Tulevaisuuden sähköntuotanto koostuu paitsi suurista voimalaitosyksiköistä myös hajautetuista pienistä voimaloista, joita on esimerkiksi asuin- ja liikekiinteistöissä. Tuotantolaitosten lisäksi sähkönjakeluverkkoon liitetään erilaisia energiavarastoja mm. tasaamaan kulutushuippuja. Älykäs sähköverkko uuden sukupolven sähkömittareineen mahdollistaa energian kustannustehokkaan käytön ohella verkon häiriötöntä toimintaa tukevan kulutuksenohjauksen.
Energiamurros vaatii sähköverkkojen ja niihin liitettyjen palveluiden kehittämistä. Kun sähkönkulutus kasvaa ja sääriippuvainen tuotanto lisääntyy, tarvitaan älykästä sähköverkkoa tuotannon ja kulutuksen tasapainon hallintaan.
Lähivuosina Suomessa tehtävät sähkömittarien massavaihdot ovat osa Euroopan laajuista sähköjärjestelmän uudistusta. Koko Euroopassa siirrytään 15 minuutin energiankulutuksen taseselvitysjaksoon ja reaaliaikaisempaan sähkömarkkinaan: älykkäällä sähköverkolla pyritään merkittävään vähennykseen rakennusten energiankulutuksessa. Vuoden 2023 lopussa noin 40 prosenttia suomalaisten sähkömittareista oli varttimittaukseen kykeneviä, ja kaikkien mittareiden on oltava tätä mittaustapaa soveltavia vuoden 2029 alussa.
Etäluettavat sähkömittarit ovat osa älykästä sähköverkkoa, joka tarjoaa tietoa sekä sähköä välittävälle verkkoyhtiölle että sähkön loppukäyttäjälle.
Verkkoyhtiölle äly mahdollistaa toimitettavan sähkön laadun tarkkailun sekä verkkojen aktiivisen ja oikea-aikaisen kehittämisen ja korjaamisen. Käytännössä se tarkoittaa varmempaa sähköntoimitusta, kun häiriöt voidaan selvittää ja korjata aiempaa nopeammin.
Sähkön loppukäyttäjälle kulutustieto tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi kulutuksen analysointiin ja ohjaamiseen ja sitä kautta kustannussäästöihin. Uudet mittarit sisältävät kotiautomaatioliitännän eli niin sanotun Home Area Network- eli HAN-portin, jonka avulla sähkönkäyttäjä saa lähes reaaliaikaista tietoa kulutuksestaan. HAN-portin saa käyttöön tilaamalla sen aktivoinnin sähköverkkoyhtiöltä. Portin avaaminen ja käyttö ovat maksuttomia.
Sähkönkäytön ohjausmahdollisuudet laajenevat tulevaisuudessa, kun uusia kulutuksenohjauspalveluja kehitetään ja aletaan tarjota sähkönkäyttäjille. Tulevaisuuden sähköverkon ominaisuus voi olla kulutuksen automaattinen tasaaminen, jolloin käyttökohdekohtaista käytönohjausta ei välttämättä edes tarvita.
Sähkömittarien vaihto on osa sähköverkkoyhtiöille lainsäädännön perusteella kuuluvaa verkon kehitystoimintaa, joka rahoitetaan vuosittaisilla investoinneilla. Vaihdon taustalla on kuitenkin myös mm. EU-tasoista sääntelyä, sähkömarkkinalaki sekä valtioneuvoston uusi mittausasetus, jonka mukaan sähkömittarissa tulee olla ominaisuuksia esimerkiksi sähkön laadun seurantaan. Vaihdosta ei aiheudu asiakkaille erillisiä kustannuksia.
Sähkömittari vaihtuu – Mitä hyötyä siitä on minulle?
Älykkäiden sähkömittarien avulla voi hyödyntää kulutuksen seurantaan ja ohjaamiseen..
Tutut tuotteet – entistä palvelevampi ostopolku!
Porvoon Energian sähkönmyynnin sivuja on uudistettu. Sähkötuotteet esitellään aiempa..