Lämmitys iso osa kodin energiankäyttöä
Kodin energiankäytöstä jopa puolet kuluu lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus muodostaakin asuinrakennusten suurimman yksittäisen kustannuserän. Kulutettu lämmitysenergia jakaantuu liki tasan rakennuksen johtumishäviöiden, ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmityksen kesken.
Rakennuksen johtumishäviöt
Rakennuksen johtumishäviöillä tarkoitetaan rakennuksen vaipan läpi siirtyvää lämpöä. Sen määrään vaikuttavat rakenneratkaisut, kuten eristystaso ja rakenteen tiiveys.
Lämmönsiirtymisen saa aikaan sisä- ja ulkoilman välillä vallitseva lämpötilaero. Tämän takia tiloja ei tule lämmittää liikaa, vaan jokaisessa huonetilassa tulisi olla tarpeen mukainen lämpötila.
Johtumishäviöihin voidaan vaikuttaa muun muassa säätämällä rakennuksen lämmitysverkosto ja huolehtimalla säätöjärjestelmän asetuksista. Rakenteiden tiiveyttä voidaan parantaa esimerkiksi tiivistämällä ikkunoita ja parvekeovia.
Ilmanvaihto
Ilmanvaihdon lämpöenergian kulutukseen vaikuttavat ilmamäärät ja ilmanvaihdon järjestelmät. Lämmön talteenottojärjestelmän hyödyntäminen voi vähentää ilmanvaihdon lämmönkulutusta yli puolet verrattuna tavalliseen poistoilmanvaihtoon.
Käyttöveden lämmitys
Lämpimän käyttöveden energiankulutukseen vaikuttavat käytetyn veden määrä, putkiston eristystaso ja käyttövesiverkostoon liitetyt lämmityslaitteet.
Kun vesi lämmitetään omassa käyttövesivaraajassa, voit ottaa käyttöön tehokkaat säästökeinot.
- Säädä lämminvesivaraajan termostaattiasetus arvoon, joka normaalikäytössä takaa lämpimän käyttöveden riittävyyden. Asetusarvoksi sopii noin 55-65 °C. Vesijohtoverkostossa lämpimän käyttöveden oikea lämpötila on 50-55 °C.
- Jos varaajassa ei ole lämpötila-asteikkoa, alenna varaajan lämpötilaa vähitellen ja mittaa hanaveden maksimilämpötila vaikkapa kannullisesta vettä. Mittaustuloksen tulisi olla korkeintaan 55 °C.
- Jos käytössäsi on yösähkö, varaajasta ja varaajan koosta riippuen riittää, että veden lämmitys aloitetaan aamuyöllä. Yösähkön tariffinohjaus kytkeytyy yösähköaikana satunnaisesti päälle jakaen sähköverkon kuormitusta tasaisemmin eri aikaväleille. Vaikka tariffi kytkeytyisi vasta aamuyöllä, riittää aika esim. omakotitalon normaalikokoisen vesivaraajan veden lämmittämiseen ennen aamua.
- Mikäli lämpimän käyttöveden tarve on suuri, voi varaajan jatkuva käyttö olla energiatehokkaampi ratkaisu kuin yöaikainen varaus.
Lue energiatehokkaasta lämmityksestä ja ilmanvaihdosta lisää täältä:
Energiatehokas koti
Lämmityksen energiatehokkuutta voi kasvattaa
myös erilaisilla lisäratkaisuilla ja lämmitysjärjestelmää uudistamalla.
Lisäratkaisut ja modernisointi