Skippa till innehållet

I Iina Annele världen

Unika smycken görs i Borgå av konstnär från London

Borgå lockar intressanta människor att välja den småstaden till sin hemstad. Så gick det också för Iina Annele Rantala och hennes pojkvän Ethan Welch, då de i början på året flyttade  från London till Finland – och Borgå.

Iina Annele (28) är smyckeskonstnär som hämtar inspiration i den finländska naturen, dess skogsbär, blommor. Hennes unika Annele-smycken har väckt uppmärksamhet på Vogue-tidningarnas sidor i Frankrike och USA.

Annele Limited

Grundat: i juni 2020 i London
Grundare: Iina Annele Rantala och Ethan Welch
Varumärke: Annele
Webbplats: annele.world
Instagram: @anneleworld

När hon studerade kosmetikkemi vid London College of Fashion träffade hon Ethan, som är hemma från London. “Det sade bara klick, han är kreativt ”tokig” som jag själv”. Den kreativa tokigheten ledde till att de två efter en månad, för ett år sedan hittade sig i smyckesbranschen.

Smyckena väckte genast intresse och det gick inte mera än en månad innan Vogue i Paris tog in ett smycke på sina sidor. “Det var helt fantastiskt. Jag får ännu gåshud bara jag tänker på det”.

Hon berömmer de marknadsföringsmöjligheter Instagram ger. “Sidorna säljer redan i sig själv. Bland annat stylister letar där efter nya trender och varumärken”.

Borgå kom in i bilden

På frågan hur Borgå passar in i allt detta svarar Iina Annele med ett ord, brexit. “Brexit gjorde att leveranserna från Storbritannien blev långsammare. Dessutom kom det tullavgifter, som höjer smyckenas pris oproportionerligt mycket. Vi kom fram till lösningen att vi utöver kontoret i London också bör ha ett kontor i EU”.

Flyttbeslutet fattades snabbt: “Vi ville till Finland, hem. Jag kommer från Esbo och har bott också i Berghäll i Helsingfors. Jag tänkte att när vårt varumärke är färgstarkt så passar färgstarka Borgå det väl”. Enligt Iina Annele lämpar sig Borgå bra deras livssituation. Staden är trygg, inspirerande och idyllisk.

Kombinerade bostads- och arbetsutrymmen hittade de intill Gamla stan, på Prästgatan. “Vi promenerar ofta med Ethan i Gamla stan efter arbetsdagens slut. Här finns väldigt mycket att se och förundra sig över, små butiker, restauranger… och hela miljön är alldeles underbar”.

Smycken A och O

Iina Annele berättar att hon gjort smycken redan från barnsben. ”Smycken är A och O för mig. Min mor skulle sucka om du frågade henne om mitt smyckesintresse”.

Före studierna arbetade Iina Annele som modell i modellagenturen Paparazzi. Modelljobbet fick bli då studierna förde henne till London, där hon träffade Ethan och smyckena kom in i deras gemensamma liv. ”Ethan sköter marknadsföringen, nätförsäljningen, postningen och ringer till miljoner ställen. Han gör också beräkningar om hur pengarna räcker, behärskar allt det här fantastiskt bra”, berömmer Iina Annele. ”Mina bokföringsföräldrar har visserligen hand om vårt företags bokföring och de har varit till stor hjälp”.

Företaget sysselsätter en utomstående person, som gör smycken hemma. På kontoret i London finns två anställda. I företaget följer man principerna för hållbar utveckling: ”Allt är handgjort, hållbart mode. Vi har strävat efter att beställa materialen från företag, som tillverkar sina egna produkter. Glaspärlorna kommer till exempel från Tjeckien, där glastillverkningen har långa anor”.

_

Text: Maarit Gabrielsson
Bilder: Annele

Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2021.