Energiankäyttöä kotona voi tehostaa eri tavoin. Tutustu vinkkeihimme ja säästä ympäristön lisäksi laskussasi!
Isompia säästöjä voi saavuttaa, mikäli on valmis investoimaan kulutusta pienentävään tekniikkaan. Mitä nykyaikaisemmat laitteet kotona on, sitä varmemmin energiatehokkuus on huomioitu niiden ominaisuuksissa. Säätölaitteet, ajastimet ja edistynyt taloautomaatio tuovat vaivattomuutta ja asumismukavuutta samalla, kun ne huolehtivat energiansäästöstä.
KODINKONEET JA SAUNA
Jääkaappi ja pakastin
Keittiön kylmäsäilytyslaitteet ovat päällä vuorokauden ja vuoden ympäri. Sijoita kylmäsäilytyslaite aina erilleen keittiön lämmönlähteistä (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone). Mitä korkeampi huonelämpötila, sitä enemmän sähköä kuluu.
Varmista kylmäsäilytyslaitteiden energiatehokas toiminta pitämällä tiivisteet puhtaina ja laitteen takaosa pölyttömänä. Kun huollat ja säädät laitteet oikein, ne myös toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.
Huolehdi riittävästä ilmankiertotilasta laitteiden alla, sivuilla, takana ja yläpuolella. Ilmankierron estyminen voi pahimmassa tapauksessa jopa kolminkertaistaa sähkönkulutuksen.
Säädä lämpötila oikein. Liian lämpimässä kylmätuotteet eivät säily, liian matala lämpötila jäähdyttää liikaa. Väärät lämpötilat vaikuttavat myös kulutukseen. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 %.
Muita vinkkejä ruoan energiatehokkaaseen säilytykseen:
- Sopiva lämpötila jääkaapissa on +5 astetta ja pakastimessa -18 astetta.
- Jäähdytä ruoka ennen kuin laitat sen jääkaappiin.
- Älä ahda jääkaappia tai pakastinta täyteen.
- Älä jätä pakastuskytkintä päälle pakastamisen jälkeen. Pakastusteho kaksinkertaistaa sähkönkulutuksen.
- Puhdista ja sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti.
Liesi ja uuni
- Kiertoilmauuni säästää aikaa ja sähköä isompia määriä kypsennettäessä.
- Hyödynnä uunin jälkilämpöä. Uunissa, joka on lämmitetty 200 asteeseen, on vielä puolen tunnin kuluttua virran sulkemisesta lämpöä 120 astetta. Jälkilämpöä voit hyödyntää myös laittamalla ruoka uuniin kannellisessa astiassa tai paistopussissa.
- Mikroaaltouuni on pienten ruoka-annosten käsittelyssä energiataloudellinen vaihtoehto.
- Käytä lieden levyjen kokoisia astioita. Parhaat kattilat, padat ja pannut ovat paksupohjaisia ja niissä on kansi.
- Keittolevyn teho kannattaa kääntää pienemmälle heti, kun ruoka alkaa kiehua.
- Keitä vettä vain tarvittava määrä. Se nopeuttaa kiehumista ja vähentää energiankulutusta. Esim. kasvisten ja juuresten keittämiseen riittää vesimäärä, joka juuri ja juuri peittää ne.
- Liesituuletinta ei kannata pitää turhaan päällä. Vaikka tuuletin ei itsessään kuluta paljon energiaa, sen kautta virtaa ulos lämpöä.
Astioiden ja pyykin pesu
Energiatehokkaat astian- ja pyykinpesukoneet ovat sähköä ja vettä säästäviä. Kun olet hankkimassa pesukonetta, vertaile energiamerkintöjä ja valitse laite, jonka täyttömäärä sopii tarpeisiisi. Vajaiden koneellisten pyörittäminen ei ole järkevää.
Kuivata pyykki ulkona narulla, jos mahdollista. Valtaosa markkinoilla olevista kuivausrummuista on jo lämpöpumpputoimisia ja erittäin energiatehokkaita. Vanhat kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaasti sähköä, etenkin jos laitetta käytetään tilassa, jossa on korkea lämpötila.
Astianpesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä koneelliseen pesuun kuluvasta sähköstä. Astioiden käsin peseminen on edullisinta vain, mikäli astiat sekä pestään että huuhdotaan altaissa. Lue lisää täällä.
- Täysien koneellisten peseminen säästää energiaa ja vettä.
- Vältä astioiden esihuuhtelua juoksevassa vedessä – tai huuhtele heti syönnin jälkeen, niin lika lähtee helpommin kuin kovetuttuaan.
- Pesuaineen ohjeenmukainen annostelu vähentää huuhtelutarvetta.
Sauna voi olla säästön paikka
Sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite. Saunomisella on helppo säästää tai tuhlata, käyttötottumuksista riippuen.
Pienennä saunomisen sähkönkulutusta näin:
- Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun lämmität saunaa.
- Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle.
- Mene heti saunaan, kun se on valmis.
- Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20-30 %.
- Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä ja lisää ilmanvaihtoa. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.
Hyvin toteutettu ilmanvaihto auttaa pitämään tasaisen lämpötilan, jolloin kiukaan termostaatti voidaan säätää pienemmälle tinkimättä hyvistä löylyistä.
LÄMMITYS JA ILMASTOINTI
Energiataloudellinen huonelämpötila parantaa asumismukavuutta ja sisäilman laatua monella tavalla.Helppoa säästöä lämmityslaskuusi saat alentamalla sisälämpötilaa aputiloissa ja huoneissa, joissa ei oleskella säännöllisesti pitkiä aikoja. Pidä väliovet kiinni huoneisiin, joissa haluat pitää matalampaa lämpötilaa.
Näin säästät lämmityskuluissa:
- Alenna huoneen lämpötilaa 1 ºC:lla ja säästä 5 % lämmityskustannuksissa.
- Väärin säädetty lattialämmitys voi viedä yllättävän paljon energiaa. Lattian ei tarvitse olla talvellakaan liian lämmin. Termostaatin vaihtaminen ajastettavaan on helppo tapa energiankäytön tehostamiseen. Pesutilan lämpötila voidaan näin nostaa tarkasti viihtyvyystasolle vain tilan käytön ajaksi.
- Lämpötilan alentaminen kotoa poissa ollessa säästää sekä energiaa että kustannuksia lämmityskaudella. Mitä vähemmän varaavuutta lämmitysjärjestelmässä on, sitä suuremmat säästöt tilapäiselläkin lämpötilan pudotuksella voidaan saavuttaa. Suurin hyöty lämpötilan pudotuksesta saadaan, jos se voidaan tehdä huonekohtaisesti.
Ennakoi pakkasten vaikutus energiankulutukseen
Kovilla pakkasilla energiankäyttö lisääntyy, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Pitkät pakkasjaksot nostavat sähkönkulutusta Suomessa, ja lisäys tulee nimenomaan kotitalouksien sähkönkäytöstä. Maltillisetkin säästötoimet ja kulutuksen siirtäminen auttavat ylläpitämään sähköverkon tuotannon ja kulutuksen tasapainoa. Minimoi sähkölaitteiden käyttöajat, siirrä kulutusta ruuhkatuntien ulkopuolelle tai kokonaan myöhempään ajankohtaan, jolloin sähköä on taas reilummin saatavilla.
Kun ennakoit, käytät sähköä fiksusti ja säädät lämmityksen kohtuulliselle tasolle, voit pienentää pakkasjakson energialaskua paisuttavaa vaikutusta.
- Polta uunissa tai takassa puuta. Tulijan lämmitys kannattaa aloittaa jo silloin, kun sääennusteessa luvataan paukkupakkasia parin vuorokauden päähän.
- Tarkista huonelämpötilat ja säädä termostaatit oleskelutiloissa noin 20 asteeseen, makuuhuoneissa 18 asteeseen. Alenna reilusti lämpötilatilaa huoneista, joissa ei oleskella.
- Varastoissa, porraskäytävissä ja autotalleissa lämpöä voi huoletta laskea 7–12 asteeseen.
- Jos huonetilassa on vesiputkia tai vesikalusteita, huolehdi etteivät putket jäädy. Varmista erityisesti vanhemmassa talossa vesiputken läpiviennit ja vesimittaritila jäätymisen varalta.
- Muista tarpeenmukainen koneellisen ilmanvaihdon puhallusteho etenkin pakkaskaudella. Vältä tuulettamista.
- Tarkista ilmalämpöpumpun pakkasraja valmistajan ohjeista. Pumpun voi käynnistää, kun ulkolämpötila nousee noin -10 asteeseen.
- Vältä lisälämmittimien käyttöä.
- Ehkäise lämpöhukkaa sälekaihtimilla ja verhoilla. Varo kuitenkin peittämästä verhoilla lämpöpattereita ja termostaatteja.
Näin vähennät ilmastoinnin energiankulutusta
Hyvä ilmanvaihto ei tuhlaa energiaa. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa ilmanvaihdon energiatehokkuuteen.
- Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tärkeintä on muistaa säätää ilmaventtiilit ulkolämpötilan mukaan (kesä/talvikauden säädöt).
- Puhdista venttiilit ja vaihda mahdolliset suodattimet säännöllisesti. Pese myös liesituulettimen rasvasuodatin ja vaihda tarvittaessa aktiivihiilisuodatin.
- Ilmanvaihdon ohjaus voidaan kytkeä automaatioon, jolloin energiansäästö ja sisäilman laadun tarkkailu hoituvat automaattisesti.
- Koneellisessa ilmanvaihdossa on enemmän mahdollisuuksia säätää ja säästää.
- Lämmön talteenotto ilmastoinnissa säästää merkittävästi lämmityskustannuksissa. Ilmastoinnin oikea säätö on tärkeää, jotta kone toimii optimaalisesti.
- Moni LVI-laite, kuten ilmanvaihtokone ja kiertovesipumppu, ovat päällä jatkuvasti. Siksi ne saattavat pienelläkin teholla kuluttaa paljon energiaa ajan kuluessa.
VEDEN KULUTUS
Veden kulutus vaihtelee paljon
Suomalaisten tyypillinen vedenkulutus on 90-270 litraa per asukas vuorokaudessa. Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 140 litraa vuorokaudessa. Eniten vettä käytetään peseytymiseen.
Hana kannattaa sulkea saippuoinnin ajaksi
Vedenkulutuksen vähentäminen on taloudellisesti kannattavaa ja arvokas ympäristöteko. Käyttötottumukset vaikuttavat oleellisesti vedenkulutukseen.
- Viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 litraa, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän.
- Lisää säästät, jos suljet hanan saippuoinnin ajaksi: mikäli et sammuta vedenjuoksua suihkussa ollessasi, yhden minuutin saippuoinnin aikana käytät turhaan 12 litraa vettä, josta lämpimän käyttöveden osuus on 5 litraa.
- Avaa hana vain silloin kun tarvitset vettä, olitpa sitten pesemässä käsiäsi, harjaamassa hampaitasi tai ajamassa partaasi.
Taloudellisin astianpesuvaihtoehto on konepesu!
Tiskatessasi käsin astioita, älä juoksuta vettä. Käsinpesu on edullisinta vain, mikäli astiat sekä pestään että huuhdotaan altaissa. Jo pienessä taloudessa astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä moninkertaistaa huuhteluveden kulutuksen.
Astioiden konepesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä pesuun kuluvasta sähköstä. Vedenkulutuksen kannalta konepesu tulee useimmiten taloudellisimmaksi.
Normaalikokoiset uudet astianpesukoneet kuluttavat vettä keskimäärin 15 litraa pesukertaa kohti, kun taas saman määrän peseminen käsin kuluttaa vettä pesutavasta riippuen 35–140 litraa. Pienikin perhe voi hyödyntää astianpesukonetta energiataloudellisesti valitsemalla pienikokoisen laitteen.
Käyttötottumukset ja vesikalusteet avainasemassa
Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Vesikalusteissa kannattaa satsata uusimpaan tekniikkaan.
Nykyaikaisissa yksiotehanoissa veden täysi virtaama voidaan rajoittaa neljään litraan minuutissa. Uudet WC-istuimet toimivat jopa alle neljän litran kertahuuhtelulla tai niiden huuhtelumäärän voi valita tarpeen mukaan.
VALAISTUS JA VIIHDE-ELEKTRONIIKKA
Valitse valaistus huolella!
Energiatehokas valaistus kannattaa ja maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä. Led-lamput ovat paras vaihtoehto kaikkiin kodin valaisimiin sisällä ja ulkona, ja sopivia vaihtoehtoja on saatavilla lähes jokaiseen valaisimeen.
Ohjelmoitavat valaistuksenohjausjärjestelmät, hämärä- ja kellokytkimet sekä liiketunnistimet helpottavat sekä tekevät valaistuksen käytöstä helppoa, tarpeenmukaista ja energiatehokasta. Oikea valaistus lisää kodin viihtyisyyttä ja turvallisuutta.
- Vaihda hehku- ja halogeenilamput energiaa säästäviin vaihtoehtoihin, joille valmistaja lupaa paljon käyttötunteja.
- Käytä valoja vain silloin, kun niitä tarvitaan – sammuta turhat valot!
- Hämäräkytkimellä varmistat, että pihavalot ja jouluvalot eivät pala valoisaan aikaan
Televisio
Uusien televisioiden sähkönkulutuksessa on suuria eroja. Vertaile kulutuksia hankkiessasi uutta laitetta. LCD-televisio kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteinen TV, plasma-tv puolestaan enemmän. Myös TV:n koko vaikuttaa sähkönkulutukseen.
Jos katsot 37-tuumaista LCD-televisiota päivittäin 3 tuntia ja laitteesi on loput ajasta valmiustilassa, se kuluttaa valmiustilassa vuodessa saman verran energiaa kuin keskikokoinen A+-luokan jääkaappi.
Tietokone
Jos tietokone on päällä 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden, se kuluttaa sähköä 880 kWh vuodessa.
Kannettava tietokone kuluttaa sähköä vain kolmanneksen normaaliin pöytätietokoneeseen verrattuna.