Porvoon Energia lahjoitti jälleen lähemmäs 500 lyhtykynttilää Porvoon Näsin hautausmaan sankarivainajien haudoille itsenäisyyspäiväksi. Kynttilöiden sytyttäminen vaati useita vapaaehtoisia tehtäviä hoitamaan.
Porvoon seudun sotaveteraaniyhdistys ja Porvoon suomalainen seurakunta olivat hoitaneet perinteiseen tapaan käytännön järjestelyt.
– Nyt on kahdeksas kerta meneillään. Tämä yhteistyökuvio on meillä ollut vuodesta 2017 lähtien, jolloin Suomi täytti 100 vuotta, kertoo seurakunnan diakoniajohtaja Pasi Nieminen.
Kynttilät sytyttivät porvoolaiset nuoret partiolippukunta Porvoon Pookista, partiolippukunta Porvoon Polunlöytäjistä ja Linnankosken lukiosta.
Sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Kankkunen kiittelee nuoria, jotka lähtevät aina innostuneesti mukaan.
– En voi sanoa muuta kuin, että meillä on hienoa nuorisoa. Ei ole vaikea saada vapaaehtoisia mukaan.
Pasi Nieminen huomauttaa, että nuoret saavat tästä myös positiivisen kokemuksen.
– Tämä on yksi tapa oppia kunnioittamaan esi-isiemme muistoa. Pienemmätkin lapset ovat aivan innoissaan. Heidän riemunsa on käsinkosketeltavaa. Ovat tarkkana, että kynttilärivit ovat suorassa.
Kynttilät sytytettiin torstaina 5.12. kello 15 alkaen.
– Ideana oli se, että kynttilät palaisivat valmiina, kun yleisö itsenäisyyspäivänä saapuu paikalle juhlallisia seremonioita varten, eikä olisi ruuhkaa haudoilla, Nieminen selvittää.
Muutaman päivän päästä partiolaiset korjaavat palaneet hautakynttilät pois.
Mukana kynttilöitä haudoille sytyttämässä ollut Porvoon Energian toimitusjohtaja Måns Holmberg sanoi arvostavansa suuresti yhteistyötä nuorten, seurakunnan ja sotaveteraaniyhdistyksen kanssa tämän perinteen ylläpitämiseksi, jota Porvoon Energia on mielellään tukemassa.
– Suurimman osan elämästäni itsenäisyys on tuntunut itsestäänselvyydeltä, mutta nyt kun rajanaapurimme käy hyökkäyssotaa kolmatta vuotta tajuaa, että näin ei välttämättä aina tule olemaan, hän tähdensi.
– Tämä saa arvostamaan veteraanejamme ja heidän uhrauksiaan entistä enemmän.
Hän totesi itse kuuluvansa siihen sukupolveen, jolla ei ole omakohtaisia kokemuksia sodasta vaan lähinnä kuultua tai historian kirjoista opittua.
– Oma isoisäni oli sodassa, mutta ei juuri halunnut puhua asiasta.
– On hienoa aloittaa itsenäisyyspäivän vietto seuraamalla kynttilöiden sytyttämistä nuorten toimesta sankarivainajien haudoilla.
Jokainen talvi ja sääolosuhteet ovat olleet erilaisia.
Kynttilöitä on sytytetty tihkuvassa vesisateessa, joskus lumi- tai räntäsateessa tai pakkassäässä.
Pari vuotta sitten itsenäisyyspäivän viikolla satoi lunta reippaanlaisesti. Haudoilla oli lunta parisen kymmentä senttiä.
Lumi tekikin tepposet ja itsenäisyyspäivän vastaisena yönä osa hautakynttilöistä oli painautunut lumen sekaan.
Puolisoni oli lähtenyt aamutuimaan käymään haudoilla ja näki mitä oli tapahtunut.
Äkkiä soitto diakoniajohtaja Pasi Niemiselle, joka organisoi puhelinsoitoilla ystäviään auttamaan.
Kynttilät saatiinkin pystyyn ennen kuin virallinen juhlatilaisuus alkoi.
No, nyt tällainen tilanne on otettu huomioon ja Niemisen mukaan tarvittavat lumityöt tehdään etukäteen paremmin ja haudoille laitetaan valmiiksi lapioita ja harjoja.
– Mutta näinhän se on, että itsenäisyyspäivätkään eivät ole veljiä eivätkä siskoja keskenään, Nieminen naurahtaa.
Teksti: Maarit Gabrielsson
Kuvat: Rolf Gabrielsson