Siirry sisältöön

Iina Annelen maailmassa

Uniikkikoruja suunnitteleva taiteilija maailmalta Porvooseen

Porvoo houkuttelee mielenkiintoisia ihmisiä valitsemaan kotikaupungikseen idyllisen pikkukaupungin. Näin kävi myös Iina Annele Rantalalle ja hänen poikaystävälleen Ethan Welchille, kun he alkuvuodesta muuttivat Lontoosta Suomeen – ja Porvooseen. 

Iina Annele (28) on korusuunnittelija, joka saa inspiraationsa Suomen luonnosta, sen metsämarjoista, kukista. Hänen suunnittelemansa uniikit Annele-korut ovat päässeet mm. Ranskan ja Yhdysvaltojen Vogue-lehtien sivuille.

Annele Limited

Perustettu: kesäkuussa 2020 Lontoossa
Perustajat: Iina Annele Rantala ja Ethan Welch
Tuotemerkki: Annele
Nettisivu: annele.world
Instagram: @anneleworld

Opiskellessaan kosmetiikkakemiaa London College of Fashion -koulussa hän tutustui Ethaniin, joka on Lontoosta kotoisin. ”Meillä klikkasi tosi hyvin. Hän on luova ”hullu” kuten minäkin”. Luova hulluus johti siihen, että kuukauden päästä, vuosi sitten he päätyivät korubisnekseen.

Korut herättävät heti kiinnostusta eikä mennyt kuin kuukausi, niin Pariisin Vogue otti yhden korun sivustolleen. ”Se oli upeaa. Vieläkin siitä tulee kylmät väreet”.

Hän kiittelee Instagramin mahdollisuuksia markkinoinnissa. ”Sivut jo itsessään myyvät. Muun muassa stylistit etsivät sieltä uusia trendejä ja brändejä”.

Porvoo tuli elämään

Kysymykseen miten pieni Porvoo sopii tähän kuvioon, vastaa Iina Annele yhdellä sanalla, brexit. ”Brexitin takia toimitukset asiakkaille Britanniasta käsin hidastuivat. Lisäksi tuli vielä tullimaksu, joka nostaa korujen hintoja kohtuuttomasti. Päädyimme ratkaisuun, että meillä pitää olla Lontoon toimiston lisäksi myös toimisto EU:n sisällä”.

Päätös muuttamisesta oli nopea: ”Halusimme Suomeen, kotiin. Olen Espoosta kotoisin, ja asunut myös Helsingissä Kalliossa. Ajattelin, että kun brändimme on värikäs, niin värikäs Porvoo sopisi siihen hyvin”. Iina Annelen mukaan Porvoo sopi myös heidän elämäntilanteeseensa. Kaupunki on turvallinen, inspiroiva ja idyllinen.

Yhdistetyt asunto- ja työtilat löytyivät Vanhan Porvoon kupeesta, Papinkadulta. ”Kävelemme iltaisin töiden jälkeen Ethanin kanssa Vanhassa Porvoossa. Täällä on tosi paljon nähtävää ja ihmeteltävää, pieniä liikkeitä, ravintoloita ja koko miljöö on aivan ihana”.

Korut kaikki kaikessa

Iina Annele kertoo tehneensä koruja jo pienestä pitäen. ”Korut ovat minulle kaikki kaikessa. Äitini huokaisisi, jos kysyisit häneltä korujeni tekemisestä”.

Iina Annele työskenteli ennen opiskeluaan Paparazzin mallitoimistossa. Mallin työt saivat jäädä, kun opiskelu veti Lontooseen, jossa hän tapasi Ethanin ja korut tulivat heidän yhteiseen elämäänsä. ”Ethan hoitaa yrityksessämme markkinoinnin, nettimyynnin, postituksen, soittelee miljoonaan paikkaan. Tekee laskelmia, miten rahat riittävät. Hän hallitsee tuon kaiken loistavasti”, Iina Annele kiittelee. ”Tosin kirjanpitäjävanhempani hoitavat yrityksemme kirjanpidon, ja heistä on ollut suuri apu”.

Yritys työllistää yhden ulkopuolisen työntekijän, joka tekee koruja kotona. Lontoon toimistossa on kaksi työntekijää. Yrityksessä noudatetaan kestävää kehitystä: ”Kaikki on käsintehtyä, kestävää muotia. Olemme pyrkineet tilamaan materiaalit yrityksiltä, jotka tekevät oman tuotantonsa. Esimerkiksi lasihelmet tulevat meille Tšekistä, jossa lasinvalmistuksella on pitkät perinteet”.

_

Teksti: Maarit Gabrielsson
Kuvat: Annele

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2021.