuteen voidaan sisällyttää esimerkiksi pistorasioiden määrän lisääminen, valaistuksen tehostaminen ja vaikka sähköauton latauspisteen asentaminen. Samalla kannattaa miettiä myös lämmitysasioita: esimerkiksi ilmalämpöpumppu on suoraa sähkölämmitystä energiatehokkaampi ratkaisu vapaa-ajan asunnon lämmittämiseen.
Sähköremontin yhteydessä voi miettiä myös sähköomavaraisuuden kasvattamista ja energiankäyttökustannusten alentamista. Uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettu sähkö on ekologisin vaihtoehto myös vapaa-ajan asunnolla, ja vaikka mökkisi olisi liitetty kiinteään sähköverkkoon, voi osan mökillä käytettävästä sähköstä tuottaa esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköjärjestelmä akustoineen on vihreämpi vaihtoehto myös aggregaateille: paneeleilla tuotettu sähkö riittää esimerkiksi jääkaapin, television ja lämmityksen käyttöön, mikäli laitteisto on riittävän suuri.
Ekologisiin ratkaisuihin siirtyminen ja oman hiilijalanjäljen pienentäminen ovat ekotekoja myös vapaa-ajan asunnolla. Ekomökkeilijä tarkastaakin kulutustottumuksensa ja harkitsee, mitä kaikkia laitteita mökillä todella tarvitaan. Kun huomioi myös kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkuuden ja siirtyy paljon sähköä kuluttavasta ylläpitolämmityksestä kuivanapitolämmitykseen, voi vapaa-ajan asunnon energiankulutusta laskea merkittävästikin. Luonto ja kukkaro kiittävät!
Teksti: Nita Torni
Kuva: Unsplash
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2024.
Pihalla puuhastelu ja mp-pyöräily vastapaino sähkökauppatyölle
Janne Vaitomaa tulee vastaamaan Porvoon Energian sähkökaupasta. Siitä hänellä on pit..
Sähkökatkos käynnistää tietokoneistetun vianetsinnän
Kun sähköt katkeavat, rengassyöttö mahdollistaa sähkön- jakelun palauttamisen siihen..