Siirry sisältöön

Etäluettavat sähkömittarit vaihtoon – tästä on kyse

Porvoon Sähköverkko solmi alkuvuodesta yhteistyösopimuksen Aidonin kanssa uuden sukupolven etäluettavien sähkömittarien hankinnasta. Projekti on nyt etenemässä massa-asennuksiin, jotka toteutetaan vuosien 2025–2027 aikana.

Massa-asennuksina vaihdetaan yhteensä noin 40 000 sähkömittaria koko Porvoon Sähköverkon toiminta-alueella. Yhden mittarin vaihto kestää noin 5–20 minuuttia, ja on asiakkaalle ilmainen.

Kun tarkat aluekohtaiset mittarinvaihtoaikataulut varmistuvat, ne julkaistaan Porvoon Energian verkkosivuilla. Mittareiden asentaja Eltel on myös Porvoon Sähköverkon puolesta yhteydessä asiakkaisiin henkilökohtaisella kirjeellä, kun mittarinvaihto lähestyy.

Jos sähkömittari on sisätiloissa, asiakas saa valmiin asennusajankohdan, jonka voi muuttaa tarvittaessa. Taloyhtiöissä tiedote tulee ilmoitustaululle.

– Kyseessä on todella iso projekti. Sen myötä tulemme käymään kaikkien verkkoalueemme asukkaiden luona tavalla tai toisella. On kaikkien etu, että vaihtoprosessista tulee mahdollisimman sujuva, sanoo asiakkuuspäällikkö Tomas Nordström Porvoon Sähköverkolta.

– Tästä syystä hyvä yhteistyö asukkaiden kanssa on tärkeää, Nordström jatkaa.

– Pyydämme ilmoittamaan, jos meillä on väärää tietoa esimerkiksi mittarin sijainnista, jotta saamme tiedot korjattua, sekä muuttamaan annetun asennusajankohdan, jos se ei sovi.

Hands with blue gloves hold up an electric meter.

Mittarinvaihto kestää 5–20 minuuttia ja on asiakkaalle ilmainen.

Mittarinvaihto tehdään muun muassa siksi, että nykyiset etäluettavat mittarit ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Myös uudet EU-vaatimukset lisäävät vaihtopainetta.

Tämän lisäksi Porvoon Sähköverkko pystyy tarjoamaan asiakkailleen uusia, parempia palveluita mittarinvaihdon myötä.

Uudet sähkömittarit tuottavat tarkempaa dataa verkosta sekä kiinteistön että sähköverkkoyhtiön käyttöön. Siinä missä vanhat mittarit ottavat luennan 60 minuutin välein, uusilla mittareilla on tarkempi, 15 minuutin mittausjakso.

Uusista sähkömittareista löytyy myös kotiautomaatioliitäntä eli niin sanottu HAN-portti, joka mahdollistaa sähkömittarin luennan asiakkaan omaan käyttöön.

Nämä auttavat muun muassa energiankäytön suunnittelussa ja kiinteistön energiatehokkuustoimissa.

– Tulevaisuudessa asiakas saa tietoa energiankäytöstä reaaliajassa päivän mittaan, Tomas Nordström kertoo.

– Tiedon avulla voi muun muassa käyttää sähköliittymäänsä tehokkaammin ja tasaisemmin, jotta liittymää ei tarvitse korottaa. Dataa voi hyödyntää myös esimerkiksi aurinkopaneelien käytön, kotiautomaation ja sähköauton lataamisen optimointiin.

_ _ _

Teksti: Fredrika Sundén
Kuva: Anssi Vuohelainen, Aidon

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 2/2024.