Siirry sisältöön

Näin toimit sähkökatkon sattuessa

Sähkökatko iskee usein yllättäen. Tältä sivulta löydät vinkkejä sähkökatkon aikana toimimiseen. Sähkökatkoihin varautumisesta voit lukea täältä.

Sähkökatko iski, mitä teen?

  • Jos valot sammuvat yhtäkkiä tai televisiosi lakkaa toimimasta, kyse voi olla laiteviasta, sähkökatkosta tai kotisi oman sähköverkon häiriöstä. Kokeile ensin, syttyvätkö valot muissa huoneissa ja toimivatko muut kodinkoneet. Varmista sen jälkeen sulaketaulusta, että sulakkeet ovat ehjät. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen tai kuittaa automaattisulake.
  • Jos koko asunto on pimeä eivätkä mitkään laitteet toimi, pääsulake voi olla palanut. Vaihda palanut pääsulake.
  • Katso, onko naapurilla sähköt. Yleensä huoneistot, lähitalot ja lyhyt kadunpätkäkin kuuluvat samaan sähköverkkoon, ja jos valot ovat pois naapuristakin, kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko.
  • Mikäli kyseessä on laajempi katko, on todennäköistä, että päivystäjämme ovat jo saaneet ilmoituksen viasta. Voit tarkistaa tilanteen verkkosivustomme häiriökartasta, jota päivitetään reaaliaikaisesti. Vikapalveluun kannattaa soittaa vasta tarkistuksen jälkeen, jotta esimerkiksi mahdollisen uuden vikapaikan havainneen puhelu tavoittaisi meidät mahdollisimman tehokkaasti.

Kun laajempi sähkökatko on todettu

  • Sähkölaitteet kannattaa laittaa pois päältä. Kun sähköt palautuvat, älä kytke kaikkia laitteita kerralla takaisin verkkoon, sillä äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan.
  • Väännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni.
  • Älä avaa pakastinta, se säilyy jäässä useita tunteja.
  • Sulje kylmänä aikana ovet ja ikkunat ja käytä tulisijaa tarvittaessa.
  • Jos tiedossasi on akuutti vaaratilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112. Älä mene omin päin esimerkiksi sahaamaan sähköjohdolle kaatunutta puuta, vaan ilmoita siitä vikapäivystykseemme.
  • Myrskyn jälkeen tarkista asuntosi tilanne myös ulkopuolelta. Käy tarkistamassa myös vapaa-ajanasuntosi tilanne. Jos mökkisi on jo talviteloilla, ilman tarkastuskäyntiä ei mahdollisia vikoja huomata ennen kuin seuraavan sesongin alkaessa.

Nollavika

Jos kotonasi huomaat sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla nollajohtimen katkeaminen. Tästä johtuen joihinkin sähkölaitteisiin tulee yli- ja toisiin alijännitettä. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita ja pahimmillaan hengenvaaran. Mikäli epäilet nollavikaa ota välittömästi yhteys vikapäivystykseemme.

Nollavikoja havaitaan usein vanhoissa kiinteistöissä tai laajojen myrskyjen yhteydessä.

Tee vikailmoitus tästä

Yleistietoa sähkönjakelun häiriöistä

Energiateollisuuden sivuilta löydät yleistietoa sähkönjakelun häiriöistä, vinkkejä ja ohjeita asiakasvarautumiseen sekä tietoa pitkien sähkökatkojen vaikutuksista.

Siirry energia.fi -sivulle

Häiriövahti

Ilmoita puhelinnumerosi meidän HÄIRIÖVAHTI -palveluun. Palvelun käyttäjänä saat käyttöpaikkaasi koskevat vika- ja työkeskeytystiedotteet reaaliaikaisesti puhelimeesi klo 07 – 22.

Lue lisää HÄIRIÖVAHDISTA