Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Pientuotannon netotus laskutuksen pohjaksi

Porvoon Energia ottaa käyttöön pientuotannon netotuksen niiden asiakkaidensa laskuttamisessa, jotka sekä kuluttavat että myyvät sähköenergiaa. Käytännössä tämä tulee koskemaan sekä aurinko- että tuulisähkön pientuottajia.

Muutos perustuu vuodenvaiheessa voimaan tulleeseen valtioneuvoston asetukseen. Sen mukaan sähkönkulutuksen ja -tuotannon taseselvitysjakson sisäinen netotus on toteuttava sähkökaupan keskitetyn tiedonvaihdon niin sanotun Datahub-yksikön palveluna viimeistään 1. päivänä̈ tammikuuta 2023.

Jakeluverkonhaltija voi kuitenkin jo ennen sitä järjestää itse netotuksen jakeluverkossaan. Niin aikookin Porvoon Energian verkkoyhtiö tehdä, Porvoon Sähköverkon toimitusjohtaja Magnus Nylander kertoo.

-Aloitamme järjestelmän luomisen tänä vuonna, tähtäimenä, että se olisi meillä käytössä viimeistään vuoden päästä. Meillä on nyt asiakastietojärjestelmän päivitystyö menossa ja kun se on valmis ryhdytään rakentamaan tätä tuntinetotusjärjestelmää.

Taseselvitysjakso on tunnin pituinen. Kaikesta sen aikana ostetusta ja myydystä sähköstä tehdään nettolaskelma, jolloin lopputuloksena saadaan joko netto-osto tai -myynti riippumatta siitä, miten sähkö on liikkunut hetkittäin tarkasteltuna.

Eli jos samalle tunnille on tullut yhteensä vaikka 4 kilowattituntia ostoa ja 2 kilowattituntia myyntiä, lopputulos on nettona 2 kilowattituntia ostoa. Ja sen mukaan asiakasta laskutetaan.

Kulutusta ja tuotantoa rekisteröidään jatkossakin tunnin tarkkuudella, mutta laskutuksessa siirrytään tuntinetotukseen, joka uuden asetuksen tavoitteen mukaan hyödyntää pientuottajia.

 

Kuva: Niko Laurila