Viime vuosi oli maapallon mittaushistorian lämpimin. Ilmastonmuutos näkyy jo kaikkialla, ja tarve päästövähennyksille on selkeämpi kuin koskaan. Climate Leadership Coalition ry toimii suomalaisen ilmastotyön etujoukoissa.
ROOLI: Climate Leadership Coalition ry:n toimitusjohtaja
TAUSTA: Kauppatieteen maisteri, Demos Helsingin entinen toiminnanjohtaja
MISSIO: Vaikuttavimmista ilmastotoimista täytyy tehdä myös parasta bisnestä.
VAPAALLA: Viettää aikaa Suomenlahden saaressa, katsoo merelle ja kuuntelee merituulta.
Climate Leadership Coalition ry, CLC, on vuonna 2014 perustettu voittoa tavoittelematon yrityksille ja yhteisöille suunnattu ilmastokysymyksiin keskittyvä kansainvälinen verkosto. CLC:n jäsenet pyrkivät ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja merkittäviin myönteisiin ilmastovaikutuksiin edistyksellisillä liiketoimintaratkaisuilla.
– Vihreä siirtymä tehdään sekä nykyistä toimintaa kehittämällä että uusien innovaatioiden avulla. Suomalaisilla yrityksillä on vahva tahto löytää ratkaisuja, joilla rakennetaan sekä kestävää että kannattavaa liiketoimintaa, toteaa CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen.
CLC edistää paitsi päästöjen vähentämistä myös hiilen sidonta- ja talteenottoratkaisujen kehittämistä. Jatkossa agendalla ovat myös luonnon monimuotoisuuteen ja luontokatoon liittyvät kysymykset.
– Keskeinen haaste on, miten rakennetaan markkina, jossa elinkeinoelämän biodiversiteettihaittaa voidaan mitata, ja haitalle asettaa sitä vastaava hinta, Kaskinen kertoo.
Ja vaikka CLC:n laajassa jäsenkunnassa – verkostossa on jo yli 90 jäsentä – on teemoista myös eriäviä näkemyksiä, vihreän siirtymän ison kuvan edistämisestä ollaan yksimielisiä.
– Hiilineutraaliustavoitteesta halutaan pitää kiinni.
Suomella ja suomalaisilla yrityksillä on Kaskisen mukaan vihreään siirtymään paljon annettavaa. Teknologiat ja investoinnit ovat kansainvälisiä, joten yhteistyö ja tiedon ja ratkaisujen jakaminen ovat tärkeitä ja luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
– Jo menestyksekkäästi toteuttamiemme päästövähennystoimien ansiosta voimme olla esimerkkinä muille ja myös kaupallistaa osaamistamme. Esimerkiksi Saksan Friedrich Merz tapasi vuosi sitten pääministeri Petteri Orpon sekä CLC:n edustajia kuullakseen liike-elämän ja politiikan yhteistyöstä vihreän siirtymän edistämisessä. Nyt Saksassa ollaan kasaamassa mittavaa vauhdituspakettia vihreälle taloudelle.
CLC:n toiminnan ytimessä onkin aktiivinen poliittinen vaikuttaminen.
– Vihreän siirtymän kannalta olennaista on saada aikaan sellaisia poliittisia ratkaisuja, jotka tukevat vihreän siirtymän investointeja ja tekevät kestävistä tuotteista kannattavia ja siksi tavoiteltavia, Kaskinen toteaa.
– Liiketoimintaetujen tulisi olla selkeitä yrityksille, jotka vähentävät päästöjä ja panostavat vihreään siirtymään. Oikeanlaisella ja oikeasuhtaisella sääntelyllä luodaan menestymisen edellytyksiä, ei esteitä.
CLC on kasvanut kuudesta alkuperäisjäsenestä lähes sataan, ja nykyisin verkostossa on jäseniä myös Ruotsista ja Tanskasta.
– Olemme yksi Euroopan suurimmista toimijoista alalla ja teemme läheistä yhteistyötä pohjoismaisten ja eurooppalaisten sisarorganisaatioidemme kanssa. Kun vaikuttamistyötä tehdään vahvasti myös kansainvälisesti, erityisesti EU:ssa ja YK:n ilmastokokouksissa, yhteispohjoismaisuus tuo tekemiseen vaikuttavuutta, Kaskinen jatkaa.
– Kokemukseni mukaan onnistumme työssämme parhaiten, kun lähdemme edistämään ideaa, joka on tullut jäseniltä. Työryhmätyöskentelyn kautta tuotamme mietintöjä, jotka sitten viedään eteenpäin eri instansseille ja instansseissa. Esimerkiksi YK:n kokouksissa olemme vahvasti ajaneet kaikkien päästöjen tuomista hinnoittelun piiriin.
Kaskinen itse on työskennellyt ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi jo yli 20 vuoden ajan yhteistyössä yritysten, kaupunkien sekä hallitusten kanssa. CLC:n toimitusjohtajaksi hänet nimitettiin 2022. Tulevaan Kaskinen katsoo positiivisesti:
– Suomalaiset yhtiöt ovat saavuttaneet viimeisen 20 vuoden aikana merkittäviä päästövähennyksiä. Suomen päästöt ovat puolittuneet huipustaan. Kykymme tehdä kestäviä ratkaisuja tulee etenemään nopeammin kuin olemme ajatelleet. Investoinnit tulee kuitenkin hoitaa kaikkien osapuolten kannalta fiksusti, ja siinä on rooli sekä virkamiehillä että yrityksillä, jotka investointeja tekevät, Kaskinen summaa.
“Toiminnallamme on vahva yhteispohjoismainen ulottuvuus: yhdessä olemme vahvempia, ja tekemisellämme on vaikuttavuutta.”
Climate Leadership Coalition ry:n, CLC:n, perustivat vuonna 2014 Fortum, KONE, Neste, St1, Outotec, Caverion ja Sitra tarkoituksena vaikuttaa suomalaisten yritysten ja yhteisöjen kilpailukykyyn ja valmiuteen vastata ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden tuomiin uhkiin sekä kykyyn hyödyntää näiden synnyttämiä liiketoimintamahdollisuuksia.
CLC auttaa jäseniään tunnistamalla ja jakamalla parhaita globaaleja käytäntöjä, toimintatapoja ja strategioita sekä osallistumalla aktiivisesti ilmastopolitiikan kehittämiseen pohjoismaisella, EU- ja globaalilla tasolla.
CLC:ssä on tällä hetkellä 93 jäsentä: 65 yritystä, 9 yliopistoa, 5 ammattijärjestöä, 6 kaupunkia, 5 tutkimuslaitosta, 2 säätiötä ja 1 ammattiliittojen keskusliitto.
Lue lisää: clc.fi
Porvoon Energia on oman alansa ja oman kokoluokkansa edelläkävijä ilmastoasioissa. CLC:n jäseneksi Porvoon Energia liittyi jo alkuvuodesta 2015, pian verkoston perustamisen jälkeen.
– Porvoon Energia hyvä esimerkki siitä, miten päästöintensiivisen liiketoiminnan muutos toteutetaan siten, että siitä hyötyvät niin asiakkaat, yritys kuin koko Suomi. Jatkossa Porvoon Energia on osaltaan mukana ratkomassa kysymystä, miten Suomessa voidaan vastata kasvavaan sähköntarpeeseen puhtailla tuotantotavoilla, sanoo Kaskinen.
– Päästöjen aktiivinen vähentäminen ja fossiiliton energiantuotanto ovat olleet tiekartallamme jo pitkään. Tavoitteemme on jatkossakin kehittää tuotantotapojamme ja vähentää polttoon perustuvaa tuotantoamme, Porvoon Energian toimitusjohtaja Måns Holmberg vahvistaa.
– CLC on yksi tekemistämme tukeva instanssi. Sen kautta meillä on aito mahdollisuus vaikuttaa.
Teksti: Nita Torni
Kuvat: Ella Kaasinen
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2025.
Kolumni: Rakentamassa kestävää tulevaisuutta
Porvoon Energialla vastuullisuus on osa yhtiön kokonaisstrategiaa. Näin pyrimme varmista..
Viestinnän uudet pelisäännöt ympäristöväittämille
Uuden EU-lainsäädännön huomioidaksemme myös Porvoon Energialla on mietitty, miten jat..