
Måns Holmberg
toimitusjohtaja
Onnistunut sähkönmyynti sekä sähkönhankinta
mahdollistivat Porvoon Energian hyvän tuloksen
Vuosi 2024 oli hyvä vuosi. Sähkön hinta laski energiakriisin aikaisesta. Onnistuimme osaltamme säilyttämään omat hintamme kilpailukykyisinä sekä maltillisina, joiden vaikutus yhdessä hyvän arvosanan asiakkailtamme saaneen asiakaspalvelumme kanssa näkyi asiakasmäärämme kasvamisena. Lisäksi onnistuimme jälleen erinomaisesti sähkönhankinnassamme, Suomen tuulivoimatuotannon kasvun seurauksena lisääntyneistä suurista sähkön hintavaihteluista ja yleisen maailmantilanteen turbulenssista huolimatta.
Porvoon Energian tilikauden 2024 tulos oli 9,9 miljoonaa euroa verojen jälkeen (12,8 miljoonaa euroa vuonna 2023), jolla emme ihan yltäneet vuoden 2023 ennätystasolle. Konsernin liikevaihto vuonna 2024 oli 85,7 miljoonaa euroa (86,6). Myyntikate oli 36,8 miljoonaa euroa (48,5) ja käyttökate 22,0 miljoonaa euroa (35,3). Oman pääoman tuotto oli 12,7 prosenttia (18,5), ja omavaraisuusasteemme kasvoi 43,0 prosenttiin, mikä tulee tarpeeseen tulevien vuosien isoissa investoinneissamme. Konsernin investoinnit vuonna 2024 olivat 19,8 miljoonaa euroa, josta 17,4 miljoonaa euroa käytettiin paikallisesti.
Jatkoimme vuonna 2024 kaukolämpötuotannon monipuolistamista vanhan voimalaitoksen lämmöntuotannon korvaamiseksi. Ensimmäisessä vaiheessa investoimme Tolkkisiin rakenteilla olevaan lämpöpumppulaitokseen, jonka käyttöönotto on suunnitelmissamme syksyllä 2025. Vuoden 2024 lopussa päätimme ensimmäisen sähkökattilan hankinnasta, jonka kilpailutus on nyt saatu päätökseen. Hukkalämmön talteenottoon suunniteltu Enston rakenteilla olevan energiakeskuksen käyttöönotto on näillä näkymin loppuvuodesta 2025. Lisäksi jatkamme muiden tulevaisuuden lämmöntuotannon vaihtoehtojen selvitystyötä Nesteen päätettyä vetäytyä uusiutuvan vedyn elektrolyyseri-investoinnistaan.
Mennyt talvi 2024-2025 oli harvinaisen lämmin ja antoi selvästi haasteellisemman alun yhtiömme toimintavuodelle 2025. Energiakriisin vaikutus näkyi selvästi 2024, ja näkyy yhä tänäkin päivänä sekä kaukolämmön hakkeen hinnassa että sähköverkon kustannusten nousuna. Näistä syistä jouduimme korottamaan kaukolämmön ja sähkönsiirron hintoja syksyllä 2024.
Sähkönjakelulle vuosi 2024 oli haasteellinen. Jari-myrsky marraskuun lopussa osoitti taas, miten suurta tuhoa luonnonvoimat voivat aiheuttaa siitä huolimatta, että olemme aktiivisesti panostaneet sähköverkon maakaapelointiin, joka tällä hetkellä on jo 53 prosenttia. Valitettavasti pieni määrä asiakkaitamme joutui myrskyn seurauksena olemaan ilman sähköä jopa useita vuorokausia. Haluan kiittää siitä ymmärryksestä, mitä asentajamme kohtasivat, kun he tekivät parhaansa palauttaakseen sähköt kaikille mahdollisimman nopeasti, työturvallisuudesta tinkimättä!
Olemme vuoden 2025 alussa aloittaneet noin 40 000 seuraavan sukupolven älymittarin asennuksen asiakkaillemme. Uudet mittarit mahdollistavat entistä lyhyemmät mittaussyklit, ja niillä pystytään jatkossa analysoimaan verkon tilaa nykyistä paremmin. Projekti valmistuu syksyllä 2027.
Energiaviraston valvontamallin muutokset sekä voimakkaasti kasvaneet kustannukset, etenkin verkon ylläpito- ja rakentamisen kustannukset, rasittavat siirtoliiketoimintaamme. Tytäryhtiö Porvoon Sähköverkon liikevaihto vuonna 2024 oli 24,6 miljoonaa euroa (21,6) ja tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 2,7 miljoonaa euroa (2,3).
Yhtiömme on jo vuosia sitten aloittanut panostamaan uusiutuvaan energiaan ja päästöjen vähentämiseen. Kaikki myymämme sähkö vuonna 2024 oli CO2-päästötöttömästi tuotettua, ja uusiutuvien polttoaineiden osuus kaukolämmön tuotannostamme oli 97,6 prosenttia. Vuoden 2024 lopussa päivittämässämme yhtiön strategiassa määrittelimme tavoitteeksemme olla vastuullisuuden edelläkävijä. Pyrimme määrätietoisesti vähentämään energiantuotannon ympäristövaikutuksia lisäämällä muun muassa päästöttömän tuotannon määrää. Pitkällä aikavälillä tavoitteenamme on vähentää polttamiseen perustuvaa bioenergiantuotantoa vaihtoehtoisilla tuotantotavoilla, kuten hyödyntämällä hukkalämpöä sekä energiaa varastoivilla ratkaisuilla. Olemme myös nostamassa vastuullisuusraportointimme tasoa vuoden 2025 aikana siitäkin huolimatta, että Euroopan unioni on keventämässä jo päätettyä vastuullisuusraportointivelvoitetta. Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, ja myös lainsäädäntö niin sanotuista vihreistä väittämistä on muuttumassa. Lainsäädännön huomioidaksemme tulemme jatkossa puhumaan CO2-päästöttömyydestä, tai että tuotannon aikaiset päästömme ovat nolla päästöttömyyden sijaan, vaikka kyseessä on samaa tuuli-, vesi- ja aurinkovoimaa, kuin aiemminkin.