Siirry sisältöön

Innovaatiot ja uudet energiamallit

Lämpöakkuhankkeella tehokkuutta lämmöntuotantoon

Porvoon Energia panostaa lämmöntuotannon toimintavarmuuden ja kustannustehokkuuden kehittämiseen. Kesällä 2020 Porvoon Kevätkummussa aloitettu lämpöakkuhanke nostaa myös Porvoon Energian kaukolämmöntuotannon jo nyt korkealla tasolla olevaa ympäristöystävällisyyttä.

Lämpöakkuhanke on osa Porvoon Energian mittavaa pidemmän aikavälin kehitysohjelmaa, jonka puitteissa tullaan uudistamaan mm. Tolkkisten ja Harabackan tuotantolaitoksia sekä tutkimaan uusia energiamuotoja ja energiantuotantomalleja.

Valmistuttuaan lämpöakku tuottaa monenlaista hyötyä. Koska kysyntäpiikkien aiheuttamia tuotantovaihteluita voidaan tasata lämmön varastoinnin myötä, huipputeholaitoksia tarvitsee käyttää entistä harvemmin. Kaukolämmön tuotannon ympäristöystävällisyys kasvaa, kun käytettävän maakaasun määrää saadaan alennettua. Lämpöakku toimii myös kaukolämpöveden varmuusvarastona esimerkiksi putkirikkotilanteissa.

Porvoon Energia investoi lämpöakkuhankkeeseen kaksi miljoonaa euroa, ja akku on käyttövalmiina syksyllä 2021. Lämpöakun rinnalle varaudutaan rakentamaan sähkökattila, jolla voidaan ladata lämpöakkua ja tuottaa kaukolämpöä alhaisten sähkönhintojen aikoina.

Lämpöakun toimintatapa

Lataaminen: kaukolämpöverkosta pumpataan kuumaa vettä akun yläosaan. Viileämpää vettä poistuu akun alaosasta.

Käyttö ja täydennys: akun yläosasta pumpataan kuumaa vettä kaukolämpöverkoston runkoputkeen ja akun alaosaan lisätään viileämpää vettä.

Päästötön kaukolämpö

Porvoon Energian toimittama kaukolämpö on lähes 100-prosenttisesti uusiutuvaa ja päästötöntä. Kaukolämpömme tuotetaan vastuullisesti ja ympäristöä säästäen maailman ainoan ympäristömerkityn EKOenergian kaikista tiukimpien kansainvälisten kestävyyskriteerien mukaisesti.