Porvoon Energia haastoi minut pitämään yhden päivän energiapäiväkirjaa ja tarkastelemaan, mihin kaikkeen tarvitsen sähköä jokapäiväisissä rutiineissa. Tässä siis yksi suhteellisen tavallinen talvipäivä Rukalla sähkölaitteiden seurassa.
Aamulla nappaan puhelimen irti laturista, jossa se on ollut yön latautumassa. Koko yön johdossa pitäminen on oikeastaan tarpeetonta, sillä tosiasiassa puhelin vaatisi latautuakseen vain noin tunnin. Tästä tavasta voisi koittaa opetella pois ja ladata puhelin nopeasti päiväsaikaan ja sulkea luuri vaikka kokonaan yöksi, niin säästäisi akkua ja latauskertoja.
Aamupalalla käytän kahvinkeitintä aamusumppien tekoon, ja sen jälkeen keitin saattaa olla tunninkin päällä siltä varalta että ottaakin lisää kahvia. Paistan kananmunan sähköliedellä ja teen smoothien sauvasekoittimella. Aamulla noin puolet asunnon valoista on päällä noin 1,5 tuntia.
Tietokoneella kuluu päivittäin parisen tuntia.
Aamiaisen jälkeen kerään laskukamat ja suuntaan mäkeen. Mäessä Rukalla käytän hissejä noin 2,5 tunnin ajan. Rukalla hissit onneksi pyörii uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotetulla sähköllä, ja lumetuksessakin pyritään energiatehokkuuteen.
Lähden mäestä kotiin lounastauolle, laitan valot päälle kämppään, valmistan ruuan käyttäen kahta liettä noin 30 minuuttia ja keitän kahvit. Kahvinkeitin on tällä kertaa noin 20 minuuttia päällä. Noin kahden tunnin päästä lähden takaisin mäkeen ja sammutan päällä olleet valot.
Mäessä vierähtää taas toiset reilu kaksi tuntia, jonka jälkeen laitan kotiin tullessa valot taas päälle ja lämmitän lounaalta jääneen ruuan mikrossa.
Nappaan tietokoneen ja vastailen sähköposteihin, selailen somea, katson lumilautailupätkiä ja sarjoja. Yleensä lataan koneen kerran päivässä ja tietokoneella kuluu päivittäin parisen tuntia. Erityisesti somessa vietettyä aikaa voisi tietenkin koittaa vähentääkin, mutta sekin kuuluu osittain työhöni, niin kuin monet muutkin koneella tehtävät hommat. Televisiota saatan illalla kotona katsoa noin tunnin verran, mutta reissussa ollessa sitä ei tule tehtyä oikeastaan ollenkaan.
Laudan huoltoonkin liittyvät hommat vaativat useimmiten sähköä. Illalla kytken voiteluraudan pistorasiaan ja levitän lautaan uudet voiteet. Rauta on päällä puolisen tuntia. Ennen nukkumaanmenoa otan vielä noin 10 minuutin suihkun. Valoja olen illalla pitänyt päällä noin neljä tuntia.
Niiden laitteiden lisäksi jota käyttää päivällä päällä hetken siellä ja toisen täällä, on tietenkin myös paljon laitteita, jotka vievät energiaa vuorokauden ympäri, kuten esimerkiksi jääkaappi, pakastin ja sähkölämmitys. Niiden energian käyttöä voi onneksi tehostaa tai vähentää, ettei esimerkiksi pidä tyhjää pakastinta turhaan päällä tai että laskee huonelämpötilaa muutamalla asteella ja valitsee vaikka villapaidan lisälämmittäjäksi. Ja että huolehtii, että reissun aikana sähkölaitteiden käyttö on ihan minimissään ja lämmitys säädetty pienemmälle.
Toki energiaa kuluu päivittäin myös muussa kuin sähkön muodossa, ja koitankin omilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa myös niihin mahdollisuuksien mukaan. Jätteistä syntyvää energiankulutusta voi pienentää lajittelemalla ja koitan myös usein suosia tuotteita ilman pakkauksia. Itseäni mietityttää kuitenkin se, että kumpi on energiatehokkaampi valinta, lähellä tuotettu ruoka pakkauksessa vai kauempaa tuotu ilman pakkausta?
Kumpi on energiatehokkaampi valinta, lähellä tuotettu ruoka pakkauksessa vai kauempaa tuotu ilman pakkausta?
Kaupassa käyntiin liittyy myös paljon energiankulutukseen liittyviä valintoja. Ostan itse usein banaaneja, avokadoja ja kookosmaitoa, jotka on tuotu kaukaa ja niiden kuljettamiseen on mennyt paljon energiaa. Suomalaisista tuotteista ostan mm. kananmunia, kauramaitoa ja kuusamolaista juustoa, joiden kuljettamiseen ei mene niin paljoa energiaa, mutta toisaalta esimerkiksi tomaattien, salaatin, kurkun tai sienien niiden kasvattaminen tähän aikaan vuodesta vaatii kasvihuoneita – jotka taas puolestaan käyttävät sähköä. Monista tuotteista on myös aika hankala päätellä, mikä olisi se energiatehokkain vaihtoehto – olisko paras valita nuudelit, pasta, riisi vai peruna? Entäpä suomalainen kauraleipä vai muualla tuotettu riisikakku?
Lihan ja sen vaihtoehtojen kohdalla valinnat ovat usein vähän helpompia, sillä kasvisten tuottaminen on useimmissa tapauksissa energiatehokkaampaa kuin lihan. Harvemmin itse ostan enää lihaa, vaan valitsen sen sijaan papuja, soijaa tai muita kasviperäisiä korvikkeita tai kalaa. Näitä ruokajuttuja varsinkin voisi pohdiskella vaikka kuinka paljon, ja tietenkin kaiken muun tavaran hankkimista. Itse koitan välttää mahdollisimman paljon turhan roinan hankkimista ja oma shoppailu rajoittuukin yleensä vain ruokakauppaan.
Lumilaudat ja laskukamoja toki saan työni puolesta, ja niidenkin tuottaminen ja kuljettaminen muodostaa monitahoisen ketjun, joka vaatii energiaa. Yksi osa mun työtä on myös reissata pitkin maailmaa, eikä sekään ihan ilman energiaa ja päästöjä onnistu.
Koska sähkön, polttoaineen ja muiden energiaresurssien käytöltä on hankala välttyä, pyrin parhaani mukaan tekemään sellaisia valintoja, jotka ovat kestävällä pohjalla ja kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Haluan myös puhua näistä asioista siksi, että muutkin ihmiset hoksaisivat alkaa miettimään tällaisia juttuja tarkemmin ja tekemään tietoisesti ympäristöystävällisempiä valintoja. Ja että omien kulutusvalintojen lisäksi muistettaisiin äänestää sellaisten ihmisten puolesta, jotka haluavat viedä kehitystä oikeaan suuntaan. Tällaisilla teoilla saataisiin joukolla luotua painetta myös uuden, puhtaamman teknologian kehittämiselle.
Sen takia onkin hienoa olla mukana Protect Your Winters Finlandin eli POWin, EKOenergian ja Porvoon Energian Pelastetaan talvet -kampanjassa, jonka tavoitteena on saada suomalaiset laskettelijat ja hiihtokeskukset vaihtamaan käyttämänsä sähkön uusiutuvaan EKOenergia-ympäristömerkittyyn sähköön. Käytännössä tosi helppo homma, ja moni hiihtokeskus onkin jo mukana – Hyvä Sappee, Salla, Kokonniemi ja Pääskyvuori! Myös kotikeskukseni Ruka on ollut hyvin kartalla näissä energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyvissä asioissa jo aikaisempinakin vuosina oman ympäristöohjelmansa avulla, joten peukku sinnekin!
Ympäristöystävällisen sähkön lisäksi on tärkeää tarkkailla sähkön ja muun energian kulutusta. Tuleeko mieleen hyviä ehdotuksia, miten mä voisin näitä asioita parantaa tai minkälaiset asiat olisi helppo toteuttaa sun omassa arjessa?
Kerro vinkkisi ja voita laskettelupäivä EKOenergiaa käyttävässä hiihtokeskuksessa (Kokonniemi, Salla, Sappee, Myllymäki tai Pääskyvuori)!
Sähkömittari vaihtuu – Mitä hyötyä siitä on minulle?
Älykkäiden sähkömittarien avulla voi hyödyntää kulutuksen seurantaan ja ohjaamiseen tarjolla ..
Esittelyssä älykäs sähkömittari
Älykäs sähköverkko uuden sukupolven sähkömittareineen mahdollistaa energian kustannustehokkaan..