Siirry sisältöön

Ilmastontutkimusta ja joulunviettoa Etelämantereella

Millaista olisi viettää monta kuukautta eristyksissä kaukana Etelämantereella, keskellä ei mitään, paikassa, jossa kovia myrskytuulia voi olla päiväkausia? Entä jos se tarkoittaisi myös joulun viettämistä erillään perheestä?

A man standing on a cliff with the stormy sea in the background.

Kuka?

MIKA KALAKOSKI
SYNTYNYT: Helsingissä vuonna 1969
KOULUTUS: valtiotieteen maisteri, erä- ja luonto-opas, luonnontuoteneuvoja. Kouluttaa mm. eräoppaita Mikkelin metsäopistolla ja selviytymistaitoja sekä luonnosta saatavan ravinnon hankintaa eri yhteisöille.
PERHE: vaimo ja yläasteikäinen tytär
ASUU: Porvoon Ilolassa
LEMMIKKEJÄ: kaksi koiraa ja kaksi kissaa, kesällä kanoja ja mehiläisiä
HARRASTUKSET: luonnossa liikkuminen, selviytymistaidot, keruutuotteet, metsästys, kalastus

Porvoolainen Mika Kalakoski tietää. Suomen Etelämantereella olevan Aboa-tutkimusaseman päällikkönä hän on tämän kokenut vuodesta 1999 lähtien parikymmentä kertaa.

– Menin ensimmäisen kerran Etelämantereelle vuonna 1999. Vietin siellä millenniumin. Meitä oli Suomen retkikunnassa yli 20 henkilöä, Mika Kalakoski kertoo.

Tutkimusasema Aboa sijaitsee rannikolta 120 kilometriä sisämaahan päin. Aboan läheisyydessä on Ruotsin tutkimusasema Wasa.

– Teemme heidän kanssaan paljon yhteistyötä.

Vuonna 1998 tuli Suomeen laki Etelämantereen ympäristönsuojelusta.

– Merentutkimuslaitokseen oli perustettu FINNARP-sihteeristön (Finnish Antarctic Research Program) operaatiotoimisto saman vuoden syyskuussa.

– Olin Ympäristöministeriössä harjoittelemassa, ja kun minulta loppuivat harjoittelut, niin menin Merentutkimuslaitokseen, jossa FINNARP-toimisto ennen sijaitsi.

– Tiesin, että siellä suunniteltiin retkikuntaa, ja siihen piti laatia ympäristövaikutusten arvio. Silloin elettiin vuotta 1999. Solmin kahden kuukauden sopimuksen ja siitä asti olen ollut näissä hommissa Etelämantereella.

Vuonna 2009 Merentutkimuslaitos lopetettiin ja toiminnot jaettiin Suomen ympäristökeskuksen sekä Ilmatieteen laitoksen kesken. FINNARP-toiminta siirtyi Ilmatieteen laitokseen.

Suomen retkikunnat ovat pieniä

– Meillä on vakinaista henkilökuntaa yhteensä kolme henkeä, ja retkikunnissa on aina perusryhmä eli tukitoimintaryhmä, joka huolehtii turvallisuudesta ja arjen sujumisesta sekä tutkimusten hallinnoimisesta.

Retkikuntaan palkataan lääkäri, konemestari, kokki ja tarvittaessa sähkömies tai muita erityisosaajia.

– Ryhmämme tekee myös mittauksia. Aina jättäessämme aseman tarkistamme, että laitteet toimivat. Asemalla on mittauslaitteita, joilla kerätään dataa ympäri vuoden.

– Kaikki se itse operatiivinen työ mitä teemme on säästä ja luonnonvoimista kiinni. Se on äärettömän mielenkiintoista, Kalakoski toteaa.

– Luonnonilmiöt ja säähavainnot lähetetään päivittäin muille tutkimusasemille.

Tutkijoiden määrä voi vaihdella. Joskus on vain kaksi tutkijaa ja joskus viisi, jopa seitsemän. Suomalaistutkijat keskittyvät jään ja ilmakehän tutkimukseen. Päätieteenaloja ovat olleet geotieteet ja ilmastotieteet.

– Tutkimukset ovat aika paljon vaihdelleet. Ne määritellään neljäksi vuodeksi eteenpäin. Ilmastonmuutokseen liittyy aikajänne, eli missä ajassa on tapahtunut muutoksia. Aistinvaraisesti emme sitä havaitse, vaan tutkimusten tulokset kertovat isoista muutoksista.

– Aistinvaraisesti havaitsemme vallitsevaa säätä. Ilmastonmuutosta tutkitaan monin laittein ja suhteessa ajassa tapahtuneisiin muutoksiin.

Joulukuussa kesä

Kun retkikunta menee Aboalle joulukuussa, on eteläisen pallonpuoliskon kesäaika.

– Olemme siellä 73. leveyspiirillä. Se on huomattavasti etelämpänä kuin Utsjoki pohjoisessa.

Etelämantereella on joulukuussa ympäri vuorokauden valoisaa, ja keskilämpötila -7 astetta. Helmikuun puolivälissä alkaa jälleen pakkanen kiristyä, ja aurinko laskee horisontin alle keskiyöllä. Täysi kaamos alkaa toukokuussa.

DC-3 on laskeutunut jäätikölle. Ympärillä on äärettömän kirkasta ja kaunista.

– Lähdemme 14. joulukuuta ja Aboalle saavumme viikossa, jos sääolosuhteet ovat suotuisat. Palaamme takaisin helmikuun loppupuolella, Mika Kalakoski kertoo.

Etelämanterella voi tavata pingviinejä.

Tutkimusasema.

Etelämanner eli Antarktis on maapallon eteläisin maanosa, joka sijaitsee etelänavan ympärillä.

Matka Aboalle

– Lennämme norjalaisten kanssa Etelämantereelle Oslosta heidän charterkoneellaan. Mukaan tulee retkikunnan jäseniä eri puolilta Norjan, Ruotsin ja Saksan tutkimusohjelmista.

– Viime vuonna Prahassa tankattiin ja lennettiin Tshadiin, jossa taas tankattiin kone. Ja edelleen Etelä-Afrikkaan Kapkaupunkiin, jossa lentäjillä on lepoaika.

Siellä tarkkaillaan Etelämantereen säätä, sillä kohteessa laskeudutaan jäätikölle tehdylle kentälle.

– Päästyämme sään salliessa Etelämantereelle, matkaa jatketaan pienemmällä, suksilla varustetulla lentokoneella 600 kilometriä puolentoista–kahden kilometrin päähän Aboan asemasta, jonne kävellään jäätikköä pitkin.

– Laitamme turvavaljaat päälle, koska aseman ja kotivuoren Basenin sekä jäätikön välissä on lumipeitteisiä railoja.

– Rahti ja Ruotsin retkikunta lentää heti perään DC-3:lla, joka on modernisoitu potkuriturbiinimoottoreilla. Siinäkin on suksivarustus, Mika Kalakoski tähdentää.

– Laivarahtimme menee Saksan tutkimusasemalle. Siellä meillä on välivarasto. Saksa on merkittävä tekijä Etelämantereella ja Arktisilla alueilla. Saksan tutkimusasemalta on Aboalle matkaa 400 kilometriä jäätikköä pitkin. Ruotsalaiset ovat 200 metrin päässä Aboasta. Heillä on pieni asema.

Roskia ei jätetä

– Asemarakennus on teräspellistä ja siinä on kyllä eristeet, mutta sisällä on paikalle saavuttaessa tosi kylmä. Aika pian asema kuitenkin lämpenee, vuorokaudessa normaaliksi.

– Tutkimusasemalla meillä on pieni polttolaitoskontti, jossa luvanvaraisesti poltetaan esimerkiksi maalaamatonta puuta ja pahveja. Pyrimme siihen, että vaikutus ympäristöön olisi mahdollisimman pieni, ja kun poltamme jätteitä, ei ympäristöön kohdistu kuljetuksesta tulevia päästöjä ja riskejä. Joudumme miettimään moneen kertaan, mikä vaikuttaa ympäristöön kaikista vähiten.

Energialähteinä asemalla ovat aurinkopaneelit ja generaattorit, joita voidaan käyttää mm. vanhentuneella lentopetrolilla.

Millaista on elää eristyksissä monta kuukautta?

– Elämme säännönmukaisesti. Herätään samaan aikaan, aamiaiset ja ateriat ovat samaan aikaan, Mika Kalakoski kertoo.

Lepopäivä on sunnuntaina. Silloin ei kokki kokkaa, vaan vuorotellen joku meistä hoitaa ruoan valmistuksen. Ei ole palaveria eikä herätysaikaa. Voi nukkuakin vähän pidempään tai jos haluaa, voi käydä vuorella retkeilemässä.

Etelämantereella on rannikolla muuttolintuja, jotka menevät vuorille pesimään ja muuttavat talveksi pois. Lapin tiira muuttaa arktisen ja Etelämantereen väliä.

– Meillä on siellä pieniä hyönteisiäkin, pienen pieniä hämähäkkejä ja mikroskooppisen pieniä karhunkaisia sekä lintuja kuten lumimyrskyliitäjiä ja etelänkihuja. Vuoremme on hyvin arktinen paikka verrattuna Etelämantereen niemimaahan, missä on merellisemmät olosuhteet.

Rannikolla, 120 kilometrin päässä, on merinisäkkäitä, weddelinhylkeitä ja pingviinejä.

Men clad in suits and elf hats play music. There is a decorated table and a smiling woman sitting in the background.

Jouluaaton vietossa tutkimusasemalla. Kuvassa tutkijat: Leena Leppänen, Arto Luttinen, Antero Kukko ja Jussi Heinonen.

Joulun aika

– Toivotaan, että ollaan jouluksi perillä, etteivät sääolosuhteet ole esteenä. Jouluksi tutkimusasema koristellaan.

– Yleensä aattoillan jouluillallinen on merkittävä, ja tietenkin joulusauna. Retkikuntalaiset ovat ostaneet myös toisilleen pienen lahjan, muiston. Joulupukki on käynyt joka kerta, kun olen siellä ollut. Lauletaan joululauluja ja vietetään yhteistä aikaa. Joulu keskittyy kahteen päivään, ja sitten taas jatketaan normaaliin tapaan.

Millaista on olla erossa perheestä, ja vielä joulunakin?

– Olen jo niin tottunut siihen, että olisi epätavallisempaa olla jouluna kotona. Kun läheiset ovat kaukana, on se tietysti kaihoisaa. Mutta eikö sekin sovi joulutunnelmaan?

Teksti: Maarit Gabrielsson
Kuvat: Ella Kaasinen, Mika Kalakoski/FINNARP

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 2/2024.