Jääkaappi ja pakastin
Keittiön kylmäsäilytyslaitteet ovat päällä vuorokauden ja vuoden ympäri. Sijoita kylmäsäilytyslaite aina erilleen keittiön lämmönlähteistä (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone). Mitä korkeampi huonelämpötila, sitä enemmän sähköä kuluu.
Varmista kylmäsäilytyslaitteiden energiatehokas toiminta pitämällä tiivisteet puhtaina ja laitteen takaosa pölyttömänä. Kun huollat ja säädät laitteet oikein, ne myös toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.
Huolehdi riittävästä ilmankiertotilasta laitteiden alla, sivuilla, takana ja yläpuolella. Ilmankierron estyminen voi pahimmassa tapauksessa jopa kolminkertaistaa sähkönkulutuksen.
Säädä lämpötila oikein. Liian lämpimässä kylmätuotteet eivät säily, liian matala lämpötila jäähdyttää liikaa. Väärät lämpötilat vaikuttavat myös kulutukseen. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 %.
Muita vinkkejä ruoan energiatehokkaaseen säilytykseen:
- Sopiva lämpötila jääkaapissa on +5 astetta ja pakastimessa -18 astetta.
- Jäähdytä ruoka ennen kuin laitat sen jääkaappiin.
- Älä ahda jääkaappia tai pakastinta täyteen.
- Älä jätä pakastuskytkintä päälle pakastamisen jälkeen. Pakastusteho kaksinkertaistaa sähkönkulutuksen.
- Puhdista ja sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti.
Liesi ja uuni
- Kiertoilmauuni säästää aikaa ja sähköä isompia määriä kypsennettäessä.
- Hyödynnä uunin jälkilämpöä. Uunissa, joka on lämmitetty 200 asteeseen, on vielä puolen tunnin kuluttua virran sulkemisesta lämpöä 120 astetta. Jälkilämpöä voit hyödyntää myös laittamalla ruoka uuniin kannellisessa astiassa tai paistopussissa.
- Mikroaaltouuni on pienten ruoka-annosten käsittelyssä energiataloudellinen vaihtoehto.
- Käytä lieden levyjen kokoisia astioita. Parhaat kattilat, padat ja pannut ovat paksupohjaisia ja niissä on kansi.
- Keittolevyn teho kannattaa kääntää pienemmälle heti, kun ruoka alkaa kiehua.
- Keitä vettä vain tarvittava määrä. Se nopeuttaa kiehumista ja vähentää energiankulutusta. Esim. kasvisten ja juuresten keittämiseen riittää vesimäärä, joka juuri ja juuri peittää ne.
- Liesituuletinta ei kannata pitää turhaan päällä. Vaikka tuuletin ei itsessään kuluta paljon energiaa, sen kautta virtaa ulos lämpöä.
Astioiden ja pyykin pesu
Energiatehokkaat astian- ja pyykinpesukoneet ovat sähköä ja vettä säästäviä. Kun olet hankkimassa pesukonetta, vertaile energiamerkintöjä ja valitse laite, jonka täyttömäärä sopii tarpeisiisi. Vajaiden koneellisten pyörittäminen ei ole järkevää.
Kuivata pyykki ulkona narulla, jos mahdollista. Valtaosa markkinoilla olevista kuivausrummuista on jo lämpöpumpputoimisia ja erittäin energiatehokkaita. Vanhat kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaasti sähköä, etenkin jos laitetta käytetään tilassa, jossa on korkea lämpötila.
Astianpesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä koneelliseen pesuun kuluvasta sähköstä. Astioiden käsin peseminen on edullisinta vain, mikäli astiat sekä pestään että huuhdotaan altaissa. Lue lisää täällä.
- Täysien koneellisten peseminen säästää energiaa ja vettä.
- Vältä astioiden esihuuhtelua juoksevassa vedessä – tai huuhtele heti syönnin jälkeen, niin lika lähtee helpommin kuin kovetuttuaan.
- Pesuaineen ohjeenmukainen annostelu vähentää huuhtelutarvetta.
Sauna voi olla säästön paikka
Sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite. Saunomisella on helppo säästää tai tuhlata, käyttötottumuksista riippuen.
Pienennä saunomisen sähkönkulutusta näin:
- Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun lämmität saunaa.
- Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle.
- Mene heti saunaan, kun se on valmis.
- Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20-30 %.
- Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä ja lisää ilmanvaihtoa. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.
Hyvin toteutettu ilmanvaihto auttaa pitämään tasaisen lämpötilan, jolloin kiukaan termostaatti voidaan säätää pienemmälle tinkimättä hyvistä löylyistä.