Siirry sisältöön

Sähköasemainvestointeja noin 8 miljoonalla eurolla

Porvoon Sähköverkko investoi kahteen sähköasemaan: vastavalmistuneeseen asemaan Hattulanrannassa ja käynnistyvään asemasaneeraukseen Kevätkummussa.

Hattulanrannassa valmista

Hattulanrannan uusi sähköasema otettiin käyttöön elokuussa 2023. Porvoon Sähköverkon noin 5 miljoonan euron investointi koostuu kahdesta rakennuksesta, joista toisessa on uudet päämuuntajat ja toisessa uusi kytkinlaitteisto.

“Tarve päivittää vanhan aseman 1970-luvulta peräisin olevaa tekniikkaa oli suuri. Investointipäätökseen vaikutti myös vaikeutunut varaosien saanti”, Porvoon Sähköverkon käyttöpäällikkö Mikael Hämäläinen taustoittaa hanketta.

Uudet päämuuntajat tilattiin jo vuonna 2020 ja ne valmistuivat tehtaalla Kroatiassa vuonna 2021, missä ne pidettiin varastoituina noin puolitoista vuotta ennen toimittamista ja asentamista Porvooseen.

Uudessa kytkinlaitteistossa on enemmän johtolähtöjä kuin vanhassa, ja lisäksi nyt myös muutama tulevaisuuden varalle. Hämäläisen mukaan vanha yksityisomistuksessa oleva sähköasemarakennus jää paikalleen. Porvoon Sähköverkko on ollut siinä vuokralla, ja purkaa sieltä pois vanhan kytkinlaitteiston talven aikana.

Kevätkummun aseman saneerausajasta haastava

Kevätkummussa Porvoon Sähköverkon sähköaseman noin 3 miljoonan euron teknisen saneeraushankkeen toteuttaminen on alkanut urakoitsija Elegrid Oy:n tilattua pitkän toimitusajan takana olevat tarvittavat komponentit.

“Purku- ja rakennustyöt alkavat maalis-huhtikuussa. Tarkoitus on, että kaikki olisi valmista syys-lokakuun paikkeilla”, Porvoon Sähköverkon käyttöpäällikkö Mikael Hämäläinen kertoo.

“Itse tiiliseen sähköasemarakennukseen ei kosketa, rakennuksella on vielä käyttöaikaa jäljellä. Saneerausaika tulee olemaan haastava, koska joudumme korvaamaan aseman johtolähtöjä Ölstensin ja Hattulanrannan asemien avulla.”

Kevätkummun asema on Hämäläisen mukaan kovasti teknisen päivityksen tarpeessa, kuten oli tilanne Hattulanrannankin aseman kohdalla.

“Tekniikka on Kevätkummussakin 1970–1980-luvuilta. Tarvitaan myös lisää johtolähtöjä tulevaa Kipinätielle rakennettavaa sähkökattilaa sekä kasvavaa sähköautojen lataustarvetta varten. Ilman saneerausta nämä lisäykset on mahdotonta toteuttaa.”

Teksti: Rolf Gabrielsson
Kuvat: Porvoon Sähköverkko, Niko Laurila

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 2/2023.