Siirry sisältöön

Porvoo Borgå Jukola
17.-18.6.2023

Porvoo Borgå Jukola juostaan Epoon metsissä

Jukolan viesti on sekä Suomen suurin vuosittainen urheilutapahtuma että maailman suurin suunnistusviesti. Tapahtuma järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla Suomessa, ja siihen osallistuu n. 20 000 kilpailijaa eri puolilta maailmaa. Myös Porvoon Energia on aktiivisesti mukana tämän vuoden viestitapahtumassa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Jukolan viesti juostiin 1949. Kesäkuun puolivälissä järjestettävä Porvoo Borgå Jukola on järjestyksessään 74. Jukolanviesti. Edellisen kerran Jukola on järjestetty Itä-Uudellamaalla yli 25 vuotta sitten.

Tapahtuman kilpailukeskus nousee Porvoon Epoon kylälle, ja suunnistukset juostaan Epoon eteläpuolisissa metsissä. Viestin järjestämisestä vastaa Kaukametsäläiset ry, ja Orienteringsklubben Trian rf toimii tämän vuoden viestin paikallisena järjestäjänä. Tapahtuma on suurponnistus OK Trianille: yhteistyön suunnittelu on alkanut jo vuonna 2014, ja kokopäiväisen henkilöstön rinnalla tapahtumaa tuottaa noin 1700 vapaaehtoista.

Yöllä juostavaan Jukolan viestiin on ilmoittautunut jo lähes 1700 joukkuetta. Viestijoukkueissa on seitsemän jäsentä, ja viestiosuuksien pituus vaihtelee 7 ja 15 kilometrin välillä. Nykyisin Jukolaan voivat
osallistua sekä miehet että naiset.

Aatteet ja arvot tärkeä osa perinnettä

Kaukametsäläiset ry:n tärkein tehtävä on huolehtia, että Jukolan viesti järjestetään, että se järjestetään laadukkaasti, ja että järjestelyissä pidetään yllä Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen henkeä. Perinteisesti viestissä viedään sanomaa, jolla kaukametsäläiset tervehtivät ajankohtaista yhteisöä tai ryhmää, tai kiinnittävät huomiota johonkin tärkeäksi katsomaansa asiaan. Sanoman lukee voittajajoukkueen ankkuri maaliin saapumisen jälkeen. Vuonna 2022 viesti ohjattiin 100-vuotiaalle pesäpallolle ja vuonna 2021 arktisen luonnon ainutkertaisuudelle.

Jukolan viestissä ammennetaan hyvinvointia luonnossa tapahtuvasta liikunnasta, joten ympäristön kunnioittaminen on luonteva osa Jukolan kehittyvää toimintaa. Tämän vuoden tapahtumassa suureen rooliin nouseva Hiiliviisas Jukola -hanke tähtää massatapahtuman hiilijalanjäljen keventämiseen: Jukolalle lasketaan ensimmäistä kertaa hiilijalanjälki ja luodaan sen keventämisestä massatapahtumiin soveltuva malli.

Mukana ainutlaatuisessa tapahtumassa

Porvoon Energialla on pitkät perinteet paikallisen urheilun ja kulttuurin tukemisessa. Tukitoiminnalle on linjattu yrityksen arvoihin perustuen kolme painopistealuetta. Vihreälle energiayhtiölle ympäristö ja toiminnan vastuullisuus ovat tärkeitä kriteereitä. Lapset ja nuoret edustavat tulevaisuutta, joten iso osa tuesta halutaan ohjata nuorisotoimintaan. Keskittymällä paikallisiin hankkeisiin Porvoon Energia on vahvasti mukana rakentamassa, kehittämässä ja ylläpitämässä kotikaupunkinsa elinvoimaa. Tätä taustaa vasten Jukolan viestin tukeminen on Porvoon Energialle luonnollinen valinta.

“Ympäristöarvot ja vastuullisuus ovat aina olleet meille tärkeitä, ja siksi olemme mielellämme tukemassa samat arvot omaavaa Jukolan viestiä. Luonnossa tapahtuva liikkuminen sopii hyvin omaan ajatteluumme”, Porvoon Energian toimitusjohtaja Måns Holmberg perustelee.

Vahvaa synergiaa

Yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista Porvoon Energia saa laajaa näkyvyyttä esimerkiksi kisa-asuissa, tapahtumakanavissa ja -alueella. Porvoon Energia muun muassa isännöi yhden viestiosuuden ja rakentaa yhteistyökumppaninsa IOTOI:n kanssa tapahtuma-alueelle loungen, jossa vieraat voivat käydä jututtamassa Porvoon Energian edustajia.

“Kumppanivalinnassamme painotamme merkittäviä, arvomaailmaltaan kanssamme yhteneväisiä paikallisia toimijoita. Porvoon Energian kanssa jaamme esimerkiksi vastuullisuuden ja yhteisöllisyyden arvot, ja tämän vuoden teemamme, hiiliviisaus, nosti Porvoon Energian merkitystä kumppanina edelleen. Porvoon Energialta olemme saaneet sekä osaamista että tietämystä, ja yhteistyömme on erittäin moniulotteista”, Porvoo Borgå Jukolan kumppani- ja markkinointiasioista sekä Hiiliviisas Jukola -hankkeesta vastaava, jo pitkään OK Trianissa vaikuttanut Jari Johansson kertoo.

“Hiiliviisas-hanke on herättänyt myös omaa organisaatiotamme toimimaan uusilla tavoilla. Olemme saaneet Porvoon Energialta loistavaa sparrausta sekä uusia kontakteja, joiden avulla teemme lajista entistäkin ympäristöystävällisemmän.”

Hiiliviisas Jukola

Hiiliviisas Jukola -hankkeen päätavoitteena on kehittää ja pilotoida mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muodostavan massatapahtuman oppimis- ja toimintamalli Porvoo Borgå Jukolan yhteydessä. Hanke toteutetaan tapahtumatuotantoon osallistuvien yritysten ja yhteistyökumppanien kanssa, ja toteuttajina toimivat Posintra, OK Trian sekä Aalto-yliopisto. Hankkeen rahoittaa Euroopan alue- ja kehitysrahasto.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Metsäareena

Jukola-viikonloppu käynnistyy perjantaina 16.6.2023 historian ensimmäisellä Metsäareena-tapahtumalla. Jukolan viesti järjestää areenan yhteistyössä Suomen Suunnistusliiton kanssa, ja tilaisuudessa keskitytään vastuullisuuteen ja hiiliviisauteen kiertotalous-, kestävä yritystoiminta- sekä sosiaalinen vastuu -teemojen kautta. Aiheiden alustajina toimivat tunnettu suunnistaja, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio, Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen sekä Porvoo Borgå Jukolan suojelija, energia-alan yrittäjä ja yritysjohtaja Mika Anttonen. Porvoon Energia ja IOTOI ovat mukana alustuksia seuraavissa paneelikeskusteluissa teemalla ”Energiayhtiöt ja yritykset yhteiskunnan energiamurroksessa”. Tapahtuma on suunnattu Jukolan viestin kumppaniyritysten sidosryhmille.

Ebbo Venlat osallistuu 45. Venlojen viestiin

Jukolan viestin yhteydessä juostaan päiväsaikaan vain naisille suunnattu Venlojen viesti, johon on tänä vuonna ilmoittautunut yli 1500 joukkuetta. Venlojen viestissä joukkueessa on neljä jäsentä, ja juostavien osuuksien pituudet ovat 5-8 kilometriä. Epoon kylän oma joukkue, Ebbo Venlat, osallistuu viestiinensimmäistä kertaa. Joukkueeseen kuuluvat Marianne Nordström, Miranda Hanska, Petra Bärlund-Hämäläinen ja Johanna Koskivaara. Porvoon Energia on ollut mukana mahdollistamassa Ebbo Venlojen talvikauden harjoittelua: lue juttusarjamme!

_ _ _

Teksti: Nita Torni
Kuvat: Jukolan viesti / OK Trian
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2023.