Porvoon Näsin hautausmaalla sai kohdata vaikuttavan näyn itsenäisyyspäivää edeltävänä iltapäivänä, kun sankarivainajien haudoilla sytytettiin 469 lyhtykynttilää, jotka valaisivat yhtenäisinä rivistöinä alkavan pimeyden keskellä.
Useampi kymmenen porvoolaista lasta ja nuorta, AE-koulusta, Borgå Gymnasiumista, Linnankosken lukiosta, Meripartiolippukunta Porvoon Polunlöytäjistä ja Meripartio Porvoon Pookista olivat olleet asialla.
Kynttilät oli lahjoittanut Porvoon Energia.
Vuosi sitten yhtiön toimitusjohtajaksi tulleen Måns Holmbergin mukaan Porvoon Energia on jo vuosia tällä tavoin muistanut sankarivainajia itsenäisyyspäivänä heidän uroteoistaan maamme itsenäisyyden puolustamisessa.
-On luonnollista, että edelleen osoitamme kunnioitustamme tukemalla sankarihautausmaan järjestelyjä kynttilälahjoituksella, yhtiön johdossa tapahtuneesta muutoksesta huolimatta, Holmberg tähdentää.
Järjestelyistä vastanneen, itseään ”kipinämikoksi” tituleeraava Porvoon seudun Sotaveteraanien puheenjohtaja Tuomo Kankkunen ei voi olla kiittelemättä nuoria.
-He lähtevät aina mukaan niin innostuneesti. Tämä on hienoa porukkaa. Ovat syvästi ajattelevia nuoria.
Keväällä ylioppilaaksi valmistunut Tommi Kanon oli yksi heistä ja jo neljännen kerran mukana sytyttämässä kynttilöitä sankarihaudoille.
-Se, että lähden aina mukaan on perinteiden kunnioittamista. Tämä on vähintä mitä voin tehdä sankarivainajien muiston kunnioittamiseksi.
Porvoon suomalaisen seurakunnan diakoniajohtaja Pasi Nieminen hoiti logistisen puolen ja kertoi kynttilöiden olevan pitkäkestoisia, palavat kolme vuorokautta.
-AE-koulun peruskoululuokka hoitaa lasilyhtyjen poiskeräämisen.
Nieminen huomauttaa, että se on myös samalla heille osa koulussa tapahtuvaa ympäristökasvatuksellista teemaa.
Sankarihautausmaalla on lisäksi 28:n WSOY:n talon elokuussa 1941 pommituksessa surmansa saaneen siviiliuhrin muistolaattaa sekä heidän hautansa, jotka myöskin saivat kynttilän.
Myös luovutettuun Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille sytytettiin kynttilät. Muistomerkki sijaitsee sankarihautojen vieressä.
Lyhtykynttilät löysivät paikkansa.
Kynttilöiden jako käynnissä.
Enni Koskinen (vas.) ja Siru Vikla Linnankosken lukiosta olivat mukana ensimmäistä kertaa. He katsoivat, että mitä lähempänä sotia käydään sitä lähemmäksi se tulee myös omaan elämään.
-Vaikka itse en ole henkilökohtaisesti kokenut sotaa, sen verran minulta löytyy empatiakykyä, jotta voin kuvitella kuinka raakalaismeininkiä silloin muun muassa talvisodassa oli, sanoi Tommi Kanon.
Meripartio Pookista Onni Laine (vas.) ja Waltter Miikkalainen olivat nyt toista kertaa sytyttämässä kynttilöitä. -Tämä on meille perinteiden vaalimista ja siksi tulimme uudestaan, pojat totesivat.
Pihla Turunen sytytti kynttilöitä ukkinsa Porvoon seudun Sotaveteraanien puheenjohtajan Tuomo Kankkusen hellässä ohjauksessa. Pihlalle sankarivainajien ja sotaveteraanien muistaminen on tullut kodin perintönä.
Ison puuristin suunnittelivat taiteilija Lennart Segerstråle ja arkkitehti Rafael Blomstedt.
Valomeri hiljensi mielen.
Kuvat ja teksti:
Maarit Gabrielsson