Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Porvoon Energia vuokraa asiakkailleen tuulivoimaosuuksia ensimmäisenä yhtiönä Suomessa

Porvoon Energian sähköasiakkailla on nyt mahdollisuus ryhtyä tuottamaan omaa tuulivoimaa ilman minkäänlaisia laiteinvestointeja. Yhtiö vuokraa sähköasiakkailleen osuuksia Mäkelänkankaan tuulipuistosta. Menetelmä on tuttu aurinkovoimapuolelta, jossa asiakkaat voivat varata itselleen yhtiön omistamasta voimalasta niin sanottuja nimikkopaneeleja, joiden tuotto hyvitetään sähkölaskussa.

– Yksi tuulivoimaosuus tuottaa vuodessa suurin piirtein sen verran sähköä mitä normaalikokoinen jääkaappipakastinyhdistelmä vuodessa kuluttaa. Osuuksia voi toki vuokrata useampiakin, Porvoon Energian kehitys- ja ympäristöjohtaja Jukka Rouhiainen sanoo.

Tuulipuisto sijaitsee Mäkelänkankaalla Haminassa, samalla paikalla, johon yhtiö viime vuonna yhteistyössä seitsemän muun Etelä-Suomalaisen energiayhtiön kanssa rakensi Suomen suurimman maa-asenteisen aurinkovoimalan. Tuulen ja auringon sijoittaminen samalle alueelle oli harkittu päätös. Kun aurinkovoiman tuotto huipentuu kesällä, tuulivoimaa syntyy myös talvisaikaan. Tuotantomuodot täydentävät näin toisiaan.

Yhtiö halusi tarjota asiakkailleen mahdollisuuden päästä käsiksi uusiutuvan energian tuottamiseen helpolla ja edullisella tavalla. Rouhiaisen mukaan tuulivoimaosuus on huoleton tapa tutustua päästöttömään energiantuotantoon ja vähentää hiilijalanjälkeään.

– Porvoon Energia on viime vuosina tehnyt isoja investointeja vihreään energiaan. Kaikki myymämme sähkö on 100-prosenttisen uusiutuvaa ja alkuperätakuin varmistettua. Nyt haluamme auttaa asiakkaitamme saavuttamaan merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Mäkelänkankaan tuulipuisto koostuu neljästä Hyundai Heavy Industriesin valmistamasta 2 MW turbiinista. Puiston teho on 8 MW ja se tuottaa kokonaisuudessaan noin 20 GWh energiaa vuodessa. Määrä vastaa noin 6000 keskikokoisen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta.