Sähköasioihin liittyvää sanastoa
Mitä tarkoittaa sähkösopimus? Mihin sähkönsiirtosopimusta tarvitaan? Mitä eroa on sähköliittymällä ja sähkösopimuksella? Tutun kuuloisia termejä on paljon, ja ne voivat toisinaan aiheuttaa päänvaivaa. Tältä sivulta löydät selitykset tärkeimpiin energiasta puhuttaessa toistuviin sanoihin.
Erilaiset sopimukset
Sähkösopimus
Sähkösopimus solmitaan sähkönmyyjäyhtiön kanssa. Se on sopimus sähkönenergian toimittamisesta sopimuksessa mainittuun osoitteeseen sopimuksessa mainituin ehdoin. Voit vapaasti valita yhtiön, jolta haluat sähköä ostaa, ja sähkösopimuksen voi myös kilpailuttaa.
Sähkösopimus on hyvä tehdä viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa, jotta sähköt saadaan päälle ajoissa ja ilman ylimääräisiä kustannuksia.
Sähkönsiirtosopimus
Kun teet sähkösopimuksen, sähkönmyyjäyhtiö ilmoittaa tehdystä sähkösopimuksesta automaattisesti paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle, joka laatii sähkön tilaajalle myös sähkönsiirtosopimuksen. Sähkönsiirtoyhtiö toimittaa sähkön siirrosta erillisen kulutetun sähkön määrään perustuvan laskun.
Sähkön siirtohinnat vaihtelevat alueittain ja yhtiöittäin. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa.
Liittymäsopimus tai sähköliittymäsopimus
Kun kiinteistö (esimerkiksi omakotitalo) halutaan liittää sähköverkkoon, tarvitaan sähköliittymä. Sähköliittymäsopimus solmitaan paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa. Tilausta varten tarvitaan kiinteistötunnus, tieto liittymän koosta ja asemapiirustus, johon on merkitty sähköpääkeskuksen sijainti.
Sähköliittymän toimitus voi kestää kuukausia etenkin, jos uusi liittymä edellyttää uuden verkon rakentamista tai vanhan vahvistamista. Sähköverkkoyhtiöön on siten hyvä olla yhteydessä ajoissa, esimerkiksi heti rakennusprojektin alkuvaiheessa.
Laskuilta löytyvää terminologiaa
Perusmaksu
Sähkölaskulla eritelty perusmaksu on kiinteä kuukausittain maksu, jolla sähkönmyyjä kattaa toiminnastaan aiheutuvia kiinteitä kuluja.
Energiamaksu
Sähkölaskulla näkyy perusmaksun ohella energiamaksu. Energiamaksu on kulutetun sähköenergian hinta.
Yleissähkö
Yleissähkö tarkoittaa sähkösopimuksessa sitä, että sähkön hinta on sama ympäri vuorokauden. Yleissähkö on käytössä lähes kaikissa kerrostaloasunnoissa.
Aikasähkö
Sähkönkäyttäjälle, jolla on mahdollisuus ajoittaa sähkön kulutushuiput yöaikaan voi soveltua aikasähkötuote, jossa sähkön hinta on määritetty erikseen päivä- ja yöajoille. Aikasähkö onkin suosittua muun muassa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, joissa varaavan lämmityksen lisäksi esimerkiksi lämminvesivaraaja voidaan asettaa lämmittämään käyttövesi aamuyön edullisempina yösähkötunteina. Päiväsähkö on voimassa klo 07-22 ja yösähkö klo 22-07.
Kilowattitunti
Kilowattitunti (kWh) on energian mittayksikkö, jolla ilmaistaan kulutetun sähköenergian määrää. Esimerkiksi laite, jonka tehontarve on yksi kilowatti, kuluttaa tunnin aikana yhden kilowattitunnin verran energiaa. Pienen kerrostaloasunnon päivittäinen sähkönkulutus voi olla esimerkiksi 5 kWh.
Sähkövero, arvonlisävero
Sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta maksetaan veroja ja veroluontoisia maksuja: arvonlisäveroa, sähköveroa sekä huoltovarmuusmaksua. Sähköveroa maksetaan sähkön kulutuksen perusteella. Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja sähköverosta.
Sähkösopimustyypit
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa, kunnes se irtisanotaan. Sopimuksen voi päättää tai vaihtaa toisenlaiseen koska tahansa sovitun irtisanomisajan puitteissa. Sopimus noudattaa sähköyhtiön ilmoittamaa, toistaiseksi voimassa olevaa hinnoittelua, jota sähköyhtiön on mahdollista muuttaa ilmoittamalla muutoksista asiakkaille kuukautta ennen hinnanmuutosten voimaantuloa.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus solmitaan kiinteäksi ajaksi, useimmiten 12 tai 24 kuukaudeksi, ja se päättyy määräajan umpeutuessa. Määräaikaisessa sopimuksessa hinnat ja muut sopimusehdot ovat samat koko sopimuskauden, eikä sähkön hinnan vaihtelu voi tuoda yllätyksiä.
Pörssisähkösopimus
Pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva markkinahintainen sähkösopimus, jossa sähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Pörssissä sähkön spot-hinta muuttuu vuorokauden jokaisena tuntina, ja vaihtelu eri tuntien välillä voi olla suurta. Pörssisähkösopimuksen avulla on mahdollista hyödyntää edullisia tunteja kohdentamalla sähkön käyttöä alhaisten hintojen ajankohdille.