Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat nykyään keskeisiä arvoja monissa yrityksissä. Niin myös Porvoon Energiassa, jossa työskentelen näiden arvojen toteutumisen ja kehittämisen parissa. Tutkin muun muassa toimintamme vaikutuksia ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan sekä näihin liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia. Samalla kehitän vastuullisuustyötä yhdessä konsernin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa.
Suomalaiset energia-alan yritykset ovat edelläkävijöitä siirtyessään fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energianlähteisiin, ja Porvoon Energia on ollut tässä kehityksessä ensimmäisten joukossa. Vastuullisuus ei voi nyky-ymmärryksellämme enää tarkoittaa pelkkää haittojen vähentämistä, vaan vastuullisuuden on oltava kaiken tekemisen ytimessä, minkä ohessa yritykselle syntyy kilpailuetua sekä pidemmällä aikajaksolla kustannussäästöjä.
Mielestäni vastuullisuus alkaa siitä, mihin lainsäädäntö päättyy. Tällä hetkellä suuntaus on systeemiseen, planetaaristen rajojen sisään mahtuvaan toimintaan sekä uudistavaan ajatteluun, jossa ymmärretään, että olemme täysin riippuvaisia luonnosta ja luonnonvaroista.
Annastiina Levola on Porvoon Energian vastuullisuusasiantuntija.
Aloitin työssäni kartoittamalla Porvoon Energian vastuullisuuden nykytilan, arvoketjun ja sidosryhmät. Pk-yrityksissä vastuullisuuden taso vaihtelee: usein ympäristö- ja yhteiskuntavaikutukset tunnetaan hyvin, kun taas koko arvoketjun vaikutukset saattavat jäädä vähemmälle huomiolle.
Vastuullinen yritys tuntee arvoketjunsa kielteiset ja myönteiset vaikutukset ympäröivään maailmaan ja toisaalta osaa keskittää vastuullisuustyönsä kestävyysseikkoihin, joilla on eniten vaikuttavuutta.
Porvoon Energialla vastuullisuus on osa yhtiön kokonaisstrategiaa. Näin pyrimme varmistamaan, että vastuullisuus toteutuu kaikessa arjen päätöksenteossamme sekä mahdollistaa kestävät ratkaisut asiakkaillemme.
Kestävyysmurros edellyttää ennen kaikkea yhteistyötä yritysten, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Suomessa on paljon osaamista: tiedot ja taidot toimia sisukkaasti vastuullisuuden edelläkävijämaana sekä valita toimijuus ja toiveikkuus passiivisuuden sijaan.
Antropologi Margaret Meadin sanoin: “Älä koskaan epäile, etteikö pieni, tiedostava, ja omistautunut ihmisjoukko voisi muuttaa maailmaa. Itse asiassa se on ainoa tapa, jolla maailma on koskaan muuttunut.”
_ _ _
Teksti: Annastiina Levola
Kuvat: Anssi Vuohelainen, Jussi Ratilainen
Alkuperäinen kolumni julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2025.