Siirry sisältöön

Tulevaisuuden ratkaisut

Minun Energiani / Tulevaisuuden ratkaisut

Pidä kodin tekniikka ajan tasalla, uudista vioittuneet tai vanhanaikaiset osat ja suunnittele remontit ja huoltotyöt järkevästi myös energiankäytön kannalta tulevaisuutta silmällä pitäen. Samalla, kun parannat asumismukavuuttasi, teet päätöksiä, joilla vaikutat energiankulutukseesi tulevaisuudessa.

Sähköjärjestelmämme uudistuu ja digitalisoituu samalla tavoin kuin kotimmekin. Älyverkossa sähköä tuotetaan ja kulutetaan siellä, missä se kulloinkin on kannattavinta. Käytämme entistä enemmän puhdasta tuuli- ja aurinkovoimaa biopolttoaineilla tuotetun energian rinnalla. Yhä useampi myös haluaa tuottaa itse sähköä omaan kulutukseensa.

Energiatehokkuutta taloautomaatiojärjestelmällä

Kattavalla taloautomaatiolla voidaan tehokkaasti ja helposti seurata, ohjata, valvoa ja optimoida talon tekniikkaa energiatehokkaana kokonaisuutena. Taloautomaatio huolehtii asukkaan puolesta siitä, että talossa on mukavaa, vaivatonta ja turvallista asua.

Automaation etuja:

  • Sisäilmaston ylläpito
  • Energiansäästö
  • Seurattavuus, mittaukset
  • Etäohjaus ja -valvonta
  • Hälytykset
  • Turvallisuus
Lue lisää

Aurinkosähköä kotiin

Aurinkosähkö on puhdasta energiaa, jota voi saada omalta katolta lähes huoltovapaasti omilla aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön.

Kannattavuuden kannalta on olennaista, että tuotanto ja kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan. Siksi on tärkeää varmistaa, että kulutusta on tarpeeksi kevät- ja kesäpäivisin, jolloin auringon säteilyä on eniten. Tutki, sopisiko aurinkosähkö sinun kotiisi. Oman kulutuksesi saat helposti selville Energiani-kulutusseurantapalvelusta.

Lue lisää

Sähköauto

Kodin sähkön käytön tasaamisen ja oman tuotannon hyödyntämisen oivana parina toimii tulevaisuudessa sähköauto. Kodin automaatiojärjestelmä pitää huolen, että auton akut ovat täynnä, kun pitää mennä, ja akut latautuvat silloin, kun sähköä on tarjolla edullisesti.

Sähköauton etuja:

  • akku toimii sähkövarastona, jota voit ladata omalla aurinkosähköllä tai silloin, kun sähköverkosta saa sähköä edullisesti
  • saat edullisia ajokilometrejä puhtaasti tuotetulla energialla
  • päästötöntä liikkumista.

Siirry joustavaan sähkön käyttöön

Tulevaisuudessa sähkön kulutusta ohjataan ajankohtaan, jolloin sähköä on paljon tarjolla. Se on taloudellisinta ja valtakunnallisen sähköjärjestelmän kannalta tärkeää. Kotona muutosta ei huomaa, sillä kulutuksen ajallisesta siirtämisestä huolehtivat taloautomaatio ja digitaaliset palvelut.

Esimerkiksi kodin tai käyttöveden lämmitys on mahdollista ohjata lämpiämään automaation avulla silloin, kun sähköä on edullisesti saatavilla. Myös muiden laitteiden käyttöä voidaan ohjata sopiviin hetkiin.

Jos käytössä on omilla aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä, on tärkeää ohjata omaa sähkönkulutusta mahdollisimman paljon aurinkotuotannon hetkiin. Automaatiolla varmistetaan, ettei asukkaan tarvitse huolehtia sähkönkäytön ajoittamisesta itse ja sähkö tuotetaan ja kulutetaan siellä, missä se kulloinkin on kannattavinta.

Helpointa on hankkia palveluna kodin sähkönkäytön automaattista ohjaamista sähkömarkkinoiden tarpeen mukaan, jolloin hyötyy hetkellisestä sähkönkulutuksen muuttamisesta rahallisesti ilman, että asumismukavuus kärsii.

Vältä talven huippukulutuspiikkiä siirtämällä omaa sähkönkäyttöäsi

Lue lisää