Siirry sisältöön

Sähkömittari vaihtuu – Mitä hyötyä siitä on minulle?

Uusien, älykkäiden sähkömittarien avulla sähkönkäyttäjä voi hyödyntää kulutuksen seurantaan ja ohjaamiseen tarjolla olevia kotiautomaatio- ja kulutuksenohjauspalveluita. Kulutuksen ohjaamisen eli kulutusjouston avulla voi säästää energiakustannuksissa.

Kun sähkön hinta on matala, on edullista ladata esimerkiksi sähköautoa tai käyttää vesivaraajaa tai varaavaa lämmitystä. Vastaavasti sähkön ollessa kallista kulutus kannattaa minimoida. Tätä sähkön saatavuuden huomiointia sähkön käytössä kutsutaan kulutusjoustoksi. Kulutusjousto kannattaa, koska sen avulla voi vaikuttaa sähkönkäytön kustannuksiin.

Kulutuksen tehokas seuranta ja ohjaaminen edellyttää kotiautomaatio- ja/tai kulutuksenohjauspalveluiden käyttöä. Uusien älykkäiden sähkömittarien asennuksen myötä tällaisten palveluiden käyttö on mahdollista yhä useammalle sähkönkäyttäjälle.

Kulutusjousto (eli kysyntäjousto) on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti. // Motiva

Kulutuksenseuranta

Uudet sähkömittarit on varustettu niin sanotulla Home Area Network- eli HAN-portilla. Portin avulla sähkönkulutustietoa voi hyödyntää esimerkiksi kotiautomaatio- ja autonlatausjärjestelmissä. Mittarista saatava tieto on lähes reaaliaikaista.

HAN-portin hyödyntämistä varten tarvitaan erikseen hankittava, mittariin kytkettävä sovitin, jonka kautta mittaustiedot siirtyvät eri järjestelmien käyttöön. Lisäksi verkkoyhtiöltä on erikseen pyydettävä HAN-portin aktivointia, koska mittarin kautta siirtyvä kulutustieto on niin sanottua henkilötietoa.

Kerrostaloissa sähkömittarit voivat sijaita taloyhtiön monimittarikeskuksessa, jolloin HAN-portin käyttö ei ole mahdollista. Tällöin sähkönkäyttäjille tarjottavat kulutuksenseurantapalvelut perustuvat sähkömittarista valtakunnalliseen Datahubiin siirtyvään tietoon.

Kuorman- ja kulutuksenohjaus

Kuorman- ja kulutuksenohjaus on jo tuttua aika- ja kausisähkön ja -siirron käyttäjille ja niille, jotka omatoimisesti ohjaavat kulutustaan esimerkiksi pörssisähkön edullisimmille tunneille. Uusien sähkömittareiden ansiosta kulutuksenohjausmahdollisuudet laajenevat tulevaisuudessa, kun palveluja aletaan tarjota laajemmassa mittakaavassa. Kulutuksen ohjaamiseen tarvitaan erillinen palveluntarjoajan ohjelmisto tai sovellus.

Koska uusissa mittareissa on kaksi kulutuksenohjausrelettä, voidaan esimerkiksi pientaloissa kuormitusta jakaa aiempaa tehokkaammin. Kun kuorma voidaan jakaa kahdelle releelle, kiinteistön pääsulakekokoa ei välttämättä tarvitse kasvattaa, vaikka sähkön käyttö esimerkiksi sähköauton hankkimisen myötä lisääntyisi. Kuorman jakaminen edellyttää kuitenkin, että kiinteistön koko sähköjärjestelmä on riittävällä tasolla: jos esimerkiksi sähköpääkeskus on vanha, voi toisen kulutuksenohjausreleen käyttöönotto edellyttää keskuksen uusimista.

Hyödyt pähkinänkuoressa

Erillistalot, rivi-/paritalot, kesämökit

Tiiviimpi luenta: Jatkossa uudet mittarit luetaan ja mittaustiedot välitetään valtakunnalliseen Datahubiin 15 minuutin välein. Tämä mahdollistaa lähes reaaliaikaisen sähkönkäytön seurannan, mikä helpottaa esimerkiksi oman sähköntuotannon ja -kulutuksen seuraamista ja ohjaamista.

HAN-portti: HAN-porttiin voi kytkeä kolmannen osapuolen lukijalaitteen ja laitteeseen liitetyn sovelluksen/ohjelmiston avulla seurata esimerkiksi sähköauton latausta. Portista saatavaa tietoa voi käyttää myös älykodin ohjaukseen kotiautomaatiopalveluiden avulla.

Kuorman-/kulutuksenohjaus: Uudet mittarit on varustettu kahdella kuormanohjausreleellä, mikä mahdollistaa kiinteistön kulutuskuorman jakamisen aiempaa tehokkaammin. Sähkön kulutusta voi ohjata esimerkiksi halvan sähkön tunneille erilaisilla palveluilla ja sopimuksilla.

Tietoa vioista ja katkoista: Uusi mittari lähettää sähköverkkoyhtiölle tietoa vikatilanteista (kuten nollavika) ja sähkökatkoista. Tiedot häiriöistä tai esimerkiksi ylikuormitustilanteesta saadaan tulevaisuudessa toimitettua suoraan asiakkaan kännykkään.

Kerrostalot

Tiiviimpi luenta: Jatkossa uudet mittarit luetaan ja mittaustiedot välitetään valtakunnalliseen Datahubiin 15 minuutin välein. Tämä mahdollistaa lähes reaaliaikaisen sähkönkäytön seurannan kotiautomaatiopalveluiden kautta. Ominaisuus on hyödyllinen erityisesti niille, joilla sähkömittari sijaitsee taloyhtiön yhteisessä monimittarikeskuksessa, ja joilla ei siksi ole mahdollisuutta suoraan hyödyntää mittarissa olevaa HAN-porttia kulutuksen seurannassa.

Tietoa vioista ja katkoista: Uusi mittari lähettää sähköverkkoyhtiölle tietoa vikatilanteista ja sähkökatkoista, mikä auttaa niiden korjaamisessa.

Kuvassa on piirroshahmo joka kuvaa Porvoon Energian mittarinvaihtoprojektia