Energiayhteisöt ovat yhteenliittymiä, jotka hyödyntävät yhteistä sähköntuotantoa ja jakavat tuotetun energian yhteisön jäsenten kesken. Taloyhtiöt ovat nousemassa keskeisiksi energiayhteisötoimijoiksi.
Energiayhteisö taloyhtiössä
Energiayhteisön avulla omassa kiinteistössä tuotetusta sähköstä voivat taloyhtiön ohella hyötyä myös energiayhteisön jäsenet eli taloyhtiön osakkaat.
Aiemmin taloyhtiössä tuotettua sähköä voitiin hyödyntää vain ns. kiinteistösähkönä. Energiayhteisöjen myötä esimerkiksi aurinkopaneeleilla kiinteistössä tuotetusta sähköstä voivat hyötyä myös taloyhtiön osakkaat eli energiayhteisön jäsenet.
Energiayhteisön edut
- Hiilijalanjälki: Esimerkiksi aurinkoenergian tuotanto on päästötöntä ja pienentää siten sekä taloyhtiön että sen asukkaiden hiilijalanjälkeä.
- Huoltovarmuus: Energiayhteisön oman energiantuotannon myötä jokaisen asukkaan energiaomavaraisuus kasvaa
- Kustannussäästö: Itse tuotetusta ja käytetystä sähköstä ei tarvitse maksaa siirtomaksuja eikä sähköveroa. Ostoenergian tarve vähenee.
Energiayhteisön perustaminen taloyhtiössä
- Taloyhtiössä tehdään periaatepäätös energiayhteisön perustamisesta ja tuotetaan tarvittavat selvitykset tuotantolaitteiston hankintaa ja sähköverkkoon liittämistä varten.
- Taloyhtiön ja sen asukkaiden energiantarve sekä mahdollisuudet oman pienvoimalan asentamiseen esimerkiksi rakennuksen katolle tai piha-alueelle kartoitetaan. Tuotantoon kannattaa valita voimala, jonka koko vastaa energiayhteisön energiantarvetta.
- Taloyhtiön edustaja ottaa yhteyttä paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön. Jakeluverkkoyhtiö vahvistaa, että suunniteltu laitteisto voidaan kytkeä jakeluverkkoon ongelmitta. Mikäli jakeluverkkoon tarvitaan muutostöitä, saat myös niiden alustavan aikataulun.
- Energiayhteisön perustamiseen tarvittavat asiakirjat valmistellaan.
- Asia viedään käsiteltäväksi taloyhtiön yhtiökokoukseen: kokouksessa päätetään virallisesti energiayhteisön perustamisesta sekä tuotetun energian jakosuhteista. Yhtiökokouspäätöksen pohjaksi on hyvä esittää ehdotus tuotetun sähkön jakoperusteeksi (yleensä osakeomistusten suhteessa) ja sähköverkkoon myytävän ylijäämäsähkön käsittelytavaksi (SMA tai SMB).
- Kun päätös energiayhteisön perustamisesta on tehty, suunnitelmien mukainen pienvoimalaitos tilataan ja asennetaan yhdessä sähköurakoitsijan kanssa. Urakoitsija ilmoittaa jakeluverkkoyhtiölle, kun laitteisto on kytkettävissä jakeluverkkoon.
- Energiayhteisö perustetaan virallisesti ilmoittamalla siitä jakeluverkkoyhtiölle. Ilmoitukseen tulee liittää kopio perustamispäätöksen sisältävästä yhtiökokouspöytäkirjasta sekä lista energiayhteisön jäsenistä, heille määritetyistä jakosuhteista sekä valitusta ylijäämäsähkön jakotavasta (SMA tai SMB).
- Energiayhteisösopimus tehdään taloyhtiön ja jakeluverkonhaltijan välillä.
- Ylijäämäsähkön myynnistä tehdään sopimus/sopimukset sähkönmyyjäyhtiön kanssa. Valittu ylijäämäsähkön jakotapa (SMA tai SMB) määrittää myyntisopimusten osapuolet.
- Pienvoimala voidaan ottaa käyttöön, kun jakeluverkkoyhtiö on antanut siihen luvan.
Hyvä muistaa!
Yli 100 kVA:n nimellistehoisen ja enintään 800 000 kWh vuodessa tuottavan sähkön pientuottajan tulee rekisteröityä Verohallinnolle sähköverovelvolliseksi.
Lue lisää Motivan sivuilla:
Energiayhteisöt Energiayhteisön perustaminen Säädökset ja verotus
Energiayhteisön tuottaman sähkön jakaminen, hyvityslaskenta
Energiayhteisön hyvityslaskenta tarkoittaa energiayhteisön tuottaman sähkön jakamista energiayhteisön jäsenille yhteisön päättämän ja ilmoittaman jakosuhteen ja -tavan mukaisesti.
Hyvityslaskentaa sovelletaan paikallisen energiayhteisön ja aktiivisten asiakkaiden ryhmän sähkön pientuotannon jakamisessa. Hyvityslaskennassa energiayhteisössä tuotettu sähkö hyödynnetään ensisijaisesti täysimääräisesti käyttöpaikassa, johon sähköntuotanto on kytketty, tyypillisesti kiinteistösähkön käyttöpaikassa kuten taloyhtiössä. Tämän käyttöpaikan sähkönkulutuksen ylittävä tuotanto jyvitetään kiinteistön muille sähkönkäyttöpaikoille, esimerkiksi huoneistoille, ennalta sovittujen jako-osuuksien mukaisesti. Jos tällaiselle käyttöpaikalle jyvitettyä sähköä jää yli, ylijäämä myydään yleiseen sähköverkkoon valitun jakotavan (SMA tai SMB) mukaisesti.
Hyvityslaskennan jakotapa SMA
Hyvityslaskennan jakotavassa SMA ylijäämäsähkö kirjautuu energiayhteisön yhteiselle tuotantokäyttöpaikalle (yleensä taloyhtiö). Yhteisön jäseniltä käyttämättä jäänyt ylijäämäsähkö summautuu yhteen tälle tuotantokäyttöpaikalle.
Yhteiselle tuotantokäyttöpaikalle solmitaan sähköyhtiön kanssa ylijäämäsähkön myyntisopimus. Taloudellisen hyödyn myydystä sähköstä saa yhteisen tuotantokäyttöpaikan omistaja.
Kuva: Motiva
Hyvityslaskennan jakotapa SMB
Hyvityslaskennan jakotavassa SMB jokaiselle energiayhteisön jäsenelle luodaan oma virtuaalinen sähkön tuotantokäyttöpaikka. Mikäli energiayhteisön jäseneltä jää hänelle jyvitettyä sähköä käyttämättä, ylijäämäsähkö kirjautuu jäsenen omalle tuotantokäyttöpaikalle.
Jokainen jäsen solmii oman ylijäämäsähkön myyntisopimuksen tuotantokäyttöpaikalleen sähköyhtiön kanssa. Kaikki tuotantokäyttöpaikan ylijäämäsähkö myydään kyseiselle sähköyhtiölle ja taloudellisen hyödyn myynnistä saa tuotantokäyttöpaikan omistava jäsen.
Kuva: Motiva
Lue lisää Motivan sivuilla:
Energiayhteisö Porvoon Sähköverkon jakelualueella
Mikäli olet kiinnostunut energiayhteisön perustamisesta Porvoon Sähköverkon jakelualueella, ota yhteyttä Porvoon Sähköverkkoon: sahkoliittymat@pbe.fi.
Energiayhteisöihin liittyvän palveluhinnastomme löydät täältä.