Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Artikkelit Häiriötiedotteet

Arkisto

Satavuotias rintakuva palasi kotiinsa

Kauppaneuvos Fredrik August Eklöfin kipsinen rintakuva on palautettu Porvoon Energian konttoritiloihin Tolkkisissa. Rintakuva oli pari vuotta ”evakossa” Tolkis Gillet –nimisen kotiseutuyhdistyksen toimesta.

-Halusimme varmistaa, ettei rintakuvalle tapahtuisi mitään konttoritilojen ollessa ensin tyhjillään ja sen jälkeen korjaustöiden kohteena, yhdistyksen puheenjohtaja Hans Högström sanoo.

Porvoon Energian toimitusjohtaja Patrick Wackström kiitti pienimuotoisessa luovutustilaisuudessa maanantaina yhdistystä rintakuvan hyvästä huolenpidosta ja totesi yhdessä Högströmin kanssa, että rintakuva on nyt taas kotona, siinä missä sen kuuluukin olla.

Yhdistyksen hallituksen jäsenistä useampi muisti rintakuvan olleen vuosien aikana eri paikoissa nyt Porvoon Energian konttorina toimineissa tiloissa.

 

Rintakuvan Fredrik August Eklöf liittyy kiinteästi Tolkkisiin ja alueen teollisuushistoriaan. Aug. Eklöfinä tunnetuksi tullut kauppaneuvos osti vuonna 1885 Tolkkisten höyrysahan ja sen läheisyydessä olevan tiilitehtaan. Vuonna 1893 toimintaan liitettiin selluloosatuotanto, jota monen laajennushankkeen myötä jatkettiin aina vuoteen 1975 asti. Silloin omistaja oli jo vaihtunut Tampella Oy:ksi.

Tolkkistakin koskevaa teollisuushistoriaa kirjoitettiin lisää vuonna 1993, kun Enso-Gutzeit osti Tampellan eri puolella Suomea olevine tuotantolaitoksineen. Kolme vuotta myöhemmin Veitsiluoto ja Enso-Gutzeit yhdistyivät ja vuonna 1998 syntyi Stora Enso Oyj suomalaisen Enso Oyj:n ja ruotsalaisen Storan yhdistyessä.

 

Stora Ensolta Porvoon Energia osti Tolkkisissa olevat konttorirakennukset, vanha vuonna 1920 valmistunut selluloosatehdas sekä muita rakennuksia ja maa-alueita vuonna 2011. Niihin aikoihin suunniteltiin vuonna 2013 käyttöön otettua biovoimalaitosta Porvoon Energian Etelä-Suomen Voimalta aikaisemmin ostetun höyryvoimalaitoksen viereen.

Porvoon Energian ja Aug. Eklöfin välillä on konkreettiset siteet, kun nyt energiayhtiön käyttöön perusteellisesti korjatun ja uudistetun vanhimman konttoriosan rakennutti 1950-luvulla Aug. Eklöf Ab.

Kauppaneuvoksen rintakuvan on siinä olevan tekstin mukaan tehnyt J Munsterhjelm niminen henkilö Porvoossa 3.12.1919, seitsemän vuotta siitä, kun kauppaneuvos kuoli 75 vuoden ikäisenä.

Munsterhjelm viitannee kuvanveistäjä Johan (John) Munsterhjelmiin (1879-1925), joka teki useita marmori- ja pronssiveistoksia tunnetuista henkilöistä (Jean Sibelius, Walter Runeberg, Larin Kyösti jne,).

Aug. Eklöfin rintakuva tullaan puhdistamaan Porvoon Museon ohjeiden mukaan ja puujalusta korjaamaan.

 

Tolkis Gilletin puheenjohtaja Hans Högström (vasemmalla) ojensi Aug. Eklöfin rintakuvan
palautuksen yhteydessä Gilletin tuoreen 25-vuotishistoriikin Porvoon Energian toimitusjohtajallle Patrick Wackströmille.

 

Tolkis Gilletin hallitus yhdessä Porvoon Energian toimitusjohtajan kanssa, oikealta Leif Ekholm, Kaj Skoog, Gerd Hacksell, Rosita Karlsson, Rita Lönnström, Barbro Serenius, Ralf Hacksell, Ove Åkerman, Patrick Wackström ja Hans Högström