Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Porvoon Energia monipuolistaa lämmöntuotantonsa

Porvoon Energia on päättänyt monipuolistaa lämmöntuotantonsa. Ensimmäisenä askeleena rakennetaan uusi sähköteholtaan 2 MW:n lämpöpumppulaitos Tolkkisiin, nykyisen lämpölaitoksen yhteyteen. Lisäksi tulemme investoimaan kahteen 10 MW:n sähkökattilaan. Samanaikaisesti Porvoon Energia ja Neste ovat päättäneet selvittää mahdollisuuksia hyödyntää Nesteen Kilpilahteen suunnitellun vihreän vedyn tuotantolaitoksen uusiutuvan lämmön Porvoon Energian kaukolämmön lähteenä.

Hankintavaiheessa oleva lämpöpumppulaitos tulee hyödyntämään kaukolämmön paluupuolelle vastaanotettua hukkalämpöä. Lämpöpumpuilla lasketaan kaukolämmön paluulämmön lämpötilaa, mikä osaltaan tehostaa lämmöntalteenottoa voimalan savukaasuista. ”Lämpöpumppulaitos lisää mahdollisuuksia vastaanottaa hukkalämpöä ja tehostaa lämmön tuotantoamme. Lämpöpumppulaitos on osa kokonaisuutta, jolla korvataan käyttöikänsä loppua lähenevän vanhan voimalaitoksemme tuottamaa lämpöä”, kertoo Porvoon Energian lämmön ja tuotannon päällikkö Ari Raunio. Lämpöpumppulaitos on suunniteltu otettavaksi käyttöön vuoden 2024 loppupuolella.

Lämpöpumppulaitoksen lisäksi Porvoon Energia on hankkimassa kaksi 10 MW:n sähkökattilaa. Sähkökattiloiden avulla voidaan tuottaa kaukolämpöä silloin kun sähkön pörssihinta on halpa ja sen lisäksi sähkökattilat parantavat kaukolämmön toimitusvarmuutta mahdollisten vikatilanteiden aikana.

Alustavien keskustelujen perusteella Porvoon Energia ja Neste ovat päättäneet selvittää Nesteen suunnitellun vihreän vedyn tuotantolaitoksen uusiutuvan lämmön hyödyntämistä osana Porvoon Energian kaukolämmön tuotantoa. ”Lämmöntuotannon monipuolistaminen ja polttoon perustuvan tuotannon korvaaminen muilla lämmön tuotantomuodoilla vähentää riippuvuuttamme polttoaineisiin ja vahvistaa kykyämme hyödyntää vaihtelevia energian markkinahintoja”, toteaa Porvoon Energian toimitusjohtaja Måns Holmberg. ”Uusiutuvan vedyn tuottaminen elektrolyysillä tuottaa merkittäviä määriä uusiutuvaa lämpöä ja olen iloinen siitä, että olemme päättäneet hyvässä yhteistyössä Nesteen kanssa selvittää mahdollisuutta hyödyntää tätä uusiutuvaa lämpöä porvoolaisten asiakkaidemme hyödyksi ”, Holmberg jatkaa.

Selvitysvaiheessa oleva projektimme on yksi suurimmista kehityshankkeista vihreän vedyn tuottamiseksi Euroopan jalostamoissa. Se tukee Nesteen tavoitteita saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä ja muuttaa Porvoon jalostamo Euroopan kestävimmäksi jalostamoksi vuoteen 2030 mennessä. Olemme iloisia voidessamme aloittaa yhteisen esiselvityksen Porvoon Energian kanssa uusiutuvan lämmön hyödyntämisestä”, sanoo Nesteen öljytuotteiden johtaja Markku Korvenranta.

Alustavana suunnitelmana on johtaa raakalämpö Sköldvikistä merenalaista putkistoa pitkin Tolkkisten voimalaitosalueelle. Putkiston kokonaispituus on noin 4,6 km, josta merenalaisen osuuden pituus noin 2,5 km, mikä olisi Suomen pisin merenalainen kaukolämpöputkisto. Lämpöpumpuilla uusiutuvan lämmön lämpötila nostettaisiin kaukolämpöverkkoon sopivalle tasolle. Uusiutuva lämpöratkaisu tuottaisi noin 30 MW lämpöä Porvoon Energian kaukolämpöverkkoon. Investointipäätöstä elektrolyyserin uusiutuvasta lämpöratkaisusta tai kaukolämpöratkaisusta ei ole vielä tehty.

 

Lisätietoja:

Ari Raunio, päällikkö, lämpö ja tuotanto, Porvoon Energia Oy – Borgå Energi Ab

Måns Holmberg, toimitusjohtaja, Porvoon Energia Oy – Borgå Energi Ab

Neste: mediapalvelu, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00)