Siirry sisältöön

Tiedote 21.11.2024 klo 8:23

Sähkökatkojen korjausajat normaalia pidemmät  Lue koko tiedote ›

Sähkökatkos käynnistää tietokoneistetun vianetsinnän

Rengassyöttö mahdollistaa sähkönjakelun palauttamisen siihen asti, että katkoksen syy saadaan korjattua.

Puoli kuuden aikaan Runebergin päivän iltana 5. helmikuuta suuri osa Porvoon keskustasta pimeni, luoden erityisen tunnelmalliset puitteet perinteiselle kansallisrunoilijan muistolle järjestetylle soihtukulkueelle. Porvoon Energian osalta tämä merkitsi vianetsintäprosessin aloittamista saman määrätynlaisen kaavan mukaan kuten aina sähkökatkon sattuessa.

“Meillä on normaalitilanteessa tekninen päivystäjä ja asentaja päivystämässä työajan ulkopuolella”, Porvoon Sähköverkon toimitusjohtaja Magnus Nylander kertoo. Hän selittää, että tekninen päivystäjä ei istu valvomossa Tolkkisissa, joka muutoinkin on miehittämätön, vaan on yhtiön toiminta-alueella.

“Suurempien vikojen, eli keskijänniteverkon vikojen sattuessa vianetsintäprosessi alkaa päivystäjän saamasta tekstiviestistä. Sen saatuaan hän avaa tietokoneensa ja aloittaa vian etsinnän. Samalla hälytetään päivystävä asentaja.”

Ennen kuin päivystäjä aloittaa manuaalisen vianetsinnän, automaattinen vianrajaus on jo tehnyt määrättyjä kytkentöjä verkossa, siinä missä se on mahdollista. Vianetsintää verkossa tehdään jo nykyään jonkin verran automatiikan avulla, mikä nopeuttaa työtä huomattavasti. Nylanderin mukaan voi siitä huolimatta mennä tunti ennen kuin päästään tekemään manuaalisia kytkentöjä verkossa vian löytämiseksi. Kaikkihan ei ole kauko-ohjattua, vaan kytkentöjä pitää tehdä myös paikan päällä. Näin vianetsintä käytännössä tapahtuu.

“Etsimme askel askeleelta vian käyttämällä muuntamoiden erottimia. Joissain muuntamoissa meillä on kauko-ohjattavia erottimia, mutta ei läheskään kaikissa, joten voi myös olla tarpeen, että asentaja käy paikan päällä erotinta käyttämässä. Näin etenemme, kunnes vika löytyy.

Porvoon keskustassa Porvoon Sähköverkolla on rengassyöttö kaikkiin 120 muuntamoon, mikä tarkoittaa, että sähköä voi syöttää vikatilanteessa vaihtoehtoisia kaapeliteitä pitkin. Näin ollen kaapelivian sattuessa vikaa ei välttämättä tarvitse heti korjata sähkönjakelun palauttamiseksi vian kohteena olevalla alueella, vaan se voidaan tehdä myöhemmin olosuhteista riippuen tarkoituksenmukaisempaan aikaan.

SÄHKÖVERKON VIKAPALVELUT
www.pbe.fi/sähköverkonvikapalvelut

Syy Runebergin päivän illan sähkökatkokseen, joka enimmillään koski noin 2 600 sähköasiakasta, paikannettiin illan aikana määrättyyn, useiden satojen metrien pituiseen kaapeliosuuteen ydinkeskustassa. Mutta vasta viikon päästä tiedettiin tarkalleen, missä viallinen kaapelikohta oli. Se paikannettiin jalkatyöllä ja niin sanotulla syöksyjännitegeneraattorilla.

“Syötetään korkea jännite kaapeliin ja kävellään sen reittiä pitkin kuuntelemalla, missä jännite lyö läpi”, Nylander selittää.

Vikailtana kaikki olivat saaneet sähköt takaisin noin kaksi ja puoli tuntia sen jälkeen, kun vika tapahtui. Kaksi keskijänniteverkkokaapelia johtaa Porvoon keskustaan, ja kävi pian ilmi, että vika oli toisessa niistä. Rengassyötön avulla voitiin sähkönjakelu palauttaa, vaikka itse vikaa ei vielä siinä vaiheessa ollut pystytty tarkasti paikantamaan, saati sitten korjaamaan.

Vika löytyi Rauhankadun ja Mannerheiminkadun kulmasta, jossa maakaapeli oli vaurioitunut jonkin aikaisemman kaivuutyön yhteydessä. Vieläkään, useampia kuukausia sähkökatkoksen jälkeen, ei tiedetä, kuka on kaivanut ja vaurioittanut kaapelia.

“Tiedämme vain, että joku on siinä kaivanut ja osunut kaapeliin.”

Nylanderin mukaan Runebergin päivän sähkökatkoksessa ei lopulta ollut mitään poikkeuksellista.

“Vikapaikan paikantaminen kesti vähän tavallista pidempään, mutta muuten kaikki sujui kuten yleensä tällaisissa tapauksissa. Lähivuosina asennettavissa 40 000 uudessa sähkömittarissa on ominaisuuksia, jotka tekevät verkkovikojen löytämisen vielä helpommaksi.”

_ _ _

Teksti: Rolf Gabrielsson
Kuva: Creative Peak

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2024.