Siirry sisältöön

Energiatehokas koti

Energiankäyttöä kotona voi tehostaa eri tavoin. Tähän olemme koostaneet muutamia vinkkejä. Tutustu niihin ja säästä ympäristön lisäksi laskussasi.

 

KEITTIÖ

Jääkaappi ja pakastin

Kylmäkaapin paikka vaikuttaa energiankulutukseen. Vuorokauden ympäri käyvät kylmälaitteet vievät keskimäärin kolmanneksen kaikkien kotitalouskoneiden käyttämästä sähköstä. Sijoita kylmälaitteet erilleen lämpöä tuottavista laitteista, kuten astianpesukoneesta, uunista ja lämpöpattereista – sen energiankulutus voi kasvaa jopa 10 – 20 %, jos esimerkiksi viereen sijoitettua uunia käytetään päivittäin. Suora auringonpaiste lisää myös laitteen sähkönkulutusta.

 

Lue lisää

Liesi ja uuni

 • Kiertoilmauuni säästää aikaa ja sähköä isompia määriä kypsennettäessä.
 • Hyödynnä uunin jälkilämpöä. Uunissa, joka on lämmitetty 200 asteeseen, on vielä puolen tunnin kuluttua virran sulkemisesta lämpöä 120 astetta. Jälkilämpöä voit hyödyntää myös laittamalla ruoka uuniin kannellisessa astiassa tai paistopussissa.
 • Mikroaaltouuni on pienten ruoka-annosten käsittelyssä energiataloudellinen vaihtoehto.
Lue lisää

Kahvinkeitin

 • Kalkinpoisto kahvinkeittimestä on tärkeää. Kahvinkeittimeen kertyy pikkuhiljaa kalkki saostumaa. Tällöin vedenkulku nousuputkissa hidastuu ja sähkönkulutus nousee.
 • Kahvinkeittimen puhdistus on ajankohtaista, kun keittimen ääni on muuttunut tai voimistunut, tai keittoaika on pidentynyt.
 • Kerran keitetty juoma pysyy pitkään lämpimänä pannumyssyn alla tai termospullossa.

Astianpesu

Astianpesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä koneelliseen pesuun kuluvasta sähköstä. Astioiden käsin peseminen on edullisinta vain, mikäli astiat sekä pestään että huuhdotaan altaissa.

Lue lisää

LÄMMITYS

Näin säästät lämmityskuluissa

 • Alenna huoneen lämpötilaa 1 ºC:lla ja säästä 5 % lämmityskustannuksissa.
 • Väärin säädetty lattialämmitys voi viedä yllättävän paljon energiaa. Lattian ei tarvitse olla talvellakaan liian lämmin.
 • Kaukolämpöön liitetyssä huoneistossakin voi olla sähköllä toimiva lattialämmitys. Tämä voi aiheuttaa ison osan pienen huoneiston sähkönkulutuksesta.

Näin säästät LVI-kuluissa

 • Lämmön talteenotto ilmastoinnissa säästää merkittävästi lämmityskustannuksissa. Ilmastoinnin oikea säätö on tärkeää, jotta kone toimii optimaalisesti.
 • Moni LVI-laite, kuten ilmanvaihtokone ja kiertovesipumppu, ovat päällä jatkuvasti. Siksi ne saattavat pienelläkin teholla kuluttaa paljon energiaa ajan kuluessa.
 • Ilmastoinnin kautta menee harakoille helposti noin 30 % lämmitys-energiasta.

VEDEN KULUTUS

Veden kulutus vaihtelee paljon

Suomalaisten tyypillinen vedenkulutus on 90-270 litraa per asukas vuorokaudessa. Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk. Keittiössä vettä menee 35 litraa ja pyykkiä pestessä 20 litraa asukasta kohden. Vessasta vedetään päivittäin alas noin 40 litraa puhdasta juomavettä. Eniten vettä käytetään peseytymiseen – 60 litraa vuorokaudessa. Vedenkulutuksen tavoitetaso on noin 130 litraa vuorokaudessa per asukas. Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, sillä noin viidennes energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40-50 l/vrk henkilöä kohden.

 

Peseytyminen

Hana kannattaa sulkea saippuoinnin ajaksi

Käyttötottumukset vaikuttavat oleellisesti vedenkulutukseen, esimerkiksi viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 l, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän.Vaahtokylpy ammeessa on rentouttavaa, mutta ei energiataloudellista. Suihkuttelija kuluttaa vain viidenneksen vettä kylpijään verrattuna. Lisää säästät, jos vielä suljet vesihanan saippuoinnin ajaksi.

Lue lisää

Astianpesu

Taloudellisin vaihtoehto on konepesu

Tiskatessasi käsin astioita, älä juoksuta vettä. Käsinpesu on edullisinta vain, mikäli astiat sekä pestään että huuhdotaan altaissa. Jo pienessä taloudessa astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä moninkertaistaa huuhteluveden kulutuksen.

Lue lisää

VALAISTUS

Valitse valaistus huolella!

Suomalaisissa kodeissa on keskimäärin 23,5 valaistuspistettä, niistä 19 on hehkulamppuja, 0,5 halogeenilamppua, 3 vakioloistelamppuja ja yksi energiansäästölamppu. Taloussähkö sisältää valaistukseen ja kodin laitteisiin kuluvan sähkön, valaistuksen osuus siitä noin 18 %. Tässä on säästövinkin paikka.

 

Lue lisää

Vaihda energiansäästölamppuihin

15 watin energiansäästölamppu tuottaa enemmän valoa kuin 60 watin hehkulamppu, mutta kuluttaa 75 % vähemmän energiaa. Säästölampun käyttöikä on 6 ja joillakin malleilla jopa 15 kertaa pidempii kuin tavallisen hehkulampun.

 

Lue lisää

Led mullistaa valaistusta

Parhaimmillaan LED kuluttaa vain 10 % vastaavan valotehon omaavan hehkulampun energiasta. Vähäisen kulutuksen lisäksi LEDin etuja ovat pieni koko, mekaaninen kestävyys ja pitkä käyttöikä. Uuden LED-teknologian uskotaankin olevan merkittävä askel energiatehokkaan valaistuksen kehityksessä.

Lue lisää

VIIHDE-ELEKTRONIIKKA

Televisio

Uusien televisioiden sähkön kulutuksessa on suuria eroja. Vertaile kulutuksia hankkiessasi uutta laitetta. LCD -televisio kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteinen TV, plasma-tv puolestaan kuluttaa enemmän. Myös TV:n koko vaikuttaa sähkönkulutukseen.

Lue lisää