Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Etäluenta on luotettavaa ja turvallista

Porvoon Energialla on kokemuksia etäluettavista sähkömittareista jo kymmenen vuoden ajalta. Sinä aikana yhtiö on tutkinut ja kokeillut erimerkkisiä mittareita ja erilaisia tietojensiirtojärjestelmiä varmistuakseen etäluennan toimivuudesta, luotettavuudesta ja turvallisuudesta.

Ensimmäiset etäluettavat mittarit asennettiin 2000-luvun alussa. Viime vuonna, kun siirtyminen kokonaan etäluentaan perustuvaan sähkönkulutuksen mittaukseen kerros-, rivi-, pari- ja omakotitaloissa Porvoon Energian verkkoalueella, mittareita oli käytössä jo yli 3 000.

Uusi automaattinen etäluentajärjestelmä on toimiva ja luotettava. Siitä ei ole todettu olevan haittaa asiakkaille eikä heidän sähkölaitteille.

Mittareissa on radiomoduuli, joka lähettää kulutustiedot langattomasti Porvoon Energialle kerran vuorokaudessa. Lähetys vastaa kestoltaan yhden tekstiviestin lähettämistä.

Lähetysteho on vaaraton, verrattavissa muihin kotitaloudessa esiintyviin laitteisiin kuten televisiot, kaukosäätimet, tietokoneet, auton lukituksen kaukosäätimet, lasten itkuhälyttimet ja langattomat ovikellot. Matkapuhelimen lähetysteho on moninkertainen.

Etäluettavan mittarin lähettämä säteily vastaa enimmillään kännykän säteilyä. Siihen ei kuitenkaan altistu samalla tavalla, koska sähkömittarit on usein sijoitettu tiloihin, joissa ei oleskella, kuten erillisiin mittauskeskuksiin kerros- ja rivitaloissa tai sähköpääkeskuksen yhteyteen omakotitaloissa. Sisällä asunnoissa olevat mittarit ovat usein esimerkiksi eteisessä.

STUK:n sivulta löytyy lisätietoa etäluettavien mittareiden säteilystä:http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/fi_FI/kodin_laitteet/

Mittareiden vaihtoon velvoittaa valtioneuvoston asetus, jonka mukaan sähkönmittauksen tulee Suomessa perustua vuoden 2014 alusta sähkömittareiden etäluentaan ja tuntikohtaiseen energian mittaukseen. Laskutuksen perusteena tulee käyttää toteutunutta sähkönkulutusta aikaisempien arvio- ja tasauslaskujen sijaan. Pyrkimyksenä on kannustaa kuluttajia seuraamaan sähkönkulutustaan ja säästämään sähköä varsinkin talvikuukausina.

Porvoon Energiaa seuraa asiakkailtaan saamaa palautetta kehittääkseen etäluenta-järjestelmäänsä vastaamaan entistä paremmin sekä viranomaisten vaatimuksia että asiakkaiden toivomuksia.