Netotus
Porvoon Energialla on valtioneuvoston asetuksen mukaisesti käytössä niin sanottu pientuotannon netotus. Kaikki sähkön pientuottajat, joiden tuotanto on enintään 100 kVA siirtyivät netotuksen piiriin 1.1.2023.
Valtioneuvoston asetus netotuksesta Tuotannon liittäminen sähköverkkoon
Mitä netotuksella tarkoitetaan?
Asetuksen mukaisella netotusperiaatteella tunnilla voi olla sähkön myynnin ja oston sijasta (vanha käytäntö) vain ostoa tai myyntiä (uusi käytäntö). Kaikesta tunnin aikana tuotetusta ja ostetusta sähköstä tehdään siis yksi nettolaskelma, jonka pohjalta asiakasta joko laskutetaan tai hyvitetään. Tämä ns. netotus alentaa ostetuksi rekisteröityvän energian määrää ja siitä aiheutuvia kustannuksia aina, kun tunnin aikana on myös tuotantoa. Pientuotannon netotettu arvo lasketaan kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämässä datahub-palvelussa.
Miten hyödyn netotuksesta?
Pientuottajalle omaan kulutukseen kohdennettu energiantuotanto on keskimäärin edullisempaa kuin tuotannon myynti ylijäämäenergiana. Netotuksen myötä entistä suurempi osa itse tuotetusta energiasta käytetään omassa kiinteistössä, jolloin sähköverkosta ostetuksi rekisteröidyn sähkön määrä vähenee, ja asiakas säästää sähkön ostokustannuksissa. Säästöä kertyy sähkönsiirron sekä energian käyttömaksujen ja sähköveron osalta. Perusmaksuihin netotus ei vaikuta.
Esimerkki 1
Jos ostat tunnin aikana 4 kWh energiaa ja tuotat 2 kWh energiaa, netotettu ostosi, jonka sähköyhtiö laskuttaa, on 2 kWh. Tuottamasi 2 kWh siis alentaa ostetuksi rekisteröidyn energian määrää, jolloin säästät energiakuluissa, siirtomaksuissa ja sähköverossa.
Esimerkki 2
Jos ostat tunnin aikana energiaa 2 kWh ja tuotat 5 kWh, on lopputulos netotettuna 3 kWh ylijäämäsähköä, jonka myyt energiayhtiöllesi. Koska tuotantosi ylittää netotusperusteella kulutuksesi, sinua ei laskuteta tunnin aikana ostamastasi energiasta.