Siirry sisältöön

Tiedote 25.11.2024 klo 11:21

Sähköverkon tilanne Jari-myrskyn jäljiltä palautumassa normaaliin  Lue koko tiedote ›

Mitä tapahtuu, kun valot räpsyvät?

Kun lampunvalo räpsähtävää, kyseessä on todennäköisesti varsin normaali ilmiö: mikrokatkos, eli erittäin lyhyt sähkökatkos.

– Yleensä on kyse puun oksasta joka koskettaa sähköjohtoja tuulessa tai jokin eläin, yleensä lintu joka lentää johtoja päin, Magnus Nylander Porvoon Sähköverkosta vahvistaa.

– Pika- ja aikajälleenkytkennän automatiikka on vähentänyt pidempien sähkökatkosten määrää huomattavasti. Jos esimerkiksi oksa putoaa ilmajohtoihin, automatiikka sulkee sähkön tästä kohdasta ja se palautuu jälleen parin sekunnin kuluttua. Usein oksa on tällä välin jo ehtinyt jatkaa matkaansa alas maahan, ja sähkönjakelu toimii taas normaalisti. Mikäli oksa edelleen roikkuu paikallaan, automatiikka katkaisee sähköt uudestaan, ja nyt katkos kestää pari minuuttia. Mikäli ongelma jatkuu vielä tämänkin jälkeen, jää vika päälle ja verkkoyhtiö saa automaattisen vikailmoituksen. Tämän jälkeen korjaajat tulevat paikalle selvittämään sähkökatkoksen syytä.

– Pidemmät katkokset ovat tosiaan vähentyneet huomattavasti pika- ja aikajälleenkytkentäautomatiikan ansiosta, mutta pyrimme edelleen vähentämään katkosten määrää. Automatiikkaa päivitetään jatkuvasti ja olemme investoineet uuteen tekniikkaan asemilla. Erittäin lyhyet sähkökatkokset ovat yleisempiä maaseudulla, jossa sähkö vielä kulkee ilmajohdoissa. Ulkoiset häiriöt vaivaavat harvemmin maahan kaivettua kaapelia.

– Hyvin herkkä elektroniikka kannattaa kytkeä pois heti käytön jälkeen. Esimerkiksi tv:n pistoke kannattaa irrottaa kun lähtee mökiltä pois työviikon ajaksi, Nylander vinkkaa.

Voiko sähkökatko vaurioittaa sähkölaitetta?

IT-talo Xifofin erikoisasiantuntija Vesa Roto on samaa mieltä siitä, että erittäin herkät elektroniikkalaitteet voivat vahingoittua lisäkuormituksesta.

– Mutta tämä ei koske tavallisia elektroniikkalaitteita kuten kahvinkeittimiä tai leivänpaahtimia. Kuormitus on niin pientä ettei sillä ole vaikutusta laitteiden elinikään. Suurin ongelma on tietokoneen sammuminen ja se, että sähkökatkos pyyhkii tallentamattoman työn mennessään.

Hifistelijä välttää sähkökatkokset suojalaitteella

Mikäli asut alueella, jolla lyhyet sähkökatkokset ovat yleisiä, kannattaa hankkia suojalaitteita. UPS (Uniterruptible Power Supply) takaa katkeamattoman sähkönjakelun. UPS-laitteessa on akku, joka latautuu verkkovirralla, ja sähkökatkoksen aikana se syöttää verkkosähkön kaltaista virtaa pitäen tietokoneen toiminnassa. Et siis välttämättä edes huomaa lyhyitä sähkökatkoja, ja pidempiä varten suojalaite antaa mahdollisuuden tallentamiseen sekä tietokoneen valvottuun sammuttamiseen.

UPS:eja on markkinoilla useita eri malleja eri hintaluokissa. Roto neuvoo miettimään kuinka monta laitetta UPS:in tulee suojata, kuinka pitkäksi aikaa ja tarkastamaan, onko laitteessa ylijännitesuoja.

– Kotikäytössä oleva tietokone ei tarvitse sitä kaikkein suurinta ja voimakkainta UPS:ia, viiden minuutin aikajänne riittää. Ehdit hyvin sammuttaa tietokoneen, mikäli sähkökatko kestää pidempään. Muille laitteille kuten tv:lle on hyvä hankkia ylijännitesuoja tulevaa ukkoskautta varten, mutta erillistä suojaa mikrosähkökatkoksia vastaan ei tarvita.