Siirry sisältöön

Kesällä 2023 muisteltiin Albert Edelfeltin (1853-1905) ensimmäistä kesää hänen uudessa Haikon ateljeessaan 140 vuotta sitten.

Mennyttä kautta vietettiin juhlavissa merkeissä: Moninainen juhlakattaus Edelfeltiä

Albert Edelfeltin Ateljeemuseo ja Galleria Villa Albert lukeutuvat Porvoon Energian tukemiin kohteisiin. Kesällä 2023 muisteltiin Albert Edelfeltin (1853-1905) ensimmäistä kesää hänen uudessa Haikon ateljeessaan 140 vuotta sitten.

Taiteilija Albert Edelfelt vietti 26 kesää Haikossa ja maalasi yli 220 teosta. Edelfeltin äiti Alexandra Edelfelt vuokrasi Haikon kartanon mailla sijaitsevan kesähuvilan perheelle kesäkodiksi vuonna 1879. Ateljeehen perustettiin museo vuonna 1951. Museon pihapiirissä sijaitsee vuonna 2019 rakennettu Galleria Villa Albert, jossa on näyttelytila ja museomyymälä.

Villa Albertin viehättävä sisäänkäynti.

Villa Albertissa nähtiin Albert Edelfelt -säätiön omien kokoelmien lisäksi kolme Edelfeltin maalausta yksityiskokoelmista sekä ateljeemuseossa ”Ateljeen helmiä kesältä 1883”, jossa esiteltiin vedoksin ja tekstein taiteilijan ensimmäisenä kesänä syntyneitä teoksia.

Kesän aikana oli nähtävänä myös kaksi näyttelyä, joissa oli esillä kotimaisten vierastaiteilijoiden teoksia.
Näyttelyiden lisäksi Villa Albertissa pidettiin myös konsertteja, luentoja, kiehtova monologi ja tapaamisia mielenkiintoisten ihmisten kanssa, taiteen, musiikin ja runouden parissa.

”Nuorten tähtimuusikoiden säihkettä” -konsertissa 23. heinäkuuta esiintyjinä olivat nuoret Porvoonseudun musiikkiopiston superlahjakkaat opiskelijat, yhtenä esimerkkinä Porvooseen Kempeleeltä muuttanut viulisti Lilja Haatainen (2011). Myöskään viulistisisarukset Aino (2012) ja Lea (2009) Mattila eivät esiintymisillään jättäneet ketään kylmäksi. Sen enempää kuin sellisti Saima (2006) Malmivaarakaan.

”Nuorten tähtimuusikoiden säihkettä” -konsertissa 23. heinäkuuta esiintyi muun muassa Porvooseen Kempeleeltä muuttanut huippulahjakas viulisti Lilja Haatainen (2011). Pianistina oli Liisa Malmivaara.

Albert Edelfeltin säätiön asiamies Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Selloakatemian syyskonsertissa Villa Albertissa kuultiin selloteosten helmiä, nuorten taitureiden esittämänä. Sellistien ikäjakauma oli 9-19 vuotta ja he tulivat eri puolilta Suomea. Esiintymässä oli monia palkinnon saajia eri sellokilpailuista.

Konsertin pianistina toimivat pianotaiteilijat Liisa Malmivaara ja Martti Rautio. Konsertteihin on ollut joko vapaa pääsy tai pieni ohjelma- tai sisäänpääsymaksu. Tuotosta osa on luovutettu taiteilijoille stipendinä.

Albert Edelfeltin säätiön asiamies Hanna Kaarina Syrjäläinen kertoo, että viime vuosi meni hyvin ja kesäksi 2024 luvassa on lisää taiteilijoiden juhlaa muun muassa Albert Edelfeltin syntymän 170- juhlaa ja taitelija Tove Janssonia. Hänen syntymästään tulee kuluneeksi 110 vuotta.

Kesä 2024 jatkaa taiteilijoiden juhlaa

Kesällä 2024 vietetään Albert Edelfeltin ateljeemuseolla taiteilijan syntymän 170-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi Edelfeltin näyttelyvieraana on Porvoon saariston toinen suuri taiteilija meren luotojen kuvaaja kuvataiteilija Tove Jansson.

Kesänäyttelyiden teemana on “Saariston salainen paratiisi”. Myös suomalaisten rakastama Tove viettää juhlavuotta, sillä hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi 110 vuotta.

Molemmat taiteilijat ovat kesän lapsia, Edelfelt on syntynyt heinäkuussa ja Tove Jansson elokuussa.

Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin teokset ovat esillä Villa Albertissa 7.5.-29.9.2024.

Kesän ensimmäisessä näyttelyssä eläviä taiteilijoita edustavat Netta Tiitinen ja Carolina von Schantz saaristoaiheineen ajalla 7.5.-4.8.2024.

Kesän toisessa näyttelyssä 6.8. alkaen on mm. saaristosta inspiraationsa saanut edesmennyt taiteilijat Lennart Segerstråle sekä Porvoon saaristossa asuva Terttu Schroderus-Gustafsson. Tämä näyttely jatkuu 29.9. saakka.

Näyttelyiden lisäksi kesän ohjelmassa on luentoja Albert Edelfeltistä ja Tove Janssonista sekä konsertteja.

Tove Jansson ”Ranta”, 1960. ©Tove Jansson Estate. Valokuvaaja: Eweis, Yehia

Porvoon Energia tukee paikallista kulttuuria

Porvoon Energia on aktiivisesti ja monipuolisesti mukana edistämässä oman toimialueensa hyvinvointia. Tuemme paikallisesti urheilua, kulttuuria ja muuta vastuullista toimintaa ja ohjaamme tukemme ensisijaisesti lasten ja nuorten joukkueurheiluun ja kulttuuriin.

Lue lisää sponsoroinnista

Albert Edelfeltin Ateljeemuseo ja Galleria Villa Albert, Edelfeltinpolku 3, 06400 Porvoo.

Teksti: Maarit Gabrielsson
Kuvat: Maarit Gabrielsson