Siirry sisältöön

Energiantäyteinen elämä

Porvoon Sähköverkko Oy:n rakennuttamispäällikkö Rolf Malmberg jää kesällä eläkkeelle ja jättää taakseen pitkän uran emoyhtiö Porvoon Energia Oy:n ja sen edeltäjän Porvoon energialaitoksen palveluksessa.

Vuosikymmenien aikana Rolf Malmberg on työskennellyt useissa eri tehtävissä ja nähnyt energia-alan ison kehityksen. Hän pääsi 40 vuotta sitten silloisen Porvoonkaupungin energialaitoksen palvelukseen ensi alkuun tilapäisesti töihin. Vuotta myöhemmin laitos haki sähköteknikkoa. Malmberg haki paikkaa ja myös sai sen.

“Työ oli monipuolista. Tein suunnittelutyötä jaliittymissopimuksia, täydensin puutteellisia johtokarttoja, tuurasin asennustarkastajaa, tein maadoitusmittauksia maastossa ja niin edelleen”, hän luettelee.

Yngve Lindqvist oli esimieheni ensimmäiset vuodet. Myöhemmin siirryin Gösta Andelinin alaisuuteen.”

Malmberg sanoo alussa istuneensa piirustuskonttorissa, ja sittemmin jakoi työhuoneen Patrick Wackströmin kanssa, joka aloitti häntä vuotta myöhemmin.

“Konttori Mannerheiminkadulla oli aika ahdas, koska Porvoon Vesi, silloinen Vesilaitos, toimi samoissa tiloissa.”

Teknisen kehityksen myötä Malmberg ryhtyi vähitellen käsin siirtämään kaupungin koko sähköverkkoa tietojärjestelmään.

“Se oli 1980-luvun loppupuolella. Sitä ennen jouduin käymään läpi kaupungin koko sähköverkoston ja tarkistamaan muun muassa kaikki johtotyypit ja sulakekoot. Työ oli aikaa vievää. Tiedot syötettiin tietojärjestelmään käsin aakkosnumeerisella systeemillä, jonka Nixdorf Computer oli kehittänyt. Silloin ei ollutdigikarttoja vielä. Ei ainakaan meillä.”

Muutoksen tuulet

Kun Roy Granrothin johdolla energialaitos yhtiöitettiin vuonna 1991, työtehtävät muuttuivat ja Malmbergistä tuli työnjohtaja vastuullaan käyttö ja kunnossapito. Hänellä oli alaisenaan muutama asentaja.

Vuonna 1995 toiminta jaettiin kolmeen tytäryhtiöön. Malmberg sai taas uuden tittelin asennuspäälliköksi Porvoon Sähköverkko osakeyhtiöön, jonka toimitusjohtajana oli Göran Ahlskog. Porvoon Energia oli ostanut Porvoon maalaiskunnan, Pernajan ja Pornaisten alueilla olevien Etelä-Suomen Voiman ESV:n sähköverkot ja vesivoimalat. Porvoon Energia päätti, että kaikki asentajat ja työnjohto muuttavat Hattulaan, missä ESV:n toimipiste oli ollut.

“Siihen aikaan Porvoon kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät, mikä johti siihen, että asennustöitä riitti, kun kaupungin kiinteistöissä tehtiin järjestelyjä ja muuttoja. Parhaimmillaan oli lähes kymmenen asentajaa, jotka tekivät sähköasennuksia ja rakensivat dataverkkoja konttoreissa, kouluissa, päiväkodeissa ja muissa kohteissa sekä sähkölaitoksella. Myös kaupungin liikennevalot hoidettiin.”

Malmberg muistelee miten vuonna 1995 heidän aloitteella ripustettiin ensimmäiset jouluvalot tähtineen Mannerheiminkadulle ja Piispankadulle.

“Vuonna 1996 jouluksi valaistus laajennettiin nykyiselle alueelle kaupungin 650-vuotisjuhlan alla.”

Vuonna 2000 energiakonsernin organisaatio uudistettiin ja Porvoon Sähköverkko yhdistettiin emoyhtiöön.
Malmberg vastasi edelleen asennustoiminnasta, johon 2000-luvulla kuuluivat myös valokuituverkon ja WLAN-asemien asentaminen yhtiön nettitoiminnalle PBEZonelle, joka sittemmin vuonna 2008 myytiin.

Kuka?

ROLF MALMBERG
SYNTYNYT: 11.3.1959 Loviisassa
KOULUTUS: sähköteknikko
PERHE: vaimo Dorita, pojat Fredrik 33 v. ja Johan 28 v.
ASUU: Porvoossa
TYÖURA: aloitti 16.3.1983 Porvoon kaupungin silloisella energialaitoksella, jossa jatkanut erilaisissa työtehtävissä aina eläkkeelle jäämiseensä asti.
TÄRKEINTÄ ELÄMÄSSÄ: perhe ja työ
HARRASTUKSET: Urheilusukeltaminen, moottoripyöräily, laivojen pienoismallien rakentaminen.

Muutokset jatkuivat

Kun Magnus Nylander vuonna 2005 seurasi eläkkeelle jäänyttä Göran Ahlskogia toimitusjohtajana, Malmbergistä tuli työpäällikkö. Hän jäi Porvoon Sähköverkkoon rakennuttamispäälliköksi, kun verkonrakennus keväällä 2017 siirrettiin uudelle Uudenmaan Verkkorakennus Oy:lle, jonka Porvoon Energia ja Keravan Energia yhdessä omistavat.

“Minun tehtäviini ovat kuuluneet kaikki isommat työtilaukset. Kehitys, valvonta ja projektien talouspuoli mukaan lukien. Teimme joku vuosi sitten ”sukupolvenvaihdoksen”. Olen loppuaikana toiminut vanhempana asiantuntijana ja tehnyt erilaisia selvitystöitä ja toiminut vähän mentorinakin.”

Uusi vaihe elämässä

Rolf Malmberg sanoo jäävänsä ihan hyvillä mielin eläkkeelle.

“Minulla on suurimmaksi osaksi hyviä muistoja näistä vuosikymmenistä.”

Hän on arvostanut Porvoon Sähköverkossa sitä, että on saanut olla mukana monenlaisissa työtehtävissä ja saanut tehdä itsenäisiä päätöksiä. Kohokohdakseen hän lukee sen, että sai olla mukana rakentamassa uutta toimintamallia vuonna 2017, kun yhtiön rakennus- ja huoltotoiminta ulkoistettiin.

Hän sanoo jäävänsä kaipaamaan työkavereitaan, mutta energisellä miehellä ei aika tule pitkäksi.

“Kun asuu omakotitalossa aina löytyy tekemistä. Ja nythän alkaa taas moottoripyöräkausikin.”

_ _ _

Teksti: Maarit Gabrielsson
Kuvat: Ella Kaasinen, Shutterstock
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2023.