Olkiluoto 3 -ydinvoimala on teholtaan Suomen suurin sähköntuotantoyksikkö. Se tuottaa keskimäärin noin 15 % Suomessa kulutettavasta sähköstä. Kotimaisella sähköntuotannolla ylläpidetään sähköomavaraisuutta, ja sillä on oma vaikutuksensa myös yhteispohjoismaiseen sähkömarkkinaan.
Olkiluoto 3 on maailman kolmanneksi tehokkain ydinvoimayksikkö ja pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö. Yksikön vuodessa tuottama sähkö, noin 12 TWh, riittää esimerkiksi 3,6 miljoonan sähköauton lataamiseen.
Laitoksen säännöllisen sähköntuotannon myötä Suomen päästöttömän sähköntuotannon osuus kasvaa yli 90 prosenttiin. Lisäksi Olkiluoto 3:n tuotanto vähentää Suomen sähköntuontia noin 60 prosentilla.
Valtioneuvosto myönsi Olkiluoto 3 -hankkeelle rakentamisluvan vuonna 2005. Käyttölupa annettiin maaliskuussa 2019, ja se on myönnetty vuoden 2038 loppuun asti. Laitosyksikkö kytkettiin valtakunnan sähköverkkoon maaliskuussa 2022, ja koekäytön jälkeen säännöllinen sähköntuotanto alkoi huhtikuussa 2023. Jo kokoluokkansa vuoksi laitos tulee olemaan yksi kotimaisen sähköntuotannon kivijaloista ainakin seuraavat 15 vuotta.
Koska Olkiluoto 3 kasvattaa merkittävästi sähkön tuotantoa Suomessa, sähkön tuontitarve vähenee ja sähköä riittää ajoittain myös vientiin. Tämä tarkoittaa varmempaa sähkön saatavuutta ja tasaisempaa energian hintaa koko pohjoismaisella sähkömarkkina-alueella.
Vaikka sähkön hinta aina lopulta muodostuu kysynnän ja tarjonnan perusteella, ja vaikka esimerkiksi tuuliolosuhteet vaikuttavat tarjolla olevan uusiutuvan energian määrään, näin merkittävä sääriippumattoman tuotantokapasiteetin lisäys on omiaan vakauttamaan markkinaa ja turvaamaan kohtuullista sähkön hintaa pitkälle tulevaisuuteen.
Ydinvoima on osa Porvoon Energian tuotantosalkkua: Porvoon Energian osaomistamalla Suomen Voima Oy:llä on osuuksia kaikissa Olkiluodon ydinvoimayksiköissä, myös Olkiluoto 3:ssa. Tuotantosalkussa melkein 70 % on uusiutuvia tuotantomuotoja, ja tuotanto on melkein 100 % päästötöntä. Sähkön myynnistä syntyvien tuottojen avulla Porvoon Energia mm. hankkii, kehittää ja rakentaa lisää omaa uusiutuvaa energiantuotantoa.
_ _ _
Teksti: Nita Torni
Kuva: TVO
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2023.