Siirry sisältöön

Näytä kaikki Häiriötiedotteet Tiedotteet Artikkelit

Arkisto

Ympäristö- ja kehityspäällikkö tuntee Juhlamokkansa!

Me Porvoon energialaiset –
Esittelemme kuluvan vuoden aikana nettisivustolla ja sosiaalisessa mediassa työntekijöitämme. Työssä viihdytään ja monella työsuhteet ovat olleet pitkiä. Työntekijöiden kertoman mukaan Porvoon Energiaa pidetään mieluisana työpaikkana ja koetaan olevan etuoikeus saada työskennellä omassa kotikaupungissa.

Sähkövoimatekniikan dipl. insinööri Jukka Rouhiainen (57 v.) vastaa ympäristö- ja kehityspäällikön tittelillä melko laajan tehtäväkentän hoitamisesta Porvoon Energiassa. Kehitys- ja ympäristöasioiden lisäksi hänen hoidossa ovat myös ICT-asiat ja niiden koordinointi sekä polttoaineenhankinta.

Jos on nykyinen tehtäväkuva monipuolinen niin sitä on Rouhiaisen työurakin ollut. Energia ja tarkemmin sanottuna sähköenergia on siinä toki esittänyt tärkeää roolia, mutta on Pöytyältä kotoisin oleva mies ollut töikseen eksoottisempienkin asioiden kanssa tekemisessä.

-Olin Pauligilla kymmenisen vuotta kahvin ostajana. Sehän ei ollut mikään sähköinsinöörin homma, mutta mielenkiintoista kylläkin.

Sitä ennen hän oli ollut nimenomaan sähköhommissa, sähkön hankinnassa ja tuotannossa muun muassa sähköyhtiöitä palvelevalla Kymppivoimalla, jossa hän kävi pörssikauppaa sähköllä. Kahvi on myös pörssikauppatuote ja, kun Paulig tarvitsi pörssikauppaa tuntevan ja hallitsevan henkilön Jukkaa kysyttiin tehtävään.

-Kuuluin kahvin hankintatiimiin ja ostin raakakahvin muun muassa Juhlamokkaan ja Presidenttiin. Asuttiinkin sinä aikana perheen kanssa kahvintuottajamaassa Brasiliassa puolitoista vuotta.

Porvoon Energian palvelukseen hän ei kuitenkaan tullut kahvinostajan ja -maistajan tehtävistä vaan Helsingin Energialta, jonne hän oli siirtynyt Paulig-vuosien jälkeen.

-Olin siellä vähän samantyyppisissä tehtävissä kuin nyt Porvoon Energialla, joskin tehtäväkuva oli suppeampi.

Jukka kertoo yhden syyn siirtymiseen Porvoon Energian palvelukseen loppuvuonna 2012 olleen pendelöinti kodin ja työpaikan välillä.

-Asuin Porvoossa ja kävin töissä Helsingissä. Mutta toki tarjottujen työtehtävien kiinnostavuus oli se, joka vahvimmin vaikutti työpaikan vaihtoon.

Eikä Jukan mukaan pidä myöskään unohtaa, että Porvoon Energia oli jo silloin vahvasti ympäristöystävälliseen toimintaan suuntautunut energiayhtiö.

-Kyllä yhtiö on kulkenut ihan kärjessä Suomessa, mitä tulee ympäristön huomioon ottamiseen. Tänä päivänä kaukolämpötuotannostamme jo yli 95 prosenttia pohjautuu uusiutuviin polttoaineisiin, mikä tarkoittaa kärkisijaa tämän kokoiselle yhtiölle. Mutta ainahan voi vähän vielä parantaa.

Jukka kertoo yhtiössä mietittävän esimerkiksi kaukolämmön loppukäyttäjien hukkalämmön talteenottoa ja edelleensiirtämisen jakeluun, eli lämpöverkkojen muuttamista kaksisuuntaisiksi.

-Ottaisimme asiakkailta energiaa vastaan, emmekä pelkästään myisi sitä yhteen suuntaan. Se on sitten jo enemmän kierrätystä, joka säästäisi primäärienergiaa käytettäväksi muualle.

 

Jukka arvioi myös kierrätyspolttoaineen käyttämisen energiantuotannossa yhä yleistyvän.

-Jätteen jakeita jaotellaan niin, että toisia käytetään raaka-aineena uudestaan ja toisia energian tuottamiseen. Lähimpänä meitä Vantaalla olevassa laitoksessa näin tehdään jo.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on sekin Porvoon Energian ympäristö- ja kehityspäällikön suunnittelupöydällä. Tutkimuksia ja suunnitelmia on tehty. Ja onhan yhtiö hankkinut osuuksia sekä aurinko- että tuulivoimapuistoista. Sopivia paikkoja etsitään uusille sijoituksille.

-Tuulivoimaloille löytyisi varmasti tuotantomielessä paikkoja myös täältäpäin. Sopivan sijoituspaikan valinta niin, ettei ympäristölle aiheudu kohtuutonta haittaa tosin asettaa omat haasteensa.

Jukka Rouhiainen pitää työssään sitä, että saa yrittää hahmottaa kokonaisuuksia ja ratkaisuja yhdessä muiden henkilöiden ja yhtiöiden kanssa.

 

Parhaimmillaan hän katsoo itse olevansa työskennellessään paineen alla ja, kun pitää tehdä ratkaisuja nopeasti.

-Olen ratkaisukeskeinen ihminen. Kun eteen tulee uusia asioita suhtaudun niihin mielestäni positiivisesti, ne ovat minusta enemmänkin mahdollisuuksia.

Jukka tykkää liikunnasta, se on aina ollut osa hänen elämäänsä.

-Olen harrastanut kestävyysurheilua ja -yleisurheilua, juossut ja pelannut sulkapalloa. Nykyään pidän aika paljon hiihtämisestä, laskettelusta ja kesällä melonnasta. Olen melontakouluttaja. Tykkään myös pyöräillä, kas kummaa!

Lukeminenkin maistuu, jännäreitä ja joskus filosofisempia romaaneja, oikeastaan kirjallisuutta laidasta laitaan.

Yhteinen aika perheen kanssa on myös tärkeää. Perheeseen kuulu vaimo sekä kolme lasta, jotka kaikki ovat kuitenkin jo opiskelemassa.

Paras hetki on Jukan mukaan lauantaiaamu sanomalehtien ja kahvin kera.

Hänen mottonsa on: ”Muutos on mahdollisuus”.

 

Porvoon Energia on kulkenut ihan kärjessä Suomessa, mitä tulee ympäristön huomioon ottamiseen, sanoo yhtiön ympäristö- ja kehityspäällikkö Jukka Rouhiainen.

 

Teksti ja kuva: Maarit Gabrielsson