Siirry sisältöön

Hintavaihtelu sähkömarkkinoilla tullut jäädäkseen: Vahvan paikallisen toimijan merkitys korostuu

Hintavaihtelu sähkömarkkinoilla on tullut jäädäkseen, ja tässäkin vahvan paikallisen toimijan rooli asiakkaiden auttamisessa on merkittävä, Porvoon Energia Oy:n uudeksi sähkökaupan ja riskienhallinnan päälliköksi palkattu diplomi-insinööri Janne Vaitomaa toteaa.

Janne Vaitomaan mukaan Porvoon Energian vahvuudet ovat nimenomaan vahvassa paikallisuudessa.

“Energia-ala on myllerryksessä, ja tulevaisuudessa yhä isompi osa energiasta tuotetaan uusiutuvilla energioilla. Porvoon Energia on ollut tässä edelläkävijä, kaikki myytävä energia on hiilidioksidivapaata. Siltäkin kannalta tulevaisuuden näkymiä on pidettävä hyvinä.”

Pitkään Fortumilla erilaisissa sähkökauppaan ja riskienhallintaan liittyvissä tehtävissä ollut Vaitomaa työskentelee aluksi Porvoon Energian nykyisen, pitkäaikaisen sähkökauppapäällikkö Benny Bromanin rinnalla, Bennyn jäädessä myöhemmin, erikseen ilmoitettavana ajankohtana eläkkeelle.

“Tämä on erinomainen tilaisuus oppia toiselta pitkän linjan ammattilaiselta. Benny on hoitanut erimerkillisesti sähkökaupan Porvoossa, ja nyt meillä on kerrankin riittävä siirtymäaika töiden siirtoon. Aion ottaa kaiken mahdollisen opin Bennyltä ja myös toisinpäin. Uskon, että yhdessä saamme asioita taas kehitettyä eteenpäin.”

“Ja muutenkin pitää erikseen mainita, että sekä Benny että kaikki Porvoon Energialla ovat todella avoimia, ja työyhteisö on toisiaan tukeva. Hieno työpaikka!”

“Tulen sitten jatkossa vastaamaan Porvoon Energian sähkökauppaan liittyvästä kokonaisuudesta ja siihen liittyvästä riskienhallinnasta. Alussa työnkuva liittyy enemmän järjestelmien kehittämiseen, mutta ajan kuluessa vastuulleni siirtyy myös käytännön sähkökauppa.”

Janne Vaitomaa aloitti Fortumilla vuonna 1995. Siellä hänen tehtäviinsä kuuluivat esimerkiksi salkunhoito suurasiakkaille, riskikontrolli, lämmöntuotannon suojaaminen, erilaiset ennustemallit, hinnoittelumallit ja sähkökauppaan liittyvien järjestelmien kehittäminen.

“Siirryin vuonna 2018 silloiseen Kotimaan Energiaan, joka oli osa Fortumia. Siellä tein edelleen monipuolisesti yllä olevia asioita. Oomi-sähkönmyyntiyhtiö kutsui 2021 ja siellä työnkuva oli edelleen kehityspainotteinen. Ja nyt sitten Porvoon Energiaan.”

Hän kertoo huomanneensa Porvoon Energian työpaikkailmoituksen sattumalta ja työnkuvan sekä tehtävän laajuuden tuntuneen heti itselle sopivilta.

“Lisäksi Porvoon Energia on vahva paikallinen toimija, josta pidin.”

Janne Vaitomaa, 54, on syntyjään Kuopiosta. Diplomi-insinööriksi hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa Espoossa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme aikuista lasta sekä kaksi kissaa.

Perhe asui pitkään Helsingissä, mutta muutti vastikään Lappohjaan lähelle Tammisaarta.

“Lasten aikuistuttua päätimme muuttaa pysyvästi vapaa-ajan asuntoon. Voin tehdä etätyötä ja useamman Tolkkisten-toimistopäivän aikana olen Helsingissä yötä.”

Vaitomaa kertoo harrastaneensa pitkään musiikkia.

“Se jäi muutama vuosi sitten. Nykyään keskityn puuhasteluun mökillä, joka on siis jatkossa pysyvä koti. Kaikenlainen pieni remontointi on lähellä sydäntä. Iso intohimo on myös moottoripyöräily, jota olen harrastanut pitkään. Talvella käyn aika usein jumpissa. Matkustelu, kun siihen on aikaa, on myös mukavaa. Jalkapalloseura EIF:n vapaaehtoistoiminnassa olen myös mukana.”

_ _ _

Teksti: Rolf Gabrielsson
Kuvat: Niko Laurila, Ella Kaasinen

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2024.