Siirry sisältöön

Näytä kaikki Häiriötiedotteet Tiedotteet Artikkelit

Arkisto

Poistetuilla sähköpylväillä tekopesiä kattohaikaroille

Porvoon seudun lintuyhdistys on yhteistyössä Porvoon Energia Oy:n tytäryhtiön, Porvoon Sähköverkko Oy:n kanssa pystyttänyt Itä-Uudellemaalle neljä kattohaikaran tekopesää. Samalla käytöstä poistetuille sähköpylväille on löytynyt uutta käyttöä.

Pesät sijaitsevat Isnäsissä, Sannaisissa, Piirlahdessa sekä Strömsbergissä.

Kattohaikara on jokavuotinen vieras Suomenlahden pohjoispuolella, myös Itä-Uudellamaalla ja Porvoossa. Virossa kattohaikaraparia arvioidaan olevan noin 5 000, ja uskotaan pesinnän alkavan enemmin tai myöhemmin myös meillä. Sitä edesauttamaan ensimmäiset tekopesät on tehty.

Soveliaat paikat tekopesille ovat yhdessä etsineet lintuyhdistyksen puolesta projektia vetävä ornitologi Juha Tuomaala ja tekopesien rakentamisesta Itä-Uudellemaalle aloitteen tehnyt yhdistyksen kunniajäsen, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste.

-Uskomme, että löytämämme neljä paikkaa mahdollistaa kattohaikarapesinnän Itä-Uudellamaalla. On vain ajan kysymys, milloin haikarapariskunta päättää asettua tänne pesimään, Tuomaala ja Kajaste toteavat.

Molemmat ovat iloisia siitä, että yhteistyökumppaniksi löytyi Porvoon Sähköverkko, joka osaa kattohaikaran tekopesille tarpeellisten pylväiden ja tukirakenteiden teon.

Porvoon Sähköverkon toimitusjohtaja Magnus Nylander sanoo olleensa iloinen, kun lintuyhdistyksestä oltiin haikara-asiassa yhteydessä häneen.

-Neljän kattohaikaran tekopesän pystyttäminen on mielestäni pieni, mutta hyvä esimerkki siitä, että koko Porvoon Energia -konserni tahtoo toimia kestävän kehityksen mukaisesti aina luonto huomioon ottaen.

Porvoon Sähköverkko on lahjoittanut ja pystyttänyt tekopesien rungon ja risuiset pesäaihiot on valmistanut Porvoon kaupungin työllisyyspalveluiden aikuisten puutyöverstas.

Tekopesien pystytyspaikkojen maanomistajien kanssa on neuvoteltu ja kaikki ovat suhtautuneet positiivisesti ja antaneet luvan pesien pystyttämiseen.

 

Ornitologi Juha Tuomaala (vasemmalla) Porvoon seudun lintuyhdistyksestä,
seuran kunniajäsen, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste (keskellä) ja Porvoon
Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Magnus Nylander odottavat innolla tulevaa
kevättä ja mahdollista ensimmäistä  tekopesän haltuun ottavaa kattohaikarapesijäparia.
(Kuva: Rolf Gabrielsson)

 

Käytöstä poistettuun sähköpylvään päähän on rakennettu
tukeva lava, jonka päälle on kiinnitetty risuinen pesäaihio.
(Kuva: Rolf Gabrielsson)

 

Pesäaihio kiinnitetään lavaan, joka tulee sähköpylvään päähän.
(Kuva: Kimmo Kajaste)

 

Teksti: Rolf Gabrielsson