Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Jultider på fårgård

Sundö gård vid stranden i Pellinge skärgård utstrålar historia och gårdstunet tar besökaren i sin skärgårdsromantiska famn såväl på sommaren som så här i jultider.

Det bor två generationer Sundbäck på gården, Camilla och Mikael Sundbäck samt Mikaels föräldrar, Birgitta och Bernhard Sundbäck.

På Sundö föder man upp får av finsk lantras.

-Det är en tålig ras, som passar bra i skärgården, berättar Camilla Sundbäck.

-På sommaren för vi dem på bete ut till andra holmar, där de får äta mineralrika växter och örter på strandängarna, upplyser Mikael.

-Köttet får enligt uppgift på det sättet också bättre smak.

Vallhundarna Amy och Heidy, som springer omkring på gårdstunet, håller flocken samman när den tas ut ur ladugården eller förs på bete ut till holmarna.

Utfodringen med bete hjälper enligt Mikael i strävandena att bibehålla en traditionsmiljö då fåren håller den frodiga växtligheten på holmarna i styr.

På hösten, i september-oktober och inför påsken slaktas en del av fåren och köttet säljs.

Fåren klipps ett par gånger om året. Ullen skickas till ett spinneri, därifrån man får garn i retur. Garnen är av olika slag, 2- och 3-trådiga samt melerade.

Av garnen stickar man vantar, jackor och strumpor samt sjalar och sockor för familjens minsta. De säljs sedan i försäljningsbodan på gården.

-Också skinnen har god åtgång, de finns i korthåriga respektive långhåriga varianter och i olika färger, vitt, svart, chokladbrunt och grått.

-Fårskinnen är tacksamma att använda, de är varma när det är kallt, men ändå inte för varma när det är varmt, förklarar Camilla.

-De passar också bra i barnvagnen, och då väljer man korthåriga skinn.

 

Många känner också till Sundö gårds julgranar.

-Vi odlar dem på Lökön och här på Sundön. I fortsättningen försöker vi flytta all odling hit för att inte behöva hämta granar på Lökön, man kan ju aldrig veta hurudant väder det blir, förklarar Camilla.

Julgransförsäljningen på gården inleddes i början på december och en vecka före julen finns granar till salu också på åstranden i Borgå.

Sundö gård har traditionellt deltagit i Pellinge skärgårdsjul, ett samarbete mellan många företagare och föreningar så som mathorna, Pellinge sommartorg, Söderbyboden och Tillmans fisk.

I år går det här arrangemanget av stapeln söndagen den 20.12, förstås med coronareservation.

-Ifall någon vill beställa skinn och hantverksprodukter av oss levererar vi också per post.

 

Sundö gård finns i Pellinge skärgård, ca 27 km från Borgå nära Tirmofärjans färjfäste på Sundösidan.

Adress: Sundövägen 5

www.sundo.fi

 

Artikeln publicerades först i vår kundtidning 02/2020. Du kan läsa originalversionen från tidningens onlineversion från och med sidan 16:

https://issuu.com/porvoonenergiapbe/docs/pbe_lehti_eko_022020_sv/16

 

Text: Maarit Gabrielsson
Bild: Anette Sundström Photography