Edellinen blogipostaukseni Porvoon Energialle koski mun henkilökohtaista energiankäyttöä, mutta tässä kirjoituksessa suunnataan huomio sinne, missä vietän eniten aikaa, eli hiihtokeskuksiin – ja tarkemmin sanoen Sveitsin Alpeilla sijaitsevaan Laaxin hiihtokeskukseen, jossa olen vuosien varrella viettänyt jo melkoisen monta mäkipäivää.
Keskuksessa pidettiin äskettäin iso Laax Open -kilpailu, joka meni tällä kertaa sen verran hyvin, että slope stylestä tuli voitto kotiin. Mulle oli tosi iso juttu pärjätä just Laaxin kisassa, koska se on ollut mun lempikisa siitä asti kun eka kertaa olin siellä European Openissa ja nappasin sen voiton vuonna 2010 mistä ura lähtikin nousuun. Tänä vuonna siellä oli vielä kaikki parhaat laskijat paikalla! Joten sen lisäksi että siellä on tosi hyvä fiilis laskea, hyvät setit, hienot maisemat ja mukava ilmapiiri niin paikkaan liittyy myös tosi hyviä muistoja. En tiedä mikä Laaxista tekee niin mukavan paikan, mutta jostain syystä siellä on vaan mukavaa.
Energiatehokkuutta on mietitty ilahduttavan laajasti.
Laaxissa viettää aikaa mielellään myös sen takia, että siellä ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta on mietitty ilahduttavan laajasti. Monet suomalaiset hiihtokeskukset ovat muun muassa Protect Our Winters -järjestön rohkaisemana vaihtaneet EKOenergian käyttöön, mutta esimerkiksi Laax on vienyt ympäristöystävällisyyteen tähtäävät toimet vielä vähän pidemmälle. Sen visio onkin olla tulevaisuudessa maailman ensimmäinen energian suhteen omavarainen vuoristokeskus.
Rinteiden huoltaminen, hiihtohissien pyörittäminen ja muut turistien tarvitsemat palvelut vievät lähtökohtaisesti paljon energiaa, siitä ei pääse mihinkään.
Laax kuitenkin pyrkii aktiivisesti tekemään sellaisia valintoja, jotka tähtäävät pienempään hiilijalanjälkeen ja kevyempään ympäristökuormitukseen. Ensinnäkin kaikki hiihtokeskuksen käyttämä sähkö saadaan uusiutuvasta vesi- ja aurinkoenergiasta. Sen lisäksi että energia tulee uusiutuvista lähteistä, keskus pyrkii siihen että energia saataisiin käyttöön mahdollisimman tehokkaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Laax käyttää rinteiden kunnostamisessa hybridimoottorilla varustettuja rinnekissoja (eli rinnettä huoltavia koneita), jotka käyttävät polttoainetta tehokkaammin kuin perinteinen polttomoottori.
Hissi- ja rinnekaluston uusimisessa panostetaan energiatehokkaaseen teknologiaan ja uudet rakennukset suunnitellaan niin, että parhaimmillaan ne tuottavat enemmän energiaa kun kuluttavat.
Laaxissa näkee paljon sähköautojen latauspisteitä, ja keskuksen oma tavoite on siirtyä hiljalleen kokonaan pois hiilidioksidipäästöjä synnyttävistä liikennevälineistä. Laaxissa pärjää kyllä hyvin ilman autoakin, kun lentokentältä pääsee paikan päälle helposti julkisilla ja kylästä toiseen on myös helppo liikkua julkisilla.
Vaikka Laaxissa onkin paljon hyviä puuterimestoja, niin pelkällä luonnonlumella ei keskuksessa lasketa, vaan energiaa menee myös keinotekoiseen lumetukseen. Keskus on kuitenkin rakentanut paljon maapohjia muun muassa paipille ja parkille, mikä on hyvä juttu sen kannalta, että tarvittavat kaaret ja hyppyrit voidaan rakentaa huomattavasti vähemmällä lumimäärällä.
Tuolihisseihin on asennettu aurinkopaneeleja.
Tuolihisseihin on asennettu energiaa kerääviä aurinkopaneeleja, ja hiihtohissien pyörittämisestä syntyvän hukkalämmön avulla lämmitetään keskuksen ravintoloita. Myös monien rakennusten katoilla näkyy aurinkopaneeleja, ja Laaxin mukaan rakennusten käyttämästä sähköstä reilu neljännes saadaan aurinkoenergiasta.
Laax kiinnittää huomiota myös siihen, että hiihtokeskuksen alueella elävät eläimet ja kasvit saavat tarpeeksi rauhallista elintilaa. Tämän huomaa esimerkiksi offareille (eli merkittyjen rinteiden ulkopuolelle) lähtiessä: rinnealueiden reunoilla saattaa törmätä kyltteihin, jotka kehottavat välttämään tiettyjä alueita, sillä ne on rauhoitettu villieläimille ja kasveille. Alueet on myös selkeästi merkattu rinnekarttoihin ”Wildlife protection area” -merkinnällä.
Tavalliselle laskijalle Laaxin panostus ympäristöön näkyy siinä, että kaikkialla on puhdasta ja monia pieniä käytännön juttuja on otettu huomioon. Mäestä löytyy esimerkiksi paljon roskiksia joissa on lajittelumahdollisuus ja kahviloista löytyy vesihanat, joissa saa täyttää oman juomapullon. Pulloveden myymistä ja kertakäyttömukien käyttämistä taidetaankin ravintoloissa välttää, ja kannustetaan sen sijaan juomaan vesi tai kahvi kupeista, jotka voi käyttää uudelleen. Kahviloiden ja ravintoloiden listoilta löytyy myös climate friendly -merkittyjä ruokia, itse esimerkiksi kävin mäkipäivien lomassa useasti syömässä lounaaksi vegaanisen keiton No Name -kahvilassa.
Laax Openissa laskijat on saaneet joka vuosi jotain hyödyllistä tavaraa tähän liittyen, kuten pieniä taskuun meneviä roskarasioita, jotka voi ottaa mäkeen ja pistää sinne kaikki pienet roskat kuten purkat ja tupakan tumpit. Viime vuonna taisin saada ainakin Mizu-juomapullon ja aika usein saanut myös kangaskassin tai repunkin. Lisäksi aiempina vuosina me kisaajat ollaan majoituttu Rockresortin huoneistoissa, mitkä on semmoisia uudempia, erityisen energiatehokkaaksi rakennettuja kämppiä.
On mahtavaa, että Laax on panostanut energiatehokkuuteen aika monella saralla, mutta se ei tarkoita sitä, että reissaajana voi itse unohtaa nämä asiat.
Pienillä jutuilla voi itsekin vaikuttaa asiaan, ja itse pyrin reissussa säästämään energiaa esimerkiksi sammuttamalla kaikki valot kämpiltä lähtiessä, kierrättämällä roskat, kävelemällä lyhemmät matkat ja käyttämällä junia ja busseja – Keski-Euroopassa ainakin on tosi hyvä julkinen verkosto. Mä suosin myös kasvisruokaa ja kannan aina mukana omaa juomapulloa ja KeepCup-kahvimukia, joita Laaxissakin näkyi myynnissä monessa paikassa. Tulee nimittäin aika paljon vähemmän jätettä, kun jättää sen pullotetun veden sinne hyllyyn eikä juo jokaista takeaway-kahvia kertakäyttöisestä kupista.
Laaxin energian käytöstä ja tavoitteista löytyy lisää tietoa täältä.
Aika päivittää vapaa-ajan asunnon sähköjärjestelmä?
Noussut varustelutaso ja lisääntynyt käyttö kasvattavat vapaa-ajan asunnon energiankulutusta. V..
Pihalla puuhastelu ja mp-pyöräily vastapaino sähkökauppatyölle
Janne Vaitomaa tulee vastaamaan Porvoon Energian sähkökaupasta. Siitä hänellä on pitkä kokemu..