Siirry sisältöön

Näytä kaikki Häiriötiedotteet Tiedotteet Artikkelit

Arkisto

Lammastilalla eletään joulun aikaa

Pellingin saaristossa, meren rannalla sijaitseva Sundön tila huokuu historiaa ja sen pihapiiri ottaa kävijän saaristolaishenkiseen syleilyynsä niin kesällä kuin näin joulun allakin.

Tilalla asuu kaksi sukupolvea, lammastilaa pitävät Camilla ja Mikael Sundbäck sekä Mikaelin vanhemmat Birgitta ja Bernhard Sundbäck.

Sundössä kasvatetaan suomenlampaita.

-Kestävän rotunsa puolesta ne sopivat saaristoon, Camilla Sundbäck kertoo.

Kesäksi lampaat viedään laiduntamaan muille saarille, jossa ne saavat syödä rantaniittyjen kasveja ja yrttejä, joissa on runsaasti mineraaleja, Mikael valistaa.

-Lihakin kuulemma maistuu paremmalle.

Pihapiirissä pyörivien paimenkoirien Amyn ja Heidyn tehtävänä on pitää lauma kasassa, kun sitä siirretään navetasta ulos tai laiduntamaan saarille.

Laidunnus auttaa Mikaelin mukaan säilyttämään perinneympäristöä, koska lampaat pitävät rehevien saarten ryteiköt kurissa.

 

Syksyllä loka – marraskuussa ja pääsiäisen alla osa lampaista teurastetaan ja lihat myydään.

Lampaat keritään pari kertaa vuodessa. Villat lähetetään kehräämöön, josta ne tulevat lankoina takaisin. Lankoja on erilaisia 2-3 säikeisiä ja meleerattuja.

Niistä kudotaan erilaisia lapasia, nuttuja ja sukkia sekä shaaleja ja perheen pienimmille töppösiä tilan puotiin myyntiin.

-Myös lämpöiset lampaantaljat käyvät hyvin kaupaksi, niitä on joko lyhyt- tai pitkäkarvaisina. Väreinä valkoinen, musta, suklaanruskea ja harmaa.

-Lampaantalja on kiitollinen käytössä. Se on kylmällä lämmin, eikä kuitenkaan ole liian kuuma lämpöisellä ilmalla, Camilla selvittää.

-Sopii hyvin myös lastenvaunuihin, jolloin valitaan lyhytkarvainen talja.

 

Sundön tilan joulukuuset ovat tulleet monelle tutuiksi.

-Kasvatamme niitä Lökön saaressa ja täällä Sundössä. Jatkossa pyrimme siirtämään kaiken kasvun tänne, jolloin niitä ei tarvitse hakea saaresta, ilmoista kun ei aina tiedä, Camilla selvittää.

Kuusien myynti on aloitettu tilalla joulukuun alussa ja viikkoa ennen joulua niitä voi ostaa myös Porvoon jokirannasta.

Sundön tila on ollut perinteisesti mukana Pellingin saaristojoulussa, joka on yhteistyötä monen yrittäjän ja yhdistyksen kanssa kuten Marttojen, Pellingin kesätorin, SöderbyBodenin ja Tillmanin Kalan kanssa.

Tänä vuonna saaristojoulu pidetään näissä viidessä paikassa sunnuntaina 20.12.2020, kuitenkin koronavarauksella.

-Mikäli joku haluaa tilata taljojamme ja käsityötuotteitamme toimitamme niitä myös postitse.

 

Sundön tila sijaitsee: Pellingin saaristossa, noin 27 km Porvoosta, lähellä Tirmon lossin Sundön puoleista laituria.

Osoite: Sundöntie 5

www.sundo.fi

 

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran asiakaslehdessämme 02/2020. Voit lukea alkuperäisversion verkkolehdestämme alkaen sivulta 16:

https://issuu.com/porvoonenergiapbe/docs/pbe_asiakaslehti_2_2020_fi_issuu/16

 

Teksti: Maarit Gabrielsson
Kuva: Anette Sundström Photography