Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Monen käyntikortin mies

Me Porvoon energialaiset –
Esittelemme kuluvan vuoden aikana nettisivustolla ja sosiaalisessa mediassa työntekijöitämme. Työssä viihdytään ja monella työsuhteet ovat olleet pitkiä. Työntekijöiden kertoman mukaan Porvoon Energiaa pidetään mieluisana työpaikkana ja koetaan olevan etuoikeus saada työskennellä omassa kotikaupungissa.

Porvoon Sähköverkon tänään 11. maaliskuuta 60 vuotta täyttävällä rakennuttamispäälliköllä Rolf Malmbergilla on lähes 40 vuoden työuransa aikana energian parissa ollut monta työtehtävää ja sitä myötä myös monta eri titteliä.

-Aloitin lähes päivälleen 36 vuotta sitten tilapäisenä suunnitteluapuna Porvoon kaupungin silloisella energialaitoksella heti varusmiespalvelun suoritettuani, ja seuraavana vuonna keväällä sain sähköteknikkona työpaikan laitoksella tehtävänä avustaa asennustarkastuksissa, asiakaspalvelussa sekä suunnittelussa.

Malmberg kertoo seuraavina vuosina myös täydentäneensä puutteellisia verkkokarttoja silloisen verkkorakennuspäällikkö Yngve Lindqvistin johdolla.

-Siihen aikaan palkattiin myös Patrick Wackström vastaamaan ostoista ja varastoinnista. Jaoimme muutaman vuoden samaa työhuonetta.

Jossain vaiheessa Malmberg siirrettiin sitten käyttöosastolle, jonka päällikkö Gösta Andelin oli.

-Entisiin työtehtäviini lisättiin muun muassa investointibudjetin kustannuslaskelmat.

Energialaitokselle hankittiin ensimmäinen pc 1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Sitä ennen kaikki tekniset laskelmat oli tehty manuaalisesti.

-Koska meitä tämän tekniikan ihmelaitteen käyttäjiä oli paljon, piti se sijoittaa neutraaliin paikkaan, joksi valikoitui naisten pukuhuone.

Teknisen kehityksen jatkuessa ryhtyi Malmberg vähitellen käsin siirtämään kaupungin koko sähköverkko tietojärjestelmään.

-Silloin se ei vielä ollut integroituna niihin digitaalisiin karttoihin, joita meillä tänä päivänä on. Johtokartat oli käsin piirretty isoille muoviarkeille. Vastasin siihen aikaan myös piirustuskonttorista.

 

Roy Granrothin johdolla tapahtuneen energialaitoksen yhtiöittämisen yhteydessä vuonna 1991 muuttuivat Malmbergin työtehtävät jälleen. Hänestä tuli työnjohtaja vastuullaan käyttö ja kunnossapito. Alaisina hänellä oli muutama asentaja.

Vuonna 1995 toiminta jaettiin kolmeen tytäryhtiöön ja sen yhteydessä Malmberg sai jälleen uuden tittelin – asennuspäällikkö Porvoon Sähköverkko Oy:ssä, jonka toimitusjohtaja Göran Ahlskog oli.

-Pääasiallisin tehtävämme oli jakelu- ja valaistusverkkojen rakentaminen. Sisäasennustoiminta sai myös isomman työllistämismerkityksen ja asennuspäällikkönä vastasin siitä.

Siihen aikaan Porvoon kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät, mikä johti siihen, että asennustöitä riitti, kun kaupungin kiinteistöissä tehtiin järjestelyjä ja muuttoja.

-Parhaimmillaan meillä oli lähes kymmenen asentajaa, jotka tekivät sähköasennuksia ja rakensivat dataverkkoja konttoreissa, kouluissa, päiväkodeissa ja muissa kohteissa, myös sähkölaitoksella. Hoidimme myös kaupungin liikennevalot.

Kuriositeettina Malmberg mainitsee yhtiön hoitaneen myös muutaman polttoaineautomaattiaseman sähkötyöt Nesteelle Uudellamaalla. Toisena kuriositeettina hän ottaa esille kaupungin jouluvalaistuksen, jonka aloitteentekijänä hän oli.

-Ensto oli ostanut ruotsalaisen jouluvalojen valmistajan ja alkoi markkinoida sen tuotteita. Otin yhteyttä kaupungin elinkeinoasiamieheen tiedustellakseni kaupungin intressiä asiaan.

Tämä johti siihen, että jo samana vuonna 1995 ripustettiin ensimmäiset valot tähtineen Mannerheiminkadulle sekä Piispankadulle. Vuoden 1996 jouluksi valaistus laajennettiin nykyiselle alueelle kaupungin 650-vuotisjuhlan alla.

 

Vuonna 2000 energiakonsernin organisaatio uudistettiin ja Porvoon Sähköverkko yhdistettiin emoyhtiöön.

-Vastasin edelleen asennustoiminnasta, johon 2000-luvulla kuului myös valokuituverkon ja WLAN-asemien asentaminen yhtiön nettitoiminnalle PBEZonelle, joka sittemmin vuonna 2008 myytiin.

Kun Magnus Nylander vuonna 2008 seurasi eläkkeelle siirtynyttä Göran Ahlskogia Porvoon Sähköverkko Oy:n toimitusjohtajana sai Malmberg jälleen uuden tittelin, työnjohtaja. Yhtiö vastasi siinä vaiheessa verkkotoiminnasta kokonaisuudessaan.

-Sain vastuun verkkorakennustoiminnasta ja myös sähkötöiden vetäjänä Ahlskogin jälkeen. Jatkoin lisäksi asennustoiminnan parissa kunnes otin vastuun hankevastaajana kaava-alueiden sähköistämisestä, mikä johti monenlaisiin uusiin työtehtäviin.

Malmberg arvelee olevansa nyt rakennuspäällikkönä viimeisessä uravaiheessaan Porvoon energiayhtiöissä.

-Jäin Porvoon Sähköverkkoon, kun koko verkkorakennustoiminta keväällä 2017 siirrettiin uuteen Uudenmaan Verkkorakennus Oy:lle, jonka Porvoon Energia ja Keravan Energia yhteisomistavat.

-Minun tehtäviini kuuluvat nyt kaikki isommat työtilaukset talouspuoli mukaan lukien.

 

Koska myös saaristoalueet kuuluvat Porvoon Energian toiminta-alueeseen saattoi Malmberg yhdessä vaiheessa yhdistää työn ja harrastuksen.

-Minulla kun on urheilusukeltaminen yhtenä harrastuksena seurasi siitä erinäisiä merikaapeleiden tarkistustehtäviä vuosien mittaan.

Tähän harrastukseen Malmberg palasi viime kesänä nuorimman, 24-vuotiaan poikansa kanssa tämän huomattua tarvitsevansa sukeltamista osana maisteriopiskeluaan meribiologiksi. Viisi vuotta vanhempi veli opiskelee hänkin Åbo Akademissa, valtio-opin tohtoritutkintoa varten.

Porvoon sairaalassa sairaanhoitajana työskentelevän vaimonsa kanssa Malmberg jakaa toisen harrastuksen, moottoripyöräilyn.

-Meillä on Harley Davidson V-Rod -pyörä.

Puutarhanhoito ja suunnittelu sekä omakotitalo ovat kuitenkin Malmbergin mukaan tärkein harrastus kesäisin. Koti on muuten ensimmäinen kaukolämpöverkkoon liitetty omakotitalo Porvoossa.

-Se tapahtui vuonna 1986 ja kaikki on toiminut moitteettomasti kaikki nämä vuodet.

Vielä on lisättävä, että Malmbergin harrastuksiin kuuluu laivojen pienoismallien rakentaminen.

 

Kuusikymmenvuotias sanoo olevansa elämäänsä tyytyväinen.

-Olen viihtynyt niin päälliköiden kuin työkavereidenkin kanssa ja pitänyt työtehtävistäni.

Malmberg arvostaa, että on saanut olla osa energiasektorin kehitystä Porvoossa.

-Kunnallisesta energialaitoksesta moderniin energiayhtiöön, jota todellakaan ei tarvitse hävetä missään vertailussa muihin vastaavanlaisiin yrityksiin.

 

Rolf Malmberg on monessa eri työtehtävissä tuonut oman kortensa kekoon
kunnallisen energialaitoksen kehittämisessä moderniksi energiayhtiöksi,
joka pärjää kilpailussa minkä tahansa muun vastaavan yrityksen kanssa.