Siirry sisältöön

Infoa rakentajalle tai liittyjälle

Rakentajan muistilista

Vanhan sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sanonta pitää hyvin kutinsa myös rakennusprojekteissa: onnistuneen suunnittelun tuloksena itse rakennusvaihe sujuu suoraviivaisemmin, tehokkaammin ja taloudellisemmin.

Yksi osa rakennusprojektia on sähkö- ja lämmitysasioiden suunnittelu. Alta löydät rakentajien avuksi koostamamme muistilistan, jonka avulla pääset alkuun omassa työssäsi. Muista tutustua myös Rakentajalle-sivuun!

Ennen rakennusluvan hankintaa

Ota yhteyttä Porvoon Energiaan / Porvoon Sähköverkkoon jo suunnittelun alkaessa

Ottamalla meihin yhteyttä aikaisessa vaiheessa varmistat sähkön ja mahdollisen kaukolämmön oikea-aikaisen saannin. Porvoon Energialta saat neuvoja, tietoa toimitusajoista ja kustannusarvioita sekä sähköstä että lämmöstä.

Yhteystiedot

Mieti sähköistystarpeesi ja lämmitysjärjestelmäsi

Valintasi vaikuttavat asumismukavuuteen ja -kustannuksiin nyt ja tulevaisuudessa.
Osana kansallisia ja kansainvälisiä ilmastotavoitteita uudet talot on rakennettava ns. matalaenergiataloiksi, tulevaisuudessa jopa passiivienergiataloiksi. Tarkista siis, voitko liittyä kauko- tai maalämpöverkkoon tai hyödyntää talon lämmittämiseen ilmalämpöä ja/tai aurinkoenergiaa.

Vinkkejä energiatehokkaaseen asumiseen löydät täältä.

Kaukolämmön ABC

Lisätietoa mikrotuotannosta

Teetä sähkö- ja LVI-suunnitelma

Kokonaisuuden hallinta on kaiken a ja o. Nykyaikaisin järjestelmin saadaan aikaan energiatehokkaita, kauko-ohjattavia, sähkön- ja lämmönkäyttöä optimoivia kokonaisratkaisuja.

Kun rakennusluvat on hankittu

Tee liittymis- ja toimitussopimukset

Sekä sähköliittymää että sähkön toimitusta varten tehdään erilliset sopimukset. Voit tutustua Porvoon Energian valikoimaan täällä: Sopimukset ja liittymät. Asiakaspalvelumme antaa mielellään lisätietoja!

Huolehdi rakennusaikaisesta sähköstä

Rakennusaikaisen sähkön saat joko lopullisesta mittauskeskuksesta tai tilapäisestä työmaakeskuksesta. Asiakaspalvelumme auttaa myös rakennusaikaiseen sähköön liittyvissä kysymyksissä.

Pyydä urakkatarjoukset ja valitse sähkö- ja lämpöurakoitsija

Sekä sähkö- että lämpöurakointi ovat luvanvaraista työtä. Varmista, että urakoitsijoilla on vaadittu pätevyys ja oikeus tehdä heiltä tilatut työt. Suositeltuja kaukolämmön urakoitsijoita voit katsoa myös tältä sivulta.

Varmista, ettei kaivualueella ole maanalaisia johtoja

Voit tarkistaa alueesi tilanteen osoitteessa Kaivulupa.fi. Yksityisten kiinteistöjen alueilla johtotiedot saa yleensä kiinteistön haltijalta. Kannattaa tutustua myös
johtotietopankki.fi– ja verkkoselvitys.fi-palveluihin.

Kaivutöihin ryhtyminen edellyttää sekä johtoselvitystä että lupaa aloittaa kaivutyöt. Lupa kaivutöiden aloittamiseen tarvitaan aina maanomistajalta. Yleisillä alueilla luvat myöntää tavallisesti kaupungin/kunnan tekninen osasto ja tiealueilla ELY-keskus.

Muista maadoituselektrodi ja kaukolämmön nousukulma

Kaikkiin sähköliittymiin tulee asentaa maadoituselektrodi. Se sijoitetaan ensisijaisesti rakennuksen perustuksen betoniin tai perustusten alle maahan upotettuna.

Jos olet tilannut kaukolämmön, 90 asteen nousukulman tulee olla asennettuna ennen perustuksen tekoa.

Ennen sisäänmuuttoa

Vaadi käyttöönottotarkastus ja käytönopastus

Vaadi sekä sähkön että kaukolämmön käyttöönottotarkastus. Hyvään urakkaan sisältyy aina laitteiden käytön neuvonta ja opastus sekä käyttöohjeiden luovuttaminen asiakkaalle. Näiden avulla opit käyttämään laitteita turvallisesti, tehokkaasti ja oikein.

Arkistoi käyttöohjeet, pöytäkirjat ja piirustukset

Kaikkia asennusaikaisia dokumentteja voidaan tarvita huolto- ja korjaustöissä. Käyttöohjeet on hyvä pitää helposti saatavilla, niin laitteistojen ohjeenmukainen käyttö, ylläpito ja huolto on vaivattomampaa.

Kaukolämpöverkkoon liittyminen

Porvoon Energialla on kaukolämpötoimintaa Porvoossa ja Loviisassa. Kaukolämpöverkkoon liittyminen on mahdollista pääsääntöisesti kaukolämpöverkon varrella sijaitseville kiinteistöille.

Kaukolämpö laajenee myös uusille alueille, jolloin kiinteistöjä voidaan liittää kaukolämpöverkkoon kysynnän perusteella. Kaukolämpöön voi liittyä sekä uudisrakennus että lämmitystapaa vaihtava kiinteistö.

Kaukolämpöpalveluiden asiakkaaksi liittymistä varten tehdään sopimus, joka sisältää kaukolämpöverkkoon liittymisen ja lämmityksen toimituksen.

Opas kaukolämmön käyttöön

Sopimukset ja liittymät

Sopimukset ja liittymät -sivun kautta pääset tutustumaan mm. sähkö- ja lämpöliittymiimme.

Sopimukset ja liittymät

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme auttaa sinua eteenpäin, kun sinulla on kysyttävää!

Asiakaspalvelusivulle