Siirry sisältöön

Valoa pimeään kaikkien iloksi

Pihakoivun latvassa tuikkii tähti ja oksia koristavat punaiset ja vihreät valopallot. Leikkimökki on verhoiltu valoverkkoon. Porvoon Tarkkisissa on talo, jonka valot tuovat iloa niin omalle väelle kuin ohikulkijoillekin.

Kun lamppu on koko ajan päällä, pitää lämpö kosteuden poissa ja lamppu pysyy kunnossa

Simonssonin perheen valoprojekti alkoi jo kahdeksan vuotta sitten. Joka vuosi valoja on kehitetty ja tehty uusia suunnitelmia. Tänä vuonna pihakoivusta kehkeytyi valojoulukuusi.

– Syksyn pimeys oli alkusysäys valoprojektille, aina kun ei ole luntakaan valaisemassa maisemaa. Mutta kyllä tämä on mielessä ympäri vuoden ja suunnitelmia tehdään koko ajan. Nytkin on vielä tälle vuodelle kokeiltavaa, kertoo Teija Simonsson ja lisää, että inspiraatiota saadaan kuvista ja videoista ympäri maailman, toki oma toteutus on huomattavasti hillitympää. Hänen miehensä Pekka Simonsson on sähköasentaja ja yrittäjä sähköalalla, joten asiantuntemustakin on omasta takaa.

Koivussa kiipeilyä

Marraskuussa aloitetaan ja valot pidetään päällä tammikuun loppuun. Projektissa on mukana myös perheen lapset, mutta ainoastaan isä Pekka saa kiivetä korkealle koivuun.

– Kiipeän mieluiten pimeässä, silloin ei näe alas, nauraa Pekka. Onneksi koivu on vanttera ja oksat tukevia. Tavoitteena on toki minimoida huoltotarve, ettei kovin montaa kertaa tarvitse kiivetä. Nyt on esimerkiksi tähdelle löytynyt toimiva systeemi, joten se saa olla koivussa koko ajan ja valot sytytetään ja sammutetaan alhaalta käsin, kertoo Pekka.

Puun kasvu on myös huomioitu valosarjoja vedettäessä.


Simonssonit ovat asentaneet pihalleen tuhansia valoja.

Hyvää mieltä

Talon ääriviivat ja ikkunat ovat hienosti tuotu esille valoilla ja kaksikerroksinen leikkimökki on valaistu. Pihakoivut valosarjoineen ovat upeita ja toinen koivuista on tosiaan saanut myös joulukuusen valokoristeet. Autoilijat selvästi hidastavat ajaessaan ohi ja jalankulkijat pysähtyvät ottamaan kuvia.

– Kerran eräs ohiajanut pariskunta tuli oikein ovelle suklaarasian kanssa kiittämään, kertoo Teija. Sellainen lämmittää!

Tänä talvena on lamppuja tullut lisää noin 1500 kappaletta ja varsinkin värit ovat tämän vuoden uutuus. Kaiken kaikkiaan valoja on useita tuhansia.

– Ei projektiin ole kovin paljon rahaa hassattu, kertoo Teija. Otamme talteen käyttökelpoista tavaraa, joka muutoin olisi päätynyt roskalavalle ja suunnittelemme siitä uusia juttuja. Vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi valopallot ovat vanhoja muovisia vanhoja lampun kupuja, jotka on yhdistetty palloksi ja sisällä on värillinen LED-valo. Monet koristeistamme ovat uniikkeja, niitä ei kaupoista saa.

Vinkkejä valoista haaveileville

– Käytä vain uusia LED valoja, neuvoo Pekka. Kehitys kulkee koko ajan yhä energiatehokkaampaan suuntaan, joten valoratkaisut kannattaa aina välillä päivittää. Esimerkiksi vuonna 2015 tehontarpeemme oli 230 wattia mutta tänä vuonna vain 170 wattia, vaikka olemme lisänneet runsaasti lamppuja. Väripallojenkin teho on vain 1 W/pallo.

Ajastin voisi tuoda pientä säästöä ja Pekka onkin miettinyt hankkivansa ainakin osalle valoille ajastimen.

– Toisaalta kun lampun välillä sammuttaa, niin kupuun kertyy kosteutta joka lyhentää käyttöikää. Kun lamppu on koko ajan päällä, pitää lämpö kosteuden poissa ja lamppu pysyy kunnossa.

– Sähkönkulutuksessa emme ole huomanneet talvikuukausien ajan mitään suurta piikkiä, tosin emme ole halunneet laskea valoillemme hintaa, vaan pitää ne hyvän mielen tuojina, naurahtavat Teija ja Pekka yhteen ääneen.

TEKSTI Marika Kangaskolkka | KUVAT Lotta Åberg