Siirry sisältöön

Ei mitä tahansa kaukolämpöä

Kaukolämpö on maan yleisin lämmitystapa, erityisen suosittu kaupungeissa ja taajamissa. Kaukolämpöä voi tuottaa eri tavoin – itäisellä Uudellamaalla se tehdään luontoa säästäen. Porvoon ja Loviisan putkiverkossa kiertävä lämpö on itse asiassa maan vihreintä.

Rakennustyöt Toukovuoressa ovat täydessä vauhdissa. Parikymmentä omakotitaloa on jo noussut uudelle asuinalueelle, joka kohoaa pari kilometriä Porvoon keskustasta luonnonkauniille mäelle, josta on avarat näkymät aina Stensbölen selälle asti. Kun alue valmistuu, se tulee olemaan 1400 ihmisen koti. Toukovuoren kaikkiin asuntoihin asennetaan kaukolämpö.

Toukovuoren uudet asukkaat saavat harvinaisen vihreän lähdön asumiselleen.

Uljaksentiellä on meneillään kaukolämmön kytkentä. Putket ovat vielä näkyvissä rinnetontin kaivannossa. Kuopat täytetään parin päivän kuluttua, kun tarvittavat hienosäädöt on tehty.

– Kaukolämpö on helppo ja kustannustehokas lämmitystapa, joka sen lisäksi on nopea asentaa, vanhempi kaukolämpöasentaja Juha Saarela sanoo.

Paikkakunnasta ja sijainnista riippuen rakentaja voi valita erilaisia lämmitystapoja. Sopivin lämmitysmenetelmä maaseudulla ei välttämättä ole se kaikkein toimivin esimerkiksi taajamassa, jossa lämmitysmuoto saattaa olla lyöty lukkoon jo aluetta suunniteltaessa. Näin myös Toukovuoressa, jonka kaavoituksessa on haettu maksimaalista energiatehokkuutta. Siksi kaukolämpö oli alueelle luonnollinen valinta.

Toukovuori on Suomen ensimmäinen asuinalue, jonka liikenne on suunniteltu niin, että paikasta toiseen siirtyminen aiheuttaa mahdollisimman pienet hiilidioksidipäästöt. Ympäristöystävällinen kaukolämpö, joka tuotetaan lähes sataprosenttisesti ainoastaan uusiutuvalla energialla Porvoossa, takaa passiivisen aurinkoenergian ja muiden energiatehokkaiden ratkaisujen rinnalla Toukovuoren uusille asukkaille harvinaisen vihreän lähdön asumiselleen.

Kaukolämpöasentaja Juha Saarela tarkistaa uuden kohteen putkityöt Uljaksentiellä. – Leudossa talvessa on puolensa kun roudattomuus helpottaa kaivuutöitä, hän toteaa.

Toukovuoren uusi asuinalue Porvoossa on suunniteltu harvinaisen vihreäksi. Kaikki liikenteestä rakennustapaan on suunniteltu niin, että asuminen aikaansaa mahdollisimman vähän päästöjä.

Tarvittaessa kaukolämmön voi asentaa parissa päivässä. Ihannetilanteessa työt etenevät käsi kädessä rakennusprosessin kanssa.

- Tolkkisten biovoimalaitos tuottaa Porvoon alueelle maan vihreintä kaukolämpöä. Samalla syntyy ekomerkittyä sähköä. Yhteistuotanto takaa sen, että laitos on niin ympäristöystävällinen kuin tämän päivän tekniikalla on mahdollista, lämmön ja tuotannon päällikkö Ari Raunio toteaa.

Nollapäästöt lämmön ja sähkön yhteistuotannosta

– Porvoon kaukolämpö eroaa edukseen päästöttömyydellään, Porvoon Energian lämmön ja tuotannon päällikkö Ari Raunio kertoo.

Raunion vastuualueeseen kuuluva Tolkkisten biovoimalaitos rakennettiin kohta neljä vuotta sitten tuottamaan Porvoon alueelle ympäristöystävällistä kaukolämpöä ja kansainvälisesti sertifioitua ekosähköä. Ne syntyy rinta rinnan paikallisesta metsähakkeesta.

Kaukolämpöä voi tuottaa monella tavalla – polttamalla eri polttoaineita, mutta myös lämpöpumpuilla ja jopa auringolla. Porvoon sekä myös Loviisan kaukolämpö tuotetaan lähes sataprosenttisesti biovoimalla, eli polttamalla haketta. Pieni osa Porvoon lämmöstä tuotetaan päästöttömällä biokaasulla, joka tulee Gasumin jakeluverkosta. Verrattuna muihin saman kokoisiin tai suurempiin kaupunkeihin Porvoon kaukolämpö on maan vihreintä.

– Kollegamme Euroopassa päivittelevät polttoainevalintaamme, sillä heille “metsä” tarkoittaa istutettua puistoa jalopuineen. Suomen laajan metsäalan käsittäminen saattaakin olla vaikeaa, jos tulee maasta jossa luonnollista metsää ei juuri ole. Kaukolämmön ja ekosähkön tuottamisnäkökulmasta on upeaa, että meillä on tällainen varanto, Raunio toteaa.

Kaukolämpöasuja voi nauttia suhteellisen vaivattomista vuosista.

Biopolttoaineen valmistukseen käytetään vain se metsähake, joka ei sovellu mihinkään muuhun jatkokäyttöön ja joka muuten jäisi metsään mätänemään. Hakkeen polttaminen ei myöskään aiheuta sen enempää päästöjä kuin mitä luonnollinen maatumisprosessi aikaansaisi. Porvoon tapauksessa voidaan siis puhua todellisista nollapäästöistä.

Kaukolämpö on siten vihreämpi vaihtoehto kuin esimerkiksi maalämpö, joka toisaalta on hyvä valinta silloin, kun on aikeissa rakentaa pysyvä koti kaukolämpöverkon ulkopuolelle maaseudulle.

– Kaukolämmön tuottaminen vähintäänkin 90-prosenttisesti biovoimalla on linjassa EU:n ilmastopäämäärien kanssa, jotka ulottuvat vuodelle 2050. Olemme tosin päässeet tavoitteisiin jo nyt, vuosikymmeniä etuajassa. Siitä olemme varsin ylpeitä, Raunio sanoo.

Asennuksen jälkeen kaukolämpöasuja voi nauttia suhteellisen vaivattomista vuosista, sillä kaukolämpöjärjestelmä ei vaadi mittavaa ylläpitoa.

– Pumput, venttiilit ja muut komponentit voivat toki vioittua kuten mikä tahansa muu tekninen laitteisto, mutta kaukolämmön järjestelmäviat tai toimitusongelmat ovat harvinaisia. Päivystämme kellon ympäri, mutta hälytyspuolella tuppaa olemaan suhteellisen hiljaista, Saarela hymyilee.

 

Erilaisia lämmitystapoja

 Kaukolämpö

 • Vaatii kytkennän kaukolämpöverkkoon (Porvoossa 145 km kaukolämpöverkkoa)
 • Tyypillinen lämmitystapa kaupungeissa ja taajamissa
 • Helppokäyttöinen, lähes huoltovapaa
 • Matalat investointikustannukset, edullinen myös taloyhtiöille

 Suora sähkö

 • Rakennusmääräykset vaativat uudisrakennuksilta suoran sähkön rinnalle kompensoivia energiantuottamismuotoja, kuten esim. aurinkopaneeleja
 • Sopii kohteisiin joissa energiankulutus on vähäistä, kuten matalaenergia- ja passiivitaloihin

 Maalämpö

 • Korkeampi investointi kuin kaukolämmössä, mutta energia edullista
 • Usein hyvä ratkaisu rakennettaessa kotia loppuelämäksi

 Öljy

 • 1970-luvun suosikin käyttökustannukset madaltuneet öljyn hinnan laskiessa
 • Ei ympäristönäkökulmasta kestävä valinta
 • Muita lämmitystapoja pohtivan öljylämmittäjän kannattaa miettiä kompensoimista aurinkopaneeleilla tai siirtymistä samaa teknistä laitteistoa hyödyntävään kaasulämmitykseen tai kaukolämpöön

 Kaasu

 • Fossiilisista polttoaineista puhtaimmin palava
 • Porvoon Energian asiakkaina on tällä hetkellä noin 40 kaasulämmitteistä kotitaloutta, kaasuverkon levinneisyys pientä
 • Helppoa vaihtaa kaasulämmityksestä biokaasulämmitykseen