Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Uusi kännykkäsovellus haastaa yritykset taisteluun ilmastonmuutosta vastaan

Eri liikkumismuodot automaattisesti tunnistava sovellus mittaa pyöräiltyjä, juostuja tai käveltyjä kilometrejä. Sovelluksen käyttäjän työnantaja maksaa kilometrien perusteella hyvityksen keräystilille. Kertyneet varat käytetään ilmastotyöhön ja nuorten pyöräilijöiden tukemiseen. Green Team -älypuhelinsovelluksen takana on Pyöräilyseura Porvoon Akilles.

Pääosa keräystuotosta suunnataan Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luonnonperintösäätiön ilmastotyöhön. Kerätyillä varoilla suojellaan luonnon monimuotoisuutta ja luodaan hiilinieluja. Tavoitteena on ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen.

“Suot ovat maamme suurin pysyvä hiilivarasto. Niiden säilyttäminen ennallistamalla ojitettuja soita estää hiilen purkautumisen suolta ilmakehään. Ennallistuksesta hyötyvät myös monet harvinaistuneet suolajit ja ojien vesistöjä kuormittava vaikutus saadaan loppumaan”, tarkentaa ennallistusta koordinoiva Olli Turunen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Porvoon Akilleen pyöräilyn puheenjohtaja Ari Långsjön mukaan hanke on saanut upean vastaanoton ja monia yrityksiä on ollut pilottivaiheessa innolla mukana. Yksi ensimmäisistä on Porvoon Energia:

”Green Team -sovelluksella aktivoimme henkilöstöämme liikkumaan ja pienentämään samalla hiilijalanjälkeämme. Meillä on jo hyvä yhteistyö Luonnonsuojeluliiton kanssa EKOenergian tuottamisessa. Henkilöstömme alkaa nyt kerätä pyöräilemällä varoja soiden ennallistamiseksi takaisin ikiaikaisiksi hiilivarastoiksi”, kertoo yhteistyöstä Porvoon Energian toimitusjohtaja, energianeuvos Patrick Wackström.

Pyöräilyjoukkue Akilles Green Team toimii hankkeen keulakuvana ja edustusjoukkueena.  Osa tuotosta käytetään auttamaan nuoria suomalaisia pyöräilijälupauksia kohti kansainvälistä uraa.

”Yhdistämme tässä monta asiaa. Yritysten henkilöstön terveys kohenee, työmatkojen hiilijalanjälki pienenee ja kertyneet varat sijoitetaan yhteisen tulevaisuutemme hyväksi. Samalla levitetään ekologisen liikkumismuodon, pyöräilyn ilosanomaa”, kuvaa toinen hankkeen vetäjä Ari Halla-aho.

Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastaa suomalainen startup Moprim Oy:”Green Teamin sovellus perustuu ainutlaatuiseen patentoituun teknologiaan, joka tunnistaa käyttäjän liikkumismuodon matkapuhelimen liikkeen perusteella. Näin voimme edelleen laatia matkaketjuja ja laskea esimerkiksi juuri pyöräiltyjä kilometrejä”, kuvaa sovelluksen teknistä ratkaisua Moprimin hallituksen puheenjohtaja Petri Martikainen.

 

Lisätietoja:

Ari Långsjö, joukkueenjohtaja
Akilles Green Team

Olli Turunen, lähialue- ja kehitysyhteistyökoordinaattori
Suomen Luonnonsuojeluliitto

Patrick Wackström, toimitusjohtaja, energianeuvos
Porvoon Energia

Pepe Forsberg, toiminnanjohtaja
Luonnonperintösäätiö

Petri Martikainen, puheenjohtaja
Moprim Oy:n hallitus

 

Porvoon Akilles on suomalaisen pyöräilyn legendaarinen seura, joka tuottaa ja on tuottanut kymmenittäin suomalaisia huippuajajia. Seura keskittyy valmentamaan nuoria aina ammattilaisuuteen saakka. Akilles Green Team yhdistää ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ja kilpapyöräilyn, ajaen teeman ”Racing For The Future” alla. Pyöräilylupausten, hienon lajin ja koko maapallon puolesta.

Porvoon Energia on edelläkävijä energiantuotannon puhtaudessa ja haluamme tuottaa porvoolaisille ja muille suomalaisille sellaisia energiaratkaisuja, jotka tekevät päästöjen vähentämisen mahdolliseksi. Ollaksemme luonnollinen valinta, kaikki myymämme sähkö on päästötöntä, hiilineutraalia sekä uusiutuvaa, ja kaikki tuottamamme kaukolämpö on lähes 100 % uusiutuvaa. Tuotamme ja myymme Suomen Luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa, mikä täyttää kaikista tiukimmat kansainväliset kestävyyskriteerit. Olemme myös täyttäneet EU:n energiantuotannon vaatimukset vuodelle 2050 jo nyt.

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö. Olemme suojelleet luontoa menestyksekkäästi jo vuodesta 1938.

Luonnonperintösäätiö (www.luonnonperintosaatio.fi) on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.

Moprim Oy (www.moprim.com) on ihmisten liikkumisen datan tuottamiseen erikoistunut yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen matkaketju- ja liikkumisen hiilijalanjälkitietoa, sekä operoi MoveTogether -liikkumisen alustaa ja sen yhteisöjä. Lisäksi Moprim kehittää tekoäly- ja koneoppimisalgoritmeja, joiden avulla on mahdollista tunnistaa erilaiset liikkumisen tapoja sekä käsitellä ja yhdistellä suuria määriä dataa. Data kerätään pääasiassa kannettavista älylaitteista.

 

Sovellusnäkymä. Kuvakaappaus Akilles Green Team / Kari Pitkänen.