Minun Energiani / Fiksu lämmittäminen ja asumismukavuus
Onko sinun kotonasi miellyttävä sisäilma kesällä ja talvella? Energiataloudellinen huonelämpötila parantaa asumismukavuutta ja sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja sisäilma tuntuu kuivalta ja tunkkaiselta.
Nopeat vinkit hyvään sisäilmaan:
- Pidä huonelämpötila energiatehokkaana: oleskelutiloissa 20-22 °C, makuuhuoneessa vähemmän
- Huolehdi vedottomuudesta: tiivistä ulko-ovet ja ikkunat, säädä ilmanvaihto oikein
Seuraa suhteellista ilmankosteutta: talviaikaan se on noin 20-40 %
1 °C huonelämpötilassa on 5 % lämmityskuluissa
Kaikissa kodin tiloissa ei tarvita yhtä paljon lämpöä. Helppoa säästöä lämmityslaskuusi saat alentamalla sisälämpötilaa aputiloissa ja huoneissa, joissa ei oleskella säännöllisesti pitkiä aikoja. Pidä väliovet kiinni huoneisiin, joissa haluat pitää matalampaa lämpötilaa.
Jokainen ylimääräinen aste merkitsee noin viiden prosentin lisäystä energiankulutukseen.
Huonelämpötiloja kannattaa seurata lämmityskaudella päivittäin ja säätää lämmitystä tarpeen mukaan. Kun jokaisessa huoneessa on oma mittari, on lämpötilan seuranta vaivatonta. Aseta lämpömittari huoneen keskivaiheille, reilun metrin korkeuteen lattiasta.
Suosituslämpötilat vedottomissa olosuhteissa | |
Oleskelutilat | 20-21 °C |
Makuuhuoneet | 18-20 °C |
Tuulikaappi, kerrostalon porrashuoneet | 17-18 °C |
Varasto | 12 °C |
Autotalli | 5 °C |
Patterin toiminnan tarkastaminen
Mukavuuslattialämmityksestä säästöjä
Mukavuuslattialämmitys lämmittää lattian miellyttäväksi jalalle ja pesutiloissa myös nopeuttaa lattian kuivumista. Turhan suurelle säädettynä se on monessa kodissa sähkösyöppö.
Helpot säästöt saat, kun varustat kylpyhuoneen lattialämmityksen hyvällä termostaatilla, ajastat sopivat käyttöajat sekä säädät oikean lämpötilan.
Jos suunnittelet isompaa remonttia, selvitä samalla, voiko myös vanhan lattialämmityksen uudistaa energiatehokkaammaksi ja samalla lisätä sen käyttömukavuutta.
Kylpyhuoneeseen älyä lattialämmityksen ajastuksella
Poissaoloasetus säästää
Lämpötilan alentaminen kotoa poissa ollessa säästää sekä energiaa että kustannuksia lämmityskaudella. Mitä vähemmän varaavuutta lämmitysjärjestelmässä on, sitä suuremmat säästöt tilapäiselläkin lämpötilan pudotuksella voidaan saavuttaa.
Lämpötilan alentamiseen soveltuvat parhaiten:
- lämpöpatterit (seinälämmittimet)
- kattolämmitykset
- välittömästi lattian pintamateriaalin alle asennetut lattialämmitykset
Suurin hyöty lämpötilan pudotuksesta saadaan, jos se voidaan tehdä huonekohtaisesti. Saavutettava säästö on vuositasolla yleensä 10-20 %, joskus enemmänkin.
Lämpötilapudotuksella saavutettava säästö on aina tapauskohtainen ja riippuu pudotetusta lämpötilasta ja pudotuksen kestosta. Lämpötilaa voi alentaa työpäivänkin ajaksi tai yöajaksi joissakin tiloissa ja erityisesti pitempien poissaolojen ajaksi.
Näin toteutat poissaoloasetuksen
Ennakoi pakkasten vaikutus energiankulutukseen
Kovilla pakkasilla energiankäyttö lisääntyy, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Kun ennakoit, käytät sähköä fiksusti ja säädät lämmityksen kohtuulliselle tasolle, voit pienentää pakkasjakson energialaskua paisuttavaa vaikutusta. Omia toimintatapoja kannattaa tarkkailla erityisesti, kun energiankäyttö on huipussaan.
Hyvä ilmanvaihto ei tuhlaa energiaa
Ilmanvaihdolla varmistetaan, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa ilmanvaihdon käyttöön tarpeen mukaan ja energiatehokkuuteen. Selvitä, millainen ilmanvaihtoratkaisu kotonasi on, ja huolehdi tarpeenmukaisesta ilmanvaihdosta.
Millainen ilmanvaihto sinun kodissasi on?
- koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto + lämmöntalteenotto
- koneellinen poistoilmanvaihto tehostamassa painovoimasta ilmanvaihtoa
- painovoimainen ilmanvaihto
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tärkeintä on muistaa säätää ilmaventtiilit ulkolämpötilan mukaan (kesä/talvikauden säädöt). Puhdista venttiilit ja vaihda mahdolliset suodattimet säännöllisesti. Pese myös liesituulettimen rasvasuodatin ja vaihda tarvittaessa aktiivihiilisuodatin.
Koneellisessa ilmanvaihdossa on enemmän mahdollisuuksia säätää ja säästää.
Katso energianeuvojan videovinkit ilmanvaihtoon
Käytä koneellista ilmanvaihtoa oikein
Ilmanvaihtokoneet vaativat puhdistusta ja säätämistä, jotta ne toimivat oikein ja energiatehokkaasti. Väärin mitoitettuina tai säädettyinä sisäilman laatu kärsii ja aiheutuu vedon tunnetta ja melua. Tutustu laitteen valmistajan käyttöoppaaseen, pyydä tarvittaessa ammattilainen apuun.